1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Krosoveri su za starlete; pismeni i bogati Amerikanci radije biraju karavane
Krosoveri su za starlete; pismeni i bogati Amerikanci radije biraju karavane

Krosoveri su za starlete; pismeni i bogati Amerikanci radije biraju karavane

3.42K
6
Podelite sa prijateljima:

Materijalno situiraniji i obrazovaniji kupci smatraju da su krosoveri za likove poput Kardašijana. Masivni krosoveri su bezobzirno preplavili prodajne salone, istiskujući iz njih limuzine, hedžbek modele i sve ostalo na četiri točka što je lakše od dve tone. A opet usred tog SUV pokolja, dobri stari i veliki karavani su opstali, a njihova prodaja nije ugrožena.

U stvari, tražnja za njima se zahuktava zahvaljujući ponudi brojnih novih modela. Američki kupci su iz izložbeno prodajnih salona, tokom 2018. godine, svojim kućama odvezli novih 212.000 četvorotočkaša iz ove kategorije, što je za 29% više nego pet godina ranije, proizilazi iz podataka koje je objavio Edmunds.com. Karavani ostaju najmanji tržišni segment, ali je njihova stopa rasta najbolja u celoj industriji, pretrpanoj novim klasama vozila, posmatrano na period od poslednjih pet godina.

“Pobednik u igri koja života košta putničke automobile jeste karavan,” kaže Karl Brauer, izvršni izdavač Autotradera i Kelley Blue Book. “Ukoliko na jednom kraju ponude imate putnički automobil, a na drugom SUV, karavan dođe negde tačno u sredini.”

Segment  karavana je bio jedan od najbrže rastućih, već neko vreme, ali je njegov tržišni udeo i dalje minimalan.

Dugo su se proizvođači opirali da prepoznaju svoju šansu u ovom segmentu, a relativno skromno tržišno učešče karavana im je i dalo za pravo. Tržišni udeo ove kategorije iznosi čak i manje od 2%, na američkom tržištu.

Ali, u suludoj pomami da proizvedu što više primeraka krosovera, različitih oblika i veličina, stari i dobri karavani su ostali skrajnuti. Na papiru, karavani se ne razlikuju drastično od krosovera. Količina tereta koji mogu da prevezu je veoma slična onoj koju nose i SUV modeli, a vozna dinamika im je drastično bolja, s obzirom na to im je i klirens niži.

Navedeni argumenti su u suštini bili bezvredni pre pet godina, ali danas čine ogromnu razliku, posebno za osobe koje ne žele da kući, iz salona dovezu krosover, i budu samo još jedan član predimenzioniranog kluba “vlasnika SUV modela”.

Proizvođači su uspeli da shvate ovaj trend, i na tržište su plasirali par karavana. Volkswagen je predstavio svoj novi Golf SportWagen, s one strane Atlantika još 2015. U proleće sledeće godine, Volvo je debitovao V90, savremenika modela koji su proslavili marku tokom osamdesetih godina prošlog veka. Mesec dana kasnije, Buick je skinuo veo sa svog pulena Regal TourX, praktično “karavanizovane” verzije  sedana srednje veličine.

Tokom leta 2017. godine, Jaguar je prezentovao svoj XF Sportbrake, samo nekoliko meseci pre nego što je i Porsche predstavio “Topalović” verziju Panamere, obezbeđujući na taj način alternativu ljubiteljima Audija, BMW-a i Mercedesa.

“Postoji grupa klijenata koji su veoma zainteresovani za univerzalnost, praktičnost i sposobnost koju nudi SUV, ali ne žele da budu shvaćeni kao samo još jedna osoba u masi istih,” tvrdi direktor marketinga marke Buick, Sem Rasel.

“Oni su suprotstavljeni opštim trendovima celim svojim bićem,” dodao je on.

Izvor: Bloomberg

(3418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Karavan je racionalnije rešenje, ali pomama za SUVovima je trend…. ne zaustavljiv za sada…..

Dikh tu kava

Nek vozi ko šta hoće i može..

Yankee

Karavani su u Americi nestali jos tokom 1980ih kada je debitovao prvi minivan

moron

Što reče „Drnda“… „Samo je smrt siguran pos’o“ … Kao i karavan 🙂

Dikh tu kava

Nem’ pojma.. meni je limuzina estetski najpoželjnija karoserijska forma, ali i podjednako najnepraktičnija. „Krosover“, „SUV“-i, i slične kreacije jesu ok za grad, ali ako se ima para i za limuzinu, budući da je putovanje „frižiderom“ ipak nešto što bih voleo da izbegnem, plus više troše, skuplji su, a ne vidim čime sve to pravdaju. HB je isuviše upitan sa prtljažnikom, Thule prezirem, a MPV mi je, iako bez dileme praktičan, podjednako „privlačan“ kao i karavan. Aj sad pa ti budi pametan.. Jedina opcija koja mi pada na pamet je Octavia, dobra forma, odličan prtljažnik, ali tvrda i prilično dugačka za… Pročitaj više »

moron

Mislim da je aktuelna octavia karavan jedini karavan te klase koji ima „metalna“ vrata gepeka (bez plastičnog spojilera gore (kod trećeg stop svetla) i bez plastike dole) i kao takva jedina u klasi kompatibilna sa Thule 9103/9104.