1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci zadržavaju automobile duže nego ikada ranije
Amerikanci zadržavaju automobile duže nego ikada ranije
0

Amerikanci zadržavaju automobile duže nego ikada ranije

612
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je prodaja novih vozila prešla cifru od 17 miliona automobila na godišnjem nivou još pre tri godine, građani Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sve duže zadržavaju svoje ljubimce. Sudeći prema istraživanju, koje je nedavno sproveo Američki biro za transport, prosečan automobil u SAD je star 10,5 godina, što reprezentuje rast od 13% u poređenju sa godinom ranije.

Navedena cifra ne samo da je jedna od navećih u modernoj istoriji već u Americi trenutno živi 223 miliona građana sa vozačkom dozvolom, što je takođe rekordna brojka.

Amerikanci najduže zadržavaju pikap kamionete i to u proseku 13,6 godina. Iza njih se nalaze komercijalna kombi vozila (10,9 godina), zatim limuzine (10,9 godina) i na kraju krosoveri i terenci (10,3 godina).

Statistički, svoje automobile su najduže zadržali oni koji u proseku zarađuju manje od 25.000 dolara godišnje i to oko 13 godina, dok oni koji zarađuju preko 100.000 dolara godišnje oko četiri godine ranije kupuju novi automobil.

Ono šta je takođe zanimljivo je i podatak da je u 2017. godini prodato čak 39,2 miliona polovnjaka, a veliku ulogu u tome igraju povoljni uslovi za „kupovinu“ na lizing, odnosno dugoročno iznajmljivanje, to jest operativni lizing.

A zašto automobili ostaju toliko dugo u vlasništvu?

Pa, razloga ima više, ali su ključni onaj koji ukazuje na to da je svima, još uvek u svežem sećanju recesija, odnosno svetska ekonomska kirza, od pre desetak godina. Pored toga, današnji automobili su daleko kvalitetniji od onih iz prošlosti pa ne postoji potreba da se češće menjaju.

AutoRepublika

(612)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments