1. Home
  2. Održavanje
  3. Avtovaz otkrio ozbiljan defekt na atmosferskom motoru 1,6l 16v
Avtovaz otkrio ozbiljan defekt na atmosferskom motoru 1,6l 16v

Avtovaz otkrio ozbiljan defekt na atmosferskom motoru 1,6l 16v

6.23K
1
Podelite sa prijateljima:

AvtoVAZ je došao do otkrića ozbiljnog problema na motorima s šesnaest ventila, radne zapremine 1,6 litara, s komercijalnim oznakama VAZ-21126 i VAZ-21129. Prema onome što se može pročitati na portalu „Lada-online“, gore pomenuti pogonski blokovi mogu iskazati problem s glavom cilindra, odnosno narodski rečeno, s glavom motora. Automobilski gigant je naložio distributerima vozila marke Lada da izvrše pregled zaliha u magacinima i uklone iz prometa određeni broj glava motora i srodnih komponenti.

Mogući problem sa šesnaestoventilskim Ladinim motorom zapremine 1,6 litara je prijavljen i obelodanjen na pomenutom portalu Lada-online, od strane odgovornih lica u jednoj od prodavnica rezervnih delova. Objava je uzrokovala da budu pozvani svi poslovni partneri Avtovaza koji u svom posedu drže glave motora, izvrše povraćaj istih na adresu fabrike. Zahvaljujući glavama motora lošog kvaliteta, vozila koja istu poseduju mogu dodatno zabeležiti i problem s bregastom osovinom, odnosno mogućnošću da se ona preglasno čuje.

Motori s oznakama VAZ-21126 i VAZ-21129 se trenutno nalaze pod haubama modela Lada Granta, Vesta, XRay i Largus. AvtoVAZ još uvek nije istupio zvanično, odnosno nije obelodanio informacije o problemu niti je pokrenuo akciju povlačenja vozila, pa tako nije moguće proceniti koji je broj pogođenih vozila, odnosno primeraka s defektnim glavama motora.

Prateći društvene mreže, može se zaključiti da su neispravne glave cilindara ugrađivane u vozila koja su s traka sišla na samom kraju 2020. godine.

Nije za utehu, naprotiv, ali problemi s glavom motora nisu zaobišli ni najprestižniji motor u ponudi proizvođača, pa je tako u novembru prošle godine, konstruktor bio prinuđen da izmeni dizajn ove komponente zbog brojnih pritužbi vlasnika usled uvećane potrošnje motornog ulja. Ne rekosmo da se na vrhu ponude Ladinih motora nalazi jedinica VAZ-21179 koja nudi 1,8 litara zapremine.

AutoRepublika

(6234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako može nova mečka S klase da napravi bezbednosni problem svim vlasnicima sa propstom na sistemu upravljanja, Lada je „mala maca“.