1. Home
  2. Testovi
  3. Audi Q7 3.0 TDI Quattro – Neko voli crne oči, neko plave boje
Audi Q7 3.0 TDI Quattro – Neko voli crne oči, neko plave boje
3

Audi Q7 3.0 TDI Quattro – Neko voli crne oči, neko plave boje

15.68K
3
Podelite sa prijateljima:

U ovu nijansu plave boje šta god da ofarbate, imaćete hit za čula. Stalno nam je bila pred očima prethodnih dana, i teško se zaboravlja. Ona klasik crna, vozala nas je prethodne godine. Inspirisani antologijskim serijalom Trijumvirat, koji je u toku na stranicama rubrike Istorija, ovaj test su pripremila tri arhi drugara. To znači da imamo kontra Trijumvirat – jedan premijum, ali nas je tri „moćnika“ u ljubavi prema automobilima. Hajde da podelimo utiske sa vama. Audi Q7 koji smo sada testirali ima listu opreme dužu od Jevanđelja po Mateji. Da bi oslobodili prostor za utiske, izdvojili smo i saželi koliko je bilo moguće, bitne momente u sledećem poglavlju.

Ovo morate da znate

Q7 je postavljen na drugu generaciju modularne platforme VW grupe koju koriste modeli sa uzdužno postavljenim motorom. Prethodni model je proveo na tržištu blizu desetak godina, a novi je izašao „mršaviji“ za ogromnih 325 kilograma. Izrađen je od aluminijuma (41%) i čelika visoke čvrstoće a zahvaljujući brojnim unapređenjima, koeficijent aerodinamike je sveden na zadivljujućih 0,32, što ga stavlja uz bok  sa BMW-om X5, po ovom kriterijumu. U odnosu na prethodni model, centar gravitacije je niži za 5 centimetara, zbog niže postavljenog agregata.

Sada je u ponudi već i Audi Q7 e‑tron quattro, prvi plug-in hibrid u premijum SUV segmentu, sa dizel motorom. U odnosu na prethodnu generaciju, novi Q7 je za trunku kompaktniji, ali instrumenti kažu da je prostraniji, uprkos smanjenju gabarita. U drugom redu, nalaze se tri sedišta, dok su opciono dostupna, još dva u trećem redu. Od ukupno sedam sedišta, u šest je moguće smestiti bezbedno decu, zahvaljujući prisustvu Isofix sistema. Bravo, bravo za Audi. Među brojnim varijantama sedišta, izdvajaju se sportska podesiva kao i klimatizovana (grejana i ventilirana) sa ukupno 18 podešavanja i opcionim sistemom za masažu sa pet programa i pet nivoa intentiziteta masaže. Baš takva, imao je naš primerak. Panoramski krov se proteže bezmalo celom dužinom putničkog prostora i veoma doprinosi opštem doživljaju.

 

Audi virtuelni kokpit je deo opcionog „MMI navigacija plus“ paketa, i predstavlja displej visoke rezolucije dijagonale 12,3 inča. Po želji kupaca, inoviranje mapa je sada uključeno u cenu paketa prilikom kupovine. Omogućava različite prikaze informacija pred očima vozača umesto analognog displeja. MMI monitor je dijagonale 8,3 inča (opcioni na našem test primerku) i nalazi se na središtu centralne konzole. Kada je automobil van funkcije, uvlači se u konzolu. MMI je u ovoj generaciji značajno unapređen i rukovanje njime je, uprkos povećanju broja funkcija, dodatno pojednostavljeno. Pored standardnog panela za upravljanje putem dodira (poput miša sa računara), omogućava i „komunikaciju“ sa putnicima, čak do nivoa prepoznavanja tipičnih pitanja ili konstatacija: „Gladan sam; Hoću da sipam gorivo; Gde je bankomat“ – Q7 će vam dati navigaciona uputstva kako da dođete do najbližeg restorana, pumpe, banke… Premijum muzički sistemi Bose i Bang & Olufsen (sa 23! zvučnika koji uključuju i pojačalo od 1.920 W) su sada u ponudi i obezbeđuju 3D audio efekat.

(Bez)brojni su sistemi pomoći vozaču u ponudi: pomoć pri parkiranju, adaptivni tempomat, sistem za izbegavanje sudara ili barem ublažavanja posledica (pre-sense), sistem kamera za puni nadzor, upozorenje na vozila sa boka, pomoć pri vuči prikolice, održavanje pravca u okviru saobraćajne trake, upozorenja na gužve i udese, sistem za poboljšanje efikasnosti (putem navigacionih uputstava pomaže vozaču da prilagodi brzinu kretanja nadolazećim uslovima u saobraćaju), uređaj za poboljšanje vidljivosti tokom noći putem infra-crvenih zraka…

Uz pominjani plug-in hibrid, u ponudi su dva trolitarska V6 agregata; TDI (200kW/600Nm i 160kW/500Nm) kao i TFSI 245kW/440Nm. Za tržišta u Aziji i SAD predviđen je i 2.0 TFSI. Transmisija je osmostepena automatska tiptronic dok je pogon Quattro, permanentan i na svim točkovima. U normalnim okolnostima, distribucija pogonske sile je 40:60 po osovinama, dok se po potrebi do 70 odnosno 85% može usmeriti na prednju ili zadnju, redom.

Nov je i sistem elektromehaničke pomoći kod upravljanja koji omogućava direktnije upravljanje i temelj je nekih drugih naprednih sistema vozačke asistencije. U opciji je i upravljanje na sve točkove (čini nam se da jedino ovu opciju „naš“ Q7 nije imao).

Audi Q7 nudi veoma udobno oslanjanje već sa standardnom postavkom. U ponudi su vazdušno oslanjanje kao i sportska verzija istog. Razvijeno je sa ciljem optimizacije ponašanja vozila u svakoj mogućoj situaciji. Vazdušno oslanjanje je u stanju da automobil spusti ili podigne za 3 ili 6 centimetara, zavisno od načina vožnje i stanja podloge. Najveći klirens Q7 iznosi 23,5 centimetara.

Audi Drive Select je sistem koji kohabitira sa adaptivnim vazdušnim oslanjanjem i nudi sedam režima vožnje: efikasan (štedljiv), komforni, auto, dinamični, individualni, za sve terene i van puta. Ovaj sistem sinhronizuje rad brojnih drugih tehnoloških bisera ugrađenih u ovaj autormobil (transmisiju, upravljanje, integralni pogon, rad agregata…).

Audi Q7 se nalazi u prodaji u Srbiji od jula 2015. godine, a prvi put smo se sa njim sreli na koktelu koji je, tim povodom, upriličio jedan od najvećih prodavaca Audi vozila u Srbiji: Autokomerc, Beograd.

Prvi pogledi – prvi dodiri

Impozantnih dimenzija, dodatno naglašenih nezaboravnom bojom karoserije, i S-line dodacima, prilično tiho mi se približavao. Zapazio sam ga sa 300 metara udaljenosti i dočekao, onako blještavog i svetlog. Uzbuđenje je dostiglo vrhunac.

Beogradski mangup, koji me je i upoznao pre dva leta sa ovim modelom, pričao je svoju priču o komandama u automobilu, ali ja više nisam bio tu. Izuzev vizuelne i funkcije dodira, isključila su mi se čula i predao sam se. Široko otvorena vrata i pogled ka unutrašnjosti. Još jedan, oči ne varaju, jedan od retkih Audi modela koji ima veoma svetlu unutrašnjost. Da, zaista ga je mangup konfigurisao.

Još dok sam mogao da čujem, shvatio sam da je automobil preda mnom, u svim detaljima identičan kao i primerak koji je bio izložen te godine na Ženevskoj manifestaciji. Vi to sada ne vidite, ali žestoka je polemika sa Jovanom T. Đurićem (T nije po slavnom pretku, nego po Trijumviratu), jer se on zalaže da predsednica Skupštine na dnevni red stav Ukaz o ukidanju svih boja u korist crne.

Uglavnom, razne nijanse bež i braon boje se savršeno razlivaju po kabini, i sve one upakovane u premijum + materijale. Čak je i centralna konzola u koži, a Valcona na sedištima je uz to i perforirana, pa deluje još ubedljivije. Verujem da je zaista umetnost i nauka, smestiti sve one funkcije, sisteme i komande kojima raspolaže naš Q7, na upravu vozaču i ostalim srećnicima, sa tako malo tastera, polugica, potenciometara.

Veoma pozitivan utisak o skladu u enterijeru i kvalitetu materijala. Da bih uporedio završnu obradu sa takmacima iz segmenta trebao bi mi nanometar. Deluje da su u ravni, s tim što je ovaj konkretan primerak zaista toliko izdašno opremljen da je teško naći uporedivo vozilo za test. Moram još da naglasim i da mi se volan izuzetno dopao na oko, kao i na dodir. Pozicija sedenja za volanom je odlična, samo sedište je vrhunski udobno i sa dobrom bočnom potporom. Međutim, ni pozicija sedenja, niti kvalitet materijala nisu glavni utisak. To je bez konkurencije sistem za masažu, koji je toliko efikasan i koristan da jednostavno postaje neizbežan.

Dobio sam uslov za amin kod izbora sledećeg porodičnog automobila: „Mili ti biraj auto, i biraj sve šta želiš i možemo da platimo, ali sedišta moraju da imaju funkciju masaže.“ Ah, žene.

U nestrpljenju da što pre napustim parking i osetim Q7 u vožnji, nisam se bavio nikakvim podešavanjima komandi, izučavanjem MMI i Active Info displeja, izuzev nužnih za bezbednu vožnju. Ovo kažem, jer želim da istaknem tu magiju Audijevih ljudi, koji su na raspolaganje vozaču stavili brojna tehnička dostignuća, ali možete, jednostavno da sednete, podesite sedišta, retrovizore, volan i samo vozite.

OK, prvi talas znatiželje zadovoljen. Opet na parking, idemo na zadnju klupu, prtljažnik. Q7 je veoma širok automobil, i po tom kriterijumu podesan za vožnju u drugom redu. Međutim, centralni tunel je izražen, i sedište u sredini je srazmerno malo, tako da je vožnja moguća samo za decu i Acu Lukasa (Aco, ne zameri, zaista si sitan a i zaštitno si lice Autokomerca,J). Prtljažnik je pravilnog oblika i po brojkama ogroman. Međutim, ili me čula varaju, ili je za oficijelne prezentacije korišćena cifra zapremine od poda do krova.

Da ne bude zabune, prtljažnik je ogroman, ali je Q7 još i veći. Sama pomisao na upuštanje u silne menije i postavke, koje ovako opremljen Q7 nudi, frustrirajuća je, posebno znajući da adaptivnost na nova softverska rešenja opada sa starenjem test vozača. Međutim, prijatno iznenađenje, i još jedna pohvala, prvo za informativnost i vizuelni utisak o Audi virtuelnom kokpitu, a onda i za cenu opcije (664 evra).  Ovo definitivno stavljate u korpu, ako kupujete neki od VW proizvoda.

Prvo fruštuk, ondak na put

Dosta smo se gledali, ajmo dalje… Iz kancelarije dotrčava moj životni saputnik i konsultant za estetsko dizajnerska pitanja, kao i procenu reakcija suprotnog pola na test automobil. Vrti repom, vidim, i njoj se dopao Q7. Provlačenje kroz grad „plavim kitom“ je bezbrižno i ne zahteva neki ekstra napor. Lagodno se vozi, s obzirom na veličinu. Uglavnom, ceo doživljaj vožnje po gradu je prijatan.

Malo je više manevrisanja, doduše, potrebno kod, za obične automobile, komfornih parking mesta, ali i tu imate sistem kamera kao ispred trezora Narodne banke Srbije, pa je čak i zabavno.

Omiljena destinacija za vikend izlete i test vožnje – Avala. Idemo najdužim mogućim putem, otprilike kao proces pristupanja Evropskoj uniji. Idemo tamo, molimo Boga da potraje i da ne dođemo brzo. Ponašanje koje iskazuje Q7 na autoputu je vrhunsko. Zasluge nedvojbeno pripadaju opcionom sistemu vazdušnog oslanjanja koje, iako košta malo preko 2.200 evra, treba staviti na listu za kupovinu.

