1. Home
  2. Vesti
  3. Da li znate zašto su Euro 4 dizeli čistiji od Evro 5 savremenika?
Da li znate zašto su Euro 4 dizeli čistiji od Evro 5 savremenika?

Da li znate zašto su Euro 4 dizeli čistiji od Evro 5 savremenika?

7.97K
6
Podelite sa prijateljima:

Prema istraživanju koje je sprovela nemačka Savezna ekološka agencija, tokom prethodne godine, razlike koje nastaju u pogledu, u laboratorijskim i realnim uslovima, dobijenih rezultatima štetnih emisija dizel vozila, ogromne su.

Možda je za mnoge iznenađujuć podatak, ali rezultati do kojih je došla pomenuta agencija ukazuju na to da su dizel vozila koja ispunjavaju Evro 5 standarde, bez premca najprljavija generacija “naftarica”. U proseku, vozila iz tog doba, u uslovima realne eksploatacije emituju oko 900 miligrama azotnih oksida po pređenom kilometru, što je za oko pet puta više nego što se to postiže u opitnim uslovima.

Slede, konvencionalna vozila pogonjena dizel motorima, a koja su deklarisana kao kompatibilna spram Evro 4 normi. Njihova “realna” emisija azotnih oksida dostiže nivo od 674 miligrama ovog zla, a što je za oko tri puta više od onog što je proizašlo kao rezultat emisionog testa.

Na trećem mestu, nalaze se, verovali ili ne, Evro 6 dizeli, čija prosečna emisija NoX jedinjenja dobacuje do čak 507 miligrama po prevaljenom kilometru. To je, ni manje – ni više, šestostruko povrh zakonskih limita.

Za ovakve rezultate emisija u realnim uslovima, verujemo da su najzaslužnija dizel vozila proizvedena  u režiji Volkswagen grupe, s obzirom da je upravo glavna dizelgejt zvezda (motor EA189) deklarisan kao Evro 5 kompatibilan, a ispostavilo se da baš i nije.

Što se tiče lošeg plasmana Evro 6 predstavnika, verujemo da je značajan doprinos ovakvim rezultatima doprinela jedinica koju je osmislio Renault, a koju koriste i brojni modeli iz Renault- Nissan alijanse, ali neretke verzije Daimlerovih proizvoda.

Na kraju, još da dodamo da su, shodno nalazima pomenute nemačke agencije, jedino dizeli najnovije Evro 6d-TEMP relativno čisti.

AutoRepublika

(7967)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Eto srazmerno posmatrano gori je euro 6 a najcrnji reno dizel mada je sve ovo najviše ekoloska propaganda

Balkanboj

A u Sarajevu najveće zagađenje vazduha dolazi od ćevabdžinica koje spremaju ćevape na ćumur i drva.

Rajko

Tamo je kriva olimpijska vatra.

Ercegovac

У Сарајеву неки дан људи трпали нос у ауспух да дођу до ваздуха.

s mile

Činjenica je da su testovi rađeni tako da ispune euronorme, i to su dobili, ali u realnim uslovima, su cifre Totalno drugačije, ovo nije prvi a ni poslednji primer.

Renoj Peugeotuare

И како сад решој направио срање? Зар није то онај,, хитлеров VW задужен да загађује врлу нам околину и изазива ефекат стаклене баштице,,. Не ширите заблуду , решој никад неби тако нешто учинио .