1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo osvežio paletu kamiona u ponudi
Volvo osvežio paletu kamiona u ponudi
1

Volvo osvežio paletu kamiona u ponudi

555
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Volvo Trucks je skinula veo sa modernizovane game kamiona čak i ranije u odnosu na inicijalna očekivanja. Međutim, s obzirom na veoma umerene promene, kao i na prateće značajne poteškoće u pokušaju razlikovanja odlazećih i novih primeraka, pitanje je da li je kamuflaža zaista i bila neophodna u nekom, sada već prošlom trenutku. Iz ovog retoričkog pitanja možemo izuzeti jedino najsnažniju verziju Volvo FH16, pre svega zbog briljantne maske hladnjaka koja po strukturi podseća na kitove kosti.

Bilo kako bilo, prednje svetlosne grupe sada su izrađene u LED tehnologiji i po prvi put u industriji komercijalnog transporta robe, one su adaptivne. U situacijama u kojima se ka kamionu približavaju vozila iz suprotnog smera, duga svetla se automatski prebacuju na „srednja“, što je regulisano radom radara i video kamere. Pritom su farovi i preoblikovan, pa su tako sada uži, dok su pokazivači pravca izmešteni na vrata.

Nakon što je isto učinjeno kod rivalskog modela Mercedes Actros, veliki tableti koji menjaju starovremenske pokazivače su se pojavili i u kokpitu osveženih kamiona marke Volvo. Oni koji su potisnuli analognu centralnu instrumentaciju poseduju dijagonalu od 12 inča, dok se ekran preko kog se prate postavke multimedijalnog sistema po dijagonali prostire na 9 inča.

Istina, ovaj monitor deluje kao naknadno „nalepljen“ jer za njega izvorno nije bilo mesta pošto Šveđani nisu želeli da izemene panel onako kako je to učinio konstruktor Actrosa. Za razliku od Daimlerovog pulena, Volvo nije primenio „ogledala u video tehnologiji“.

Volvo FM 4×2

Odluka je obrazložena brojnim kritikama koje su iznete od strane vozača i stručne javnosti u pogledu takvih rešenja. Mnogi su se žalili na prodor vode kroz kućišta kamera, kao i tragične muke kojima su vozači nakon toga izloženi. Predlažemo da malo istražite komentare na Fejsbuk objave s ovim u vezi i verujemo da ćete podržati odluku skandinavskog proizvođača.

Najsvežiji modeli, FM i FMX (za službu u građevinskoj industriji) sada poseduju novu kabinu. Ona je sada najpribližnija kabinama s FH oznakama. Njih krasi povišeni nivo komfora, odnosno izdašnija zapremina.

Volvo FMX

Dalje, građevinski kamion FMX, baš kao i moćni FH16, posedovali su na zadnjem kraju lift koji je mogao da podigne veće terete. Osmišljen je da manipuliše težinama i do 38 tona, pa je tako ukupna masa drumske kompozicije mogla dostizati i do 150 tona. Prikladno je mesto da pomenemo da najsnažnija pogonska jedinica Volvoa i dalje odbacuje 750 konjskih snaga uz 3.550 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Volvo FH16

Naravno, štedljivi I-Save paket predstavljen prošle godine, kao i unapređen adaptivni tempomat koji funkcioniše u sadejstvu s GPS uređajem kao i ostali elektronski sistemi asistencije vozaču, predstavljeni tokom prošle godine, ostaju u ponudi. Na primer, adaptivni tempomat sada funkcioniše na svim brzinama kretanja i u stanju je da u potpunosti zaustavi kamion. Pored toga, kočni sistem s elektronskim upravljanjem radom istog, je postao standard za sve teškaše s FH oznakama.

Sva izvršena unapređenja bi, prema zamislima proizvođača, trebala da dovedu do potpisivanja novih kupoprodajnih ugovora s kupcima. Očekivanja nisu bez osnova, znajući da su vozni parkovi ovog tipa kamiona, u Evropi potcenjeni za oko 20%.

Pitamo se samo kada će Volvo proširiti svoje (kamionsko) prisustvo, jer deluje prilično neozbiljno kada nije predstavljen, u Rusiji na primer, dok mu se odsustvo iz manjih država nekako i može oprostiti.

AutoRepublika

(555)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Imamo u firmi sad vec predzadnje modele FH tegljace,najbolji kamion.Ako nekad stignu prikolicari moram se „otimati“ za njega u firmi?..mada mi je i ovaj Actros ok,zadovoljan sam,ali Volvo je Volvo.