1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedan rival nadmašio Teslin Cybertruck
Još jedan rival nadmašio Teslin Cybertruck
0

Još jedan rival nadmašio Teslin Cybertruck

461
0
Podelite sa prijateljima:

Sećate se 2019. godine kada je Ilon Mask predstavio model Tesla Cybertruck i najavio da će u potpunosti promeniti tržište električnih pikap kamioneta? Evo nas četiri godine kasnije i još uvek čekamo na ovog nazovi „pionira“, a u međuvremenu su u izložbeno-prodajne salone stigli i Ford F-150 Lightning, GMC Hummer, Rivian R1T i mnogi drugi. I kako stvari stoje, Cybertruck će biti nadmašen i od strane modela nazvanog Fisker Alaska.

Otac Fiskera je čovek po imenu Henrik Fisker i iako je poreklom iz Danske, njegova kompanija zapravo ima sedište u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Već jednom se oprobao u proizvodnji električnih četvorotočkaša i to 2007. godine kada je osnovao firmu Fisker Automotive. Kompanija je otišla u stečaj sedam godina kasnije, ali je Hendrik zadržao pravo na ovo ime. To mu je omogućilo da osnuje novu firmu Fisker Inc 2016. godine i od tada je firma debitovala s nekoliko vozila.

Najpoznatije od njih je bilo ono pod oznakom Ocean i mogli bismo ga videti u izložbeno-prodajnim salonima ove godine. Ali svetlost dana je prvi ugledao kamionet koji se zove Alaska i požuren je verovatno iz razloga što su takva vozila najpopularnija „preko bare“.


Sada konačno imamo više informacija o njemu i ako pruži sve ono što je obećano, definitivno bi mogao da oteža situaciju mnogim poznatijim imenima. Sa dužinom od oko 5,3 metra, Alaska spada u onu „srednju“ kategoriju i sličniji je Fordu Rangeru nego većem modelu F-150.

Ono što ga posebno izdvaja od konkurencije jeste podatak da je, sudeći po rečima spomenutog Hendrika, firma koristila samo one dobavljače bez mrlje u svojoj istoriji. Pri tome mislimo na one koje koji u prošlosti nisu imali skandale da dobavljanjem materijala iz država gde se vode ratovi ili tamo gde se koristi jeftina radna snaga.

Štaviše, celokupni enterijer je napravljen od recikliranih materijala, čime je Alaska definitivno jedinstvena na tržištu. Još jedan detalj koji privlači mnogo pažnje se odnosi na račun pregrade između kabine i prikolice. Većina kamioneta poseduju kabinu i sanduk podeljene na dva dela, ali ne i Alaska. Taj predeo se može skinuti, a zadnja sedišta zatim spustiti u pod. Na taj način, dužina tovarnog sanduka skače sa standardnih 1,4 metra na čak 2,8 metara.

Fisker planira da ponudi dve veličine baterije i to one zapremine 75 i 113 kWh. Alaska će biti u stanju da pređe 368 kilometara sa jednim punjenjem baterije ako kupac izabere ovu prvu opciju, odnosno 544 kilometra sa drugom.

Fisker je ranije rekao da radi na baterijama koje će pružiti autonomiju od 704 kilometra, ali nije poznato hoće li one biti opcija na ovom kamionetu. Što se tiče snage, u izboru će biti nekoliko konfiguracija od 275 do 550 „konja“. Pogon na sva četiri točka će biti deo standardne opreme, a u ovoj najmoćnijoj verziji, Alaska će biti u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 3,9 sekunde.

Poznata je i cena i ona iznosi 45.400 američkih dolara za bazni model. Fisker trenutno prima uplate i moguće je rezervisati Alasku za samo 250 dolara. Prvi primerci će početi pristizati u izložbeno-prodajne salone kao modeli za 2025. godinu. Do tada će Fisker svakako imati još više rivala, pošto su učešće najavili i Chevrolet, GMC i Ram…

A ko zna, možda će i Tesla uskoro na tržište, ako Mask ispuni više puta ponavaljana i izneverena obećanja.

AutoRepublika

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments