1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Jeep Renegade i ostali (FCA) biseri Stellantisa s fiktivnim cenama
AR detektiv: Jeep Renegade i ostali (FCA) biseri Stellantisa s fiktivnim cenama

AR detektiv: Jeep Renegade i ostali (FCA) biseri Stellantisa s fiktivnim cenama

1.12K
6
Podelite sa prijateljima:

Kod uvoznika brenda Jeep za Srbiju se nedavno pojavio cenovnik za Renegade MY 2022, a i na sajtu Polovni automobili mogu da se uoče i aktivni dilerski oglasi za navedeni model, za vozila godišta proizvodnje 2022.

Dakle, preme zvaničnom cenovniku, sada za Srbiju imamo u ponudi dva paketa opreme ( Limited i Limited S ), kao i tri motora.

Tri motora su bila i za modelnu godinu (u daljem tekstu: MY) 2021, s tim da je za MY 2022. umesto 1,3T od 150 ks sa DCT-6 u ponudi blagi hibrid 1,5 MHEV od 130 ks (SUS) + 20 ks (EM  u kombinaciji sa transmisijom DCT-7, a od ranije su tu benzinski 1,0 T 120 6MT i dizel 1,6MJ 130 6MT. Nezvanično, navedeni blagi hibrid još uvek nije moguće poručiti u Srbiji u Renegadeu, mada je taj motor u Srbiji već dostupan za poručivanje u Compassu za MY 2022.

Takođe, u cenovniku za Renegade za Srbiju još uvek nema ni verzije s oznakom 1,3 PHEV, koja je za zapadna tržišta dostupna kao eAWD u varijantama snage hibridnog sklopa od 190 i 240 ks. Inače, taj pogonski sklop je za Srbiju dostupan u Compassu (a za njega je kao i za sve priključne hibride u Srbiji formalno moguća i eko-subvencija u iznosu od 3.500 EUR).

Dakle, kod nas Renegade startuje sa paketom Limited, za razliku od (siromašnih?) zapadnih tržišta, gde je dostupan i nivo opreme ispod (pod nazivom Longitude).

Paket Limited je dostupan samo uz motor 1,0T i “na oko” deluje dosta korektno, a od opreme tu su, izmedju ostalog, aluminijumske felne 17″ s pneumaticima 215/60,  automatski klima uređaj sa dve zone, sigurnosni sistem sprečavanja sudara sa radarom, adaptivni tempomat, lumbalno podešavanje vozačevog sedišta, 7“ radio sa Carplay/Android Auto funkcijom i šest zvučnika i još ponešto. Dakle, u ovoj halogenskoj opremi Renegadea od parking asistencije ništa, i vozaču ostaje samo da se dobro gleda ili “pipanje” karoserijom ili, pak, pri poručivanju vozila doplata za kameru za pomoć pri parkiranju.

Ukoliko se odlučite za 1,6 MJ ili 1,5 MHEV “suđen” vam je samo paket Limited S, koji dodatno donosi, između ostalog, LED prednja svetla + LED prednja svetla za maglu, aluminijumske felne 19” sa pneumaticima 235/45, 8.4“ NAVI radio sa Carplay/Android Auto funkcijom, senzor mrtvog ugla, kamera za vožnju unazad, pomoć pri paralelnom parkiranju, prednji i zadnji parking senzori, elektro preklopivi retrovizori, ulazak u vozilo bez upotrebe ključa, elektro-hromatski retrovizor, alarm, zatamnjena zadnja stakla.

Naravno, tu su i mogući opcionali, na primer panoramski krov s opcijom otvaranja, kožni enterijer, audio sistem Kenwood i drugo.

Fiktivne cene za Jeep Renegade

Cene za Renegade u cenovniku za Srbiju (koje su jedine dostupne na sajtu uvoznika) su po našem mišljenju “fiktivne” i to kao da je deo neke čudne marketinške politike FCA za Srbiju.

Jer, cene po kojima se faktički nude kupcima i oglašavaju ta vozila na dilerskim oglasima su značajno niže (otprilike 20 – 25%), pri čemu se u ovom slučaju ne radi o salonskim primercima, koji faktički opterećuju lager (u samom salonu, niti se “sunčaju” na parkingu dilera), već o primercima za poručivanje, iz proizvodnje.

Dakle, formalno posmatrano, Renegade Limited MY 2022 ima cenu za 1,0 T od 21.220 €, dok u paketu Limited S sa motorom 1,6 MJ formalno košta 28.695 €, a sa motorom 1,5 MHEV 30.490 €.

No, ako pogledate najskuplji dilerski oglas za 1,6 MJ MY 2022 Limited S (sa opcionom panoramom i još po nečim, pri čemu samo panorama ima cenu od 1.500 evra, dok je doplata za boju 600 evra), on je oglašen po ceni od 23.990 € (sa naznakom da je vozilo “u dolasku”). Dakle, oglašena cena za konkretan primerak (koji možda faktički još nije ni proizveden, ali je već uvršten u plan proizvodnje) je niža za maltene 7.000 evra od one koja bi sledila iz zvanične cene vozila i opcionala.

A to nije jedina tako ponižena ponuda za tu verziju, uz napomenu da ne postoji nijedan dilerski oglas sa jedinom javnom dostupnom, zvaničnom cenom iz cenovnika sa sajta uvoznika.

Čemu takav način iskazivanja zvaničnih cena za Srbiju, nije nam poznato. Ali, ono što je ponuđena cena to bi moglo da se nazove izuzetno konkurentnom za tu klasu za Srbiju, u svetlu motorizacije i opreme.

Oni sa malo više očuvanim pamćenjem, znaju, pak, da je prošle godine na dilerskim oglasima redovno nudjen MY 2021 u tadašnjem veoma bogatom paketu „Limited Promo Pack“ (tada takođe sa pokretnim panoramskim krovom), a sve to po ceni od samo 19.990 za verziju sa 1,3T 150 DCT i 20.990 za verziju sa 1,6 MJ 6MT od 130 ks.

Dakle, sa MY 2022 cene jesu u međuvremenu otišle na gore i kod Renegadea, a posebno malo na prvi pogled šokantno zvuči da je benzinski 1,5 MHEV DCT-7 skuplji za skoro 1.800 evra od 1,6 MJ sa 6MT. Ali, to je cena savremenog doba, satanizacije dizela i opšte krize, pa i u automobilskoj industriji.

Kao potporu iznetom, nudimo donje linkove.

https://www.jeep.rs/jeep-brosure-i-cenovnici

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/19553931/jeep-renegade-16-mjtd-limited-s?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/19623660/jeep-renegade-16-mjtd-limited-s?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

https://www.jeep.si/wp-content/uploads/2022/04/Jeep-Renegade-MY22-cenik-MHEV-01.04.2022-1.pdf

A da se ovo što navodimo o odnosima jedinih zvanično dostupnih zvaničnih cena i cena po kojima se vozila bivše FCA grupe nude kod nas, ne tiče samo Renegadea, već na primer i Compassa MY 2022, vidi se i kada pogledate zvaničan cenovnik sa sajtu uvoznika i dilerske oglase za taj model.

https://www.jeep.rs/jeep-brosure-i-cenovnici

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/19774481/jeep-compass-16mjtd-limited?attp=p1_pv0_pc1_pl1_plv0

Razlike zvaničnih i oglašenih cena iznose nekoliko hiljada evra, više nego za Renegade. I jasno, tu nije reč o bilo kakvim pravim popustima, jer su ove niže cene jedine cene po kojima se vozila zaista nude unapred neograničenom broju lica, bez da su ta lica prethodno iskazala bilo kakav stvarni interes za kupovinu.