Stiče se utisak da su točkovi, tokom vožnje, neka 3 milimetra iznad asfalta, to je fantazija. Možda ima ravnopravnih, bolji ne verujem da može da postoji. Pritom je zvučna izolacija odlična, a motor se vrti oko 1,8 hiljada obrtaja na brzinama koje saobraćajna policija toleriše (do 130 km/h). Nikada na autoputu ne skidajte oči sa brzinomera u ovom automobilu! Masažeri rade, Bang & Olufsen, takođe. Verujte, kao da imate Tonija Cetinskog, u najboljoj formi, u autu. Doduše, ubeđen sam da biste za tih 6.800 evra mogli da kupite Severinu iz devojačkih dana, a ona je, ipak, multifunkcionalnija.

Sve je to do sada, bilo divno, lagano, glatko, sa ubedljivim (među)ubrzanjima, pregledno i lako za upotrebu. Kreće pentranje na guju od planine Avalu (511 metara nadmorske visine). Naš urednik će dati osvrt na poređenje sa konkurencijom, kao najiskusniji među nama, ali dozvoliću sebi da kažem na ovu temu samo: Q7 nije X5, i ne pokušavajte ništa slično. Naime, Audi Q7  relativno rano i nežno u krivinama, skreće pažnju da je grdosija i da ne podržava nikakve adrenalinske igrice, i tu ne pomažu previše ni Audi Drive Select funkcije. Za takvu vožnju imate širok izbor drugih vozila u Audi gami. Zato su kočnice po svakom kriterijumu odlične, uz napomenu da se i prilikom kočenja i upravljanja, ipak, oseća XXL dimenzija vozila.

Automatski tiptronic menjač odlično obavlja posao i ukomponovan je dobro sa motorom. Zaista nemate potrebu nikada da koristite manuelne promene stepena prenosa. Sama ručica menjača je originalnog i zanimljivog oblika.

Povratak sa Avale se odigravao po mraku, što nam je dalo uvid u superiornost LED adaptivnih farova. Doplata obavezna! Ono što nismo probali, jer zaista treba da budeš poseban čovek, da bi ovog lepotana terao u blato i testirao legendarni Quattro pogon. Verujemo Audiju na reč da je savršen.

Ima ovde još jedna činjenica, koju moram da istaknem: Q7 troši fascinantno malo goriva: prosek na testu je bio 9,5 litara. 200 kW i preko 2 tone, sa dosta vožnje i u gradu…

Idealno konfigurisan Q7 bi izgledao ovako: 3.0 TDI 160 kW (jer vam više zaista ne treba u vozilu ovog tipa), sa adaptivnim vazdušnim oslanjanjem, kožnim enterijerom (doduše jeftinijem od onog u test vozilu), Audi virtuelnm kokpitom, LED adaptivnim farovima i sigurno još koječime za šta bi nam od koristi bio prodajni savetnik. Na ovaj način spakovan, sigurno bi koštao ne više od 85.000 evra. Na test primerku se nije štedelo: njegova cena je 122.605 evra (oko 52.000 evra koštaju opcionali). Jeste puno, ali znajte da samo hvaljena boja košta oko 3.500 evra.

Zaključak

Audi Q7 vas kupuje bez greške kvalitetom izrade, materijalima, luksuzom. Audi vam ovde prodaje čist hedonizam. Ko ima toliko dece, Bogu hvala, da ih svih šest smesti u ovaj automobil, pri čemu ono dete koje najmanje voli na središnje sedište drugog reda, i dovoljno para, ovo je dobar izbor.

Tekst i foto: Zvezdan Božinović

Kaput od kašmira

Aktuelni model Audija Q7, sa praktično bilo kojom opcijom pogona, za mene je kao kaput od kašmira.

