1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Volvo predstavio nove sisteme bezbednosti
Volvo predstavio nove sisteme bezbednosti
3

Volvo predstavio nove sisteme bezbednosti

726
3
Podelite sa prijateljima:

Pre neke četiri godine je Volvo predstavio svoj program Vision 2020, koji predviđa da do navedene godine, to jest sledeće, vozila marke moraju pružiti nivo bezbednosti za putnike koji bi bio toliko visok da bi praktično onemogućio smrtne ishode u saobraćaju, pa čak i ozbiljnije povrede putnika. Kako bi cilj bio realizovan, kompanija je u međuvremenu predstavila ceo set sistema aktivne i pasivne bezbednosti, a pre dve nedelje je stigla objava o limitiranju maksimalne brzine vozila marke Volvo, na 180 km/h, počev od naredne godine. 

Razvojni timovi Volvoa se nisu zaustavili tu, već su danas, na specijalno organizovanom događaju, predstavili još jedno tehnološko rešenje koje bi, prema očekivanjima, značjno doprinelo porastu nivoa bezbednosti na putevima.

Prema podacima Američke administracije za pitanja bezbednosti javnog saobraćaja (American National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA), tokom 2017. godine, 30% od svih nesreća koje su se dogodile na američkim putevima, imale su isti tip učesnika – vozače pod dejstvom alkohola.

Upravo zbog ovakve statistike, Volvo je razvio sistem koji će onemogućavati osobama pod uticajem alkohola da se nađu za volanom. Pored toga, ovaj sistem će prevenirati i situacije u kojima je pažnja vozača na neadekvatnom nivou ili u kojima je pospan.

Poznato je da sistem koji treba da sprečava alkoholom zatrovane vozače da pokrenu automobil, već postoji. Naime, pre startovanja motora je neophodno „duvati“ u cevčicu alkometra, pa ukoliko rezultat bude lišen primesa alkohola, kompjuter dozvoljava pokretanje agregata. Sistem je jasno manjkav, a njime je moguće manipulisati tako što trezna osoba preuzme test na sebe, dok za volan seda alkoholom „indoktrinirana“ persona.

Zato je Volvo izašao u javnost sa drugačijim rešenjem. U unutrašnjosti vozila se nalaze dve ili tri kamere, na osnovu čijih fotografija, očitavajući izraz i mimiku lica, kao i obim zenica i ugao pod kojim se otvaraju oči vozača, kompjuter procenjuje stepen eventualne alkoholisanosti, pospanosti ili drugih stanja koja nisu prijatelji koncentracije vozača.

Pored toga, različiti senzori kontinuirano procenjuju vreme reakcije vozača na razna upozorenja, kao što analiziraju i položaj ruku vozača na obruču upravljača, dok spoljne kamere nadziru poziciju vozila unutar saobraćajne trake.

Volvo Cars uvodi Care Key kao deo standardne opreme na svim vozilima koja služe u car sharing servisima

Ukoliko sistem registruje značajnu rasejanost vozča, automatski će ograničiti brzinu kretanja, u prvom trentuku, a zatim će o situaciji obavestiti i servisni centar komercijalnog naziva Volvo on Call. U slučaju da reakcija vozača na upozorenja potpuno izostane, elektronika će automatski zaustaviti vozilo na najbezbednijem mestu, a čak će ga i parkirati ukoliko postoji odgovarajuće mesto pokraj puta.

Volvo s pravom veruje da će ovakav vid odvraćanja vozača od vožnje u alkoholisanom stanju biti produktivniji od sistema pasivne bezbednosti u slučajevima kada je udes neizbežan. Sistem sličan opisanom će biti predstavljen u sledećoj generaciji vozila marke Volvo, a koja će počivati na modularnoj SPA2 platformi. Vozila ove generacije će debitovati od naredne godine, dok će broj kamera, kao i njihova pozicija unutar automobila biti obelodanjena kasnije.

Još je jedna novotarija koja nas očekuje u budućim modelima marke. Naime, kompanija je predstavila ključ koji je podložan programiranju, a nazvan je Care Key. Svi serijski primerci Volvoa će biti opremljeni ovim ključem, počev od modelne 2021. godine.

Posedovanje ovog ključa će vozačima omogućiti da uspostave ograničenje brzine kretanja vozila za osobu koja motor startuje konkretnim primerkom ključa. Ovoj opciji, već slutite, najviše će se radovati brižni očevi, a mi bismo dodali, i brižni muževi. Ipak, ovo tehnološko rešenje i nije toliko novo, s obzirom na to da Ford nudi sličan sistem (MyKey) nekoliko godina unazad.

Volvo je pripremio i bazu podataka EVA (Equal Vehicles for All), koja omogućava pristup svim bezbednosnim dostugnućima marke. Počev od pedesetih godina prošlog veka, inženjeri Volvoa su istraživali podatke u vezi 43 hiljade saobraćajnih nezgoda, u kojima je 72 hiljade ljudi, na ovaj ili onaj način, stradalo.

Poenta je da će informacije koje su prikupljene na taj način, postati dostupne svima, pa čak i konkurentskim proizvođačima, što je gest i manir kojim Šveđani mogu da se ponose, jer su se u tom duhu oduvek i ponašali.

AutoRepublika

 

(726)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, 180 km/h je neka „granica“ (ne)bezbednosti ?
Meni lično potpuno svejedno, Ali, nekima neće biti. Ko zna šta će od toga na kraju biti. I da li će to i zaživeti.
Uostalom, volvo je pre možda dve godine objavio kako uskoro „završava sa dizelima“ i da nove dizel motore neće razvijati (a trenutno novi S60, koliko znam, i nije dostupan sa dizelom, već samo V60).
Pa, ipak, pre par dana čitah kako će volvo uskoro predstaviti novi dizel.
Kao malo dete. „Hoće kaki, neće kaki“ …

Mad Max

Smatra se da čovek može da primi poruku sa saobraćajnih znakova, prati put i okolinu perifernim vidom, do brzina od 180 km/h. Na železnici koja nije potpuno automatizovana, i na kojoj postoje optička sredstva regulisawa saobraćaja, brzine su ograničene na 180. Verovato je to imao „Volvo“ u vidu, pri donošenju ove odluke. Realno, čovek kad dođe na brzinu od oko 200 (po cajgeru) oseća se kao da ulazi u neku drugu dimenziju.
Za Nemačko tržište, brzine su na vozilima limitirane na 250, već godinama unazad.

Bob

Svi porizvodjaci automobila se odricu dizela zbog toga sto svojom tehnologijom ne mogu da postignu zadate specifikacije za emisiju ili jednostavno nemaju dovoljno para za razvoj takvih dizel agregata.