1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Fiatova ikona u Njujorškom muzeju moderne umetnosti (GALERIJA)
Fiatova ikona u Njujorškom muzeju moderne umetnosti (GALERIJA)

Fiatova ikona u Njujorškom muzeju moderne umetnosti (GALERIJA)

216
1
Podelite sa prijateljima:

Fiat 500 je zaslužio mesto u Njujorškom muzeju moderne umetnosti.

Fiatova 500 F ikona je odabrana kao glavni primerak na „The Value of Good Design“ izložbi sledeće godine.

Njujorški muzej moderne umetnosti je među najuticajnijim institucijama u ovom domenu na planeti, a odabrao je klasični 500 F da bude zvezda „The Value of Good Design“ izložbe, čiji je početak zakazan za 10. februar 2019. i koja će trajati sve do 27. maja.

Odabir 500 F nije slučajan. Model je proizvođen između 1965. i 1972. i bio je najpopularnija verzija  originalnog Nuova 500, tokom 18 godina.

500 je ikona italijanskog stila i nikada nije izašla iz mode. Štaviše, vremenom je stekla armiju fanova širom sveta, prvenstveno zbog izraženog karaktera.

Kratkog međuosovinskog rastojanja, sa malim motorom radne zapremine od 500 kubnih centimetara, Topolino iz tridesetih godina je bio namenjen širokim narodnim masama. On je bio vesnik modela Giacosa, koji je stigao u posleratnom periodu.

Fiat 500 kojeg znamo i obožavamo danas je brendiran kao „Nuova“ 500 a uticaj predaka je sasvim jasan. Takođe ga pogoni mali 0,5-litarski motor, ali smešten pozadi. Giacosin dizajn je malo suzio prostor za vozača i tri putnika u formi automobila dugog nešto manje od tri metra i širokog samo 1,3 metra. Ipak, on je i dalje ispod prednje haube imao prtljažnik sasvim dovoljan da se ode u nabavku.

Uprkos svojoj reputaciji automobila koji je bio glavni prevoz za brojne Italijane, jer prodat je u gotovo četiri miliona primeraka između 1957. i 1975., Đakoza je zažalio što nije bio ambiciozniji sa svojim dizajnom. On je razmatrao prednje-poprečno postavljen motor koji bi snagu slao na prednje točkove, ali ga je preduhitrio ser Alek Isigonis sa Minijem.

Đakoza je potvrdio da je bio „potresen“ ogromnim Minijevim uspehom, uprkos tome što se njegova kreacija pokazala izuzetno plodnom na domaćem tržištu.

AutoRepublika

 

(216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Samo veliki majstor moze da napravi ovako simpatican autic! Ko li je bio taj?