Kao prvo, nije svakom namenjen, niti svako može da ga priušti, ali mnogo ko ga ni ne priželjkuje. Međutim, svako ko ga ugleda ili dodirne, primećuje njegovu vrednost. Dalje, jeste veliki, dugačak i u određenim situacijama glomazan, ali to je njegova priroda. Mnogo toga bez reči govorite o sebi kada se negde pojavite u njemu. Sigurno ima neki razlog zašto niste došli ni u skijaškoj jakni, ni u manje pretencioznom kaputu, niti na primer u kožnoj bundi, koju ste možda i više platili. Takođe, jednako efektno možete da ga obućete preko poslovnog odela i odete na samit u Davosu, kao i da obućete omiljene crne farmerke i rolku, kaubojke ili Dr. Martens čizme i isti taj kaput i odete u pab sa ortacima ili sa devojkom na rok koncert ili rukometnu utakmicu i nećete se osećati kao debil.

Audi Q7 u velikoj meri nudi tu dozu transformacije i za to se plaća i određena cena (ne mislim samo na stotinak hiljada evra, već i na neka druga sitna odricanja). Vrlo sličan model, malo manje raskošno opremljen, ali za moj ukus čak i lepši, testirao sam pre petnaestak meseci. I tada sam rekao da Q7 ne doživljavam kao vozilo koje biste prvenstveno koristili za off-road namene. Ima mnogo drugih modela kojima bih radije otišao do nekog zavejanog lovišta. Baš isto kao što u kašmirskom kaputu ne bih otišao u lov ili na planinarenje, iako je topao.

Možda pomalo patim od megalomanije, ali i dalje mi je žao što je Audi prekinuo sa ugradnjom nadmoćnog 6.0 TDI dvanaestocilindraša, sa Le Mans genetikom, koga je imao u ponudi prve generacije Q7 (i jedno kratko vreme u superperformantnom R8 V12 TDI). To je donekle amortizovano pojavom V8 TDI modela SQ7 sa 320 kW i impozantnih 900 Nm obrtnog momenta, koga nikada nisam vozio pa ne mogu da kažem svoje utiske, ali ne sumnjam da su Audijevi inženjeri svu tu silu odlično upotrebili.

Međutim, čak i stari Q7 6.0 TDI sa svom svojom brutalnošću pogona, sa 368 kW i 1.000 Nm, nikada nije bio „zujalica“, čak imam utisak da mu je to bilo „ispod časti“. Stoga, ko želi „apsolutne performanse“ potražiće naravno svoj izbor među Vajperima SRT-10, 911-icama turbo ili već nekim legendarnim modelima sa značkicama R8, RS, AMG, M, ma znate već o čemu pričam. Eventualno u Porscheu Cayenne turbo. Svaki Q7, pa i 3.0 TDI, vozilo je za ozbiljne i ostvarene osobe, koje se dokazuju na nekim većim životnim izazovima od driftinga po zavojitom planinskom putu. Baš kao što važi za Range Rover ili Mercedes GLS. Ali, kao što i u kaputu od kašmira možete uleteti u ring i pobiti se, ako umete i prinuđeni ste na to, tako vas ni Q7, Rejndž ili GLS nikada neće osramotiti pred izazovom i takve vrste.

Možda je bolje pitanje, za nekoga ko razmatra ovako kapitalnu kupovinu, Q7 ili A8. Oba su svakako vrlo luksuzni, vrlo prestižni, mnogo govore o tome dokle ste do sada stigli u životu, snažni, više nego brzi. Oba poseduju štaviše i vrlo solidne vanasfaltne mogućnosti zahvaljujući ingenioznom quattro pogonu. Naravno, nijedan od njih nije rudarski 8×8 kamion i to treba imati na umu pre upuštanja u ekstremne off-road poduhvate. I oba imaju svoje prednosti i blage mane u odnosu na onog drugog. Prostor u unutrašnjošti i u prtljažniku je poen za Q7 (ili „pola poena“, jer ni „Osmici“ tu ništa ne manjka), dinamika u vožnji je na strani A8. Jednako teško pitanje, kao da li ga kupiti crnog ili recimo srebrnosivog.