Ne radi se o tome da je neko ušao u salon bivše FCA, razgledao vozilo, možda i obavio testnu vožnju, pa da je prodavac procenio da je to lice stvarno potencijalni kupac, koje možda može da obezedi sredstva (kroz lizing, kredit ili iz ličnih izvora), ali se “lomi”, pa da prodavac pokušava da ga pridobije i sklopi posao tako što mu u tom trenutku nudi neki realan popust i nižu cenu. Popusta tu u startu nema. On je u startu ”nula”, iako je već u početku razlika ponuđene i zvanične cene možda i preko 10.000 evra za Compass (zavisno od verzije).

Ili, ako pogledate oglase za neki drugi brend iz sastava nekadašnje FCA grupe, Fiat na primer. Ista je priča. Alfa. Ista priča…

Čudna neka marketing politika FCA za Srbiju. Nismo sigurni da ista vodi tome da veći broj stvarnih potencijalnih kupaca udje u izložbeno-prodajni salon koji neguje FCA. Naprotiv! Ako isti u fazi preliminarnog razmišljanja u izboru samog brenda pogledaju samo zvanične cene na sajtu FCA, lako može da se desi da u njihov salon nikada i ne udju.

AutoRepublika

(1118)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DOLF

I onda se desi da neko stavi FIAT 500x na prodaju po ceni od 17,18000e star 3g i napiše kako mu je cena bila oko 23000e, a ja se sećam da mu je cena na popustu tj. polovnia. bila 17000e ili 16500e.

Vladimir

Isti slučaj je sa Dacijom daster 1.6 Sce iz 2019.godine, sa nekih 66.000 km, srednji paket opreme je u pitanju a oglašen je na “samo“ 13.400 evra. Pronađoh u tekstu P. Rajkovića, kada je testirao ovaj automobil, negde 2020 god. da je naveo cenu za tada poslednje primerke koji se nude u Srbiji sa istim motorom, opremom i cenom od 13.400 evra!

DUDE

Stellantis/FCA je katastrofa sto se tice cena.
Novi AlfaRomeo Tonale: najavljuju da ce kostati 40+ hiljada EUR.
U osnovi, to je prepakovani Jeep Compass, koji se u u Srbiji dobrom paketu sa 1.33 turbo benzincem prodaje za 25.000eur. Dakle, 15.000eur manje (iliti skoro 40% jeftinije) ispadne ako kupite Jeep, a ne Alfu.
Istina, Tonale je lep, fancy…ali brate, pare su pare! I to moje. Ne dam!

Luka

Svi lažu a pogotovo prodavci Jeepa u Novom Sadu.Napišu cena nije fiksna(pa podrazumevaš da ima i nekog popusta,pa ako i nema popusta,bar da je ta cena koja piše), samo kod njih nije fiksna znači-skuplje je.Kad nazoveš,jedna cena a kad odeš lično,druga,veća.Boje sve besplatne osim one koja tebi treba,e baš se ta naplaćuje 700€…ako hoćeš plavu,onda plava doplatna,ako hoćeš belu,onda plava besplatna….i tako u krug.I sve ti „prete“,ako ne kupiš danas,sutra će biti skuplje…Nek prodaju mami.

BB

Pa to se najlakše rješava… Sa „Na lijevo krug!“ 😉

moron

Što se tiče tih dilerskih podsticaja ( pretnji dilera o skorašnjem ponovnom dizanju cena ), mnogi brendovi više ne gerantuju ni cene za vozila koja kupci poručuju ( a ugovorene rokove isporuke malo ko više i uzima za ozbiljno ). Kada će neko poručeno vozilo „ući u plan proizvodnje za idući mesec“ ( da li će to biti za 3, 6, 9 ili 12 meseci od dana porudžbine, ti niko ne može da zna u ova nestabilna vremena ), a tek kada „udje u plan“, tada je na snazi neki drugi cenovnik vozila. I tek tada se i zna cena… Pročitaj više »