1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alfa Romeo: Sve ono što nas čeka narednih godina
Alfa Romeo: Sve ono što nas čeka narednih godina
1

Alfa Romeo: Sve ono što nas čeka narednih godina

1.40K
1
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo se nada svetlijoj budućnosti a svoju veru temelji na ambiciozno najavljenim novitetima i restilizovanim verzijama modela koje već poseduje u ponudi.

Alfa Romeo sprema dve SUV uzdanice

Alfa Romeo planira da proširi svoju gamu sa dva nova krosovera koja će se priključiti modelu Stelvio na prodajnim listama italijanske marke. Oba noviteta će se pojaviti u prodajnim salonima u naredne tri godine.

Uz tandem novih krosovera, italijanski proizvođać će pokriti većinu kategorija u okviru SUV segmenta. Rukovodstvo kompanije očekuje da će ovaj potez biti ključan u postizanju cilja koji se ogleda u godišnjoj realizaciji od 400.000 vozila, što bi trebalo da bude ostvarivo do 2022. godine.

Nijedan od noviteta još uvek nije dobio naziv. Za manji od dolazećeg tandem krosovera, očekivanja su ogromna. Proizvođač veruje da će to biti najuspešniji model kompanije, u smislu prodajnih brojki, u bogatoj istoriji dugoj 108 godina. Osnovni zadatak ovog krosover mališana biće da na svoju stranu privuče kupce koji inače koketiraju sa konkurentskim modelima kao što su Volvo XC40, BMW X1, Audi Q3 i Range Rover Evoque.

Kada se zna da je ovo najbrže rastući segment automobilske industrije, onda planovi Italijana i ne zvuče previše ambiciozno.

Verovatno je da će mali krosover biti baziran na, da se našalimo malo, “uštirkanoj” verziji Alfine platforme Giorgio, koja se trenutno koristi za temelj Stelvija i sedana Giulia. Šasija će vući poreklo od novog hedžbeka Giulietta. Kao rezultat ovakve postavke, novi krosover će posedovati pogon na točkove zadnje osovine, dok će kupci moći opciono da se opredele i za verziju na kojoj će svi točkovi biti pogonski.

Na ovaj način, Alfa će biti jedan od poslednjih proizvođača luskuznih automobile koji će ponuditi kompaktni SUV. Treba reći da će novitet posedovati elektrifikovani pogonski sklop, kao i nivo 3 autonomne vožnje. To u prevodu znači da će vozač biti u prilici da kontrolu nad vozilom prepusti složenom informacionom sistemu, u pojedinim vremenskim intervalima.

Poznato je da je italo-američki konglomerat odustao od daljeg razvoja dizel tehnologije, pa je onda logična primena hibridnih pogonskih sklopova, koji će uključiti i plug-in hibridne varijante.

Veći od dva očekivana noviteta će zauzeti poziciju u gami italijanske marke iznad Stelvija, odnosno predstavljaće perjanicu ponude. Kao takav, za rivale na tržištu će imati etablirana imena kao što su Audi Q7 i Volvo XC90.

“Postoje dva ključna segmenta: kompaktni i veliki krosover segment,” rekao je šef Alfa Romea Timoti Kuniskis. “Na ove dve klase se odnosi ukupno 81% od globalnog rasta tražnje za premijum vozilima. Daćemo sve od sebe da naši novi puleni na najbolji način promovišu vrednosti naše marke.”

Veliki SUV bi trebao da bude prvi kompanijski model koji će koristiti plug-in hibridnu tehnologiju sa ciljem postizanja što boljih performansi. Inženjeri italijanske marke obećavaju autonomiju od 50 kilometara uz pogon isključivo na struju. Njihovo obećanje se odnosi i na postizanje rezultata u uobičajenim uslovima za merenje sprinta za manje od pet sekundi.

Širenje portfolija SUV, kao i postizanje stope profita od 10%, ukoliko se dogodi, trebalo bi da omogući Alfi da razvije duet performantnih vozila. “Naša budućnost zavisi od sposobnosti da zadržimo iskonski sportski duh naših vozila. Iznedrićemo veoma poželjan superautomobil,” rekao je Kuniskis.

Planovi za ostale predstavnike game marke Alfa Romeo

Najavljen je povratak sportskog modela 8C za 2022. godinu. Ovaj model bi trebao da poseduje centralno pozicioniran V6 biturbo agregat, dok bi monokok šasija trebala da bude izrađena od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima.

Četiri godine pre početka prodaje, proizvođač je već najavio da će pogonska sila biti prenošena na sva četiri točka. Ideja je da točkovi prednje osovine snagu dobijaju zahvaljujući radu elektromotora, nalik rešenju primenjenom na modelima BMW i8 ili Honda NSX. Alfa Romeo 8c će posedovati više od 700 konjskih snaga, a cilj je da ubrzanje iz mirovanja do “stotke” traje kraće od tri sekunde.

Ove performanse stavljaju budući 8c u konkurentsku ravan u odnosu na takve superautomobile, kakvi su: McLaren 720S, Ferrari 488 GTB i Lamborghini Huracan, koji takođe, tek treba da bude predstavljen.

Još je jedan model koji uskoro očekujemo da ponese Alfa Romeo oznake. To je model GTV koji je kompanija ugasila još 2005. godine. U osnovi, GTV će biti sportski kupe, odnosno derivat limuzine Giulia, iako će biti promovisan kao potpuno novi proizvod kompanije. Očekujemo performantni hibrid, uz brojne stilske detalje preuzete sa bazične verzije, Giulije. Na taj način Audi RS5 i BMW M4 dobijaju, nadamo se više nego dostojnog rivala.

Za pogon će biti korišćen V6 biturbo motor zapremine 2,9 litara, uz elektro ispomoć, čime bi turbo rupa bila potpuno eliminisana. Nalik superautomobilu 8C, i ovaj model će imati pogon na sve točkove, s tim da će GTV ponudi mogućnost prevoza do četiri odrasle osobe.

Alfa Romeo u proizvodnim planovima ima zacrtanu restilizaciju Stelvija i Guilije (testiranu u dve verzije) koja će se dogoditi u naredne tri godine, s tim da se osvežena limuzina očekuje za dve godine uz verziju sa produženim međuosovinskim rastojanjem, baš kao što će je dobiti i Stelvio.

Dalje, 2020. godine možemo da očekujemo da vidimo rivala Volkswagnovom Golfu. Prava poslastica je informacija da će Giulietta, koja će takođe koristiti Giorgio platformu, posedovati pogon na zadnje točkove. To volimo da čujemo.

Izvor: AutoExpress

Renderi: AutoExpress, Arvaril

 

(1395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Moronov drug

A šta bi sa karavanima?