Ja znam da bih odabrao crni, sa enterijerom u crnoj „đavoljoj koži“, i da bi bio dizelaš – baš kontra ovim novim evropskim trendovima, a da li A8 ili Q7 – to ću Vam reći, poštovani čitaoci, kada budem probao i A8 5.0 TDI nove generacije (o kome se za sada tek samo šapuće) i SQ7 V8 TDI.
Jovan Đurić

 

Reč urednika

Audi Q7, sada u svojoj drugoj generaciji, veoma je bitan model za marku iz Ingolštata. Vozna dinamika mu je poboljšana, opciono je „napucan“ svom naprednom tehnologijom koju Audi poseduje, i samim tim je vrlo ozbiljan konkurent u klasi SUV modela srednje veličine. Ključno pitanje je – Kako se kotira u odnosu na konkurenciju oličenu u BMW-u X5, Mercedesu GLE, Volvou XC90 i Range Rover Sportu.

Audi Q7 je sa svojim brojnim sistemima vozačke asistencije pravi „svemirski brod“, na čemu marka uveliko gradi svoj marketing. Da li ga to čini dominantnim i što se vožnje tiče? Da li ima najnapredniji kabinski prostor i modernu tehnologiju?

Drugi proizvođač iz Bavarske je u dobroj meri popravio voznu dinamiku kod Q7. Ona je sada gotovo u ravni sa BMW-om X5. Bavarski pulen nešto prednjači kada je o vožnji u krivinama reč. Ipak, Q7 izvlači beneficije iz sofisticiranog Quattro pogona, kojem dajemo blagu prednost u odnosu na xDrive. Gde gubi u krivinama u odnosu na X5, dobija u inicijalnom ubrzanju, jer mu je do stotke potrebno samo 6,3 sekundi (X5 6,9 sekundi), a i Quattro u ovim situacijama deluje ubedljivo. Adaptivno oslanjanje je takođe izrazita vrlina Q7, što čini da vožnja u svakom trenutku pre svega bude prijatna, bez obzira na voznu podlogu. Ipak, na ovom planu gubi od Volvoa XC90, čija rafiniranost u vožnji prosto pleni. Dakle, na planu vozne dinamike Q7  se veoma približio BMW-u X5 (ranije je izrazito zaostajao), dok je XC90 dominantan kada je reč o uglađenosti i komforu. Isto tako, švedski model je na na nivou Q7 što se visoke tehnologije tiče, s tim što je sve dizajnerski lepše upakovano.

Ukoliko u priču ubacimo i Mercedes-Benz GLE, dobijamo još jedan različit karakter. Prednost pulena sa trokrakom zvezdom je što generalno dolazi u ponudi sa više opcija motorizacije, a u ponudi je i atraktivni AMG model, baš kao što i BMW ima X5 M. Dizajnerske izmene u odnosu na bivši ML su temeljne, tako da se Mercedes ističe na planu estetike. Takođe, što se visoke tehnologije tiče, štutgartski model ne zaostaje mnogo u odnosu na ovaj iz Ingolštata. U međuvremenu, naslednik ML-a je dobio i standardni, devetostepeni 9G Tronic automatski menjač.  Ipak, ogibljenje Q7 deluje bolje konstruisano i podešeno, jer pruža kvalitetniji ugođaj u vožnji u svakom smislu. Kada je terenska vožnja u pitanju, Mercedesov pulen ipak daje nešto više. S druge strane, svežina i sofisticiranost kabinskog prostora su na strani Audija.

Kratak pregled konkurencije:

  Audi Q7 3.0 TDI quattro BMW X5 30d xDrive Mercedes GLE 350 d 4MATIC Range Rover Sport TDV6 3.0 Volvo XC90 D5

AWD R-Design

Broj cilindara, radna zapremina V6 2967 ccm R6 2993 ccm V6 2987 ccm V6 2993 ccm R4 1969 ccm
Vrsta goriva dizel dizel dizel dizel dizel
Snaga ks(kW), pri o/min 272 (200) /

3250 – 4250

258 (190) / 4000 258 (190) / 3600 258 (190) / 4000 224 (165) / 4250
Maksimalni obrtni moment (Nm), pri o/min 600 /

1500 – 3000

560 /

1500 – 3000

620 /

1600 – 2400

600 / 2000 470 /

1750 – 2500

Menjać, broj stepeni prenosa automatski, 8 automatski, 8 automatski, 9 automatski, 8 automatski, 8
Dužina, širina (sa rasklopljenim retrovizorima), visina 5052

2212

1741

4886

2184

1762

4819

2141

1796

4850

2220

1780

4950

2112

1775

Međuosovinsko rastojanje (mm) 2994 2933 2915 2923 2984
Masa praznog vozila (kg) 2070 2045 2075 2115 2030
Zapremina prtljažnika (u litrama, sa dva reda sedišta) 770 – 890 650 690 784 310
Maksimalna brzina 234 230 225 210 220
Ubrzanje do 100 km/h 6,3 6,9 7,1 7,6 7,8


Range Rover Sport
je SUV krajnje atraktivne pojave. Daleko od toga da Q7 nije impresivan automobil, ali Rangeov model je definitivno najprepoznatljiviji i najprestižniji od nabrojanih. Takođe, koliko god da je Audijev enterijer sofisticiran i kvalitetan, Range Roverov je priča za sebe. To je što se stajlinga tiče. Kada govorimo o praktičnosti i prostoru, blaga prednost je na strani nemačkog modela. Q7 je definitivno više „vozački“ automobil kada je o eksploataciji na asfaltu reč. Mada poseduje Quattro pogon, on ipak nije tipičan terenac, mada se neće osramotiti na bilo kojoj „soft road“ turi. Range Rover se ovde pozicionira kao bolji univerzalac. Na otvorenom putu nudi komfor jedne limuzine, u krivinama je gotovo na nivou Audija, dok je u terenskoj vožnji bolji. Ipak, ne treba zaboraviti da je Range Rover sport i nešto skuplji, tako da ne treba da čudi što u ovom poređenju ima izvesnu prednost.

Pavle Barta

Audi Q7 3.0 TDI Quattro

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/7
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.502 x 1968 x 1.741 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.994 mm
Zapremina prtljažnika: 770 (sa dva reda sedišta)
Masa praznog vozila: 2070 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/Turbo dizel
Zapremina: 2.967 cm³
Snaga: 200 kW/272 ks pri 3.250-4.250 o/min
Maks. obrtni moment: 600 Nm pri 1.500-3000 o/min

Pogon

Tip: na sve točkove – Quattro
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena,
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 285/40 R21

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,3 s
Maks. brzina: 234 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 75 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,7/9,5 l
Emisija CO2: 153 g/km

Cena (testirani model)

122.605 evra

 

Dobre strane:

Potrošnja, motor, menjač, kvalitet izrade, ogroman broj opcija

Loše strane:

Cena, mali broj pogonskih sklopova u ponudi
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 10 Ukupno 8,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 8
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9,5
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,17

(15676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Avala … Da li u okolini Beograda postoji lepše mesto za „photo session“ … Kada umrem, voleo bih da me tamo sahrane, bilo gde u šumi. Ili, u mojoj garaži. Ispod kola …Inače, moja deca uvek sa čežnjom gledaju ljude koji na Avalu dolaze kolima. Verovatno svaki 100-ti put im „priuštim“ taj luksuz, „penjanje kolima“ … Elem, nisam kupac kola u ovoj klasi (niti imam tu ekonomsku moć, niti sam pristalica „energetske neefikasnosti“, jako dugo sam vozio 4WD kola i ne bih to više), ali, moram da priznam da je bilo interesantno čitati ovaj tekst. Kada sam došao do dela… Pročitaj više »

Zvezdan

Dragi Posmatrac, hvala puno na komentaru, doprinosi kvalitetu celog dozivljaja i upotpunjuje text. Druzimo se dalje!

Raziel

Kako je lepo videti ovakav auto a da nije crni ili beli + „crnilo“ u enterijeru! A takvih je 95%
Lično, obožavam sivi i bež enterijer. Može i crveni… Čudno mi je koliko je većina kupaca da kažem nekreativna…
Poz