1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Avensis povučena iz ponude
Toyota Avensis povučena iz ponude
1

Toyota Avensis povučena iz ponude

1.17K
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvodnja predstavnika Toyote u D segemntu, modela Avensis, će biti obustavljena u toku narednih nedelja, s obzirom na to da je proizvođač obustavio prijem daljih porudžbina za ovaj sedan. Nakon prestanka proizvodnje, kupci će moći eventualno da izaberu preostale modele sa lagera.

Inače, Avensis je silazio sa proizvodnih traka postrojenja u Derbiširu, odnosno gradu Burnastonu u koji su Japanci prethodne godine investirali oko 260 miliona evra, kako bi proizvodnja nove Toyotine globalne arhitekture (TNGA) bilo izvodljiva.

Činom povlačenja Avensisa iz ponude, otvara se prostor za najavljeno uvođenje u prodaju hibridnog modela Camry, a što je potvrđeno za sledeću godinu. Prodaja Avensisa je ionako bila slaba, posebno znajući da je model već dugo na tržištu, a problem je dodatno produbio generalni pad interesovanja kupaca za vozila iz D segmenta.

Vesti o eutanaziji Avensisa dolaze nakon potvrde proizvođača da i monovolumen Verso čeka ista sudbina. Avensis i Verso su bila poslednja dva modela Toyote koji su mogli da se naruče a da im pod haubom “kuca” dizel srce, ukoliko zanemarimo pedigrirano terensko vozilo Land Cruiser, koje i sama kompanija smatra proizvodom za specijalne potrebe.

Prodaja krosovera RAV4 pogonjenog dizel motorom, takođe je obustavljena, ranije ove godine. Japanski gigant je potvrdio još u prošlosti da više neće nuditi dizel vozila, čak ni u Evropi. Razlozi se nalaze u opštem trendu elektrifikacije i lošem glasu na koji je VW isterao dizel.

Toyota prognozira da će kupci Avensisa i Versa sada birati Camry, C-HR ili Auris u hibridnim verzijama. Poslednje navedeni model stupa na tržište pre isteka ove godine.

(1165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mada nije bio kralj ponude prostora u D segmentu, avensis karavan u paketu SOL (pa i Style na kraju karijere) je meni bio jedan od najpoželjnijih karavana D segmenta. I baš mi je žao. I njega, a i Versa. Bila su to baš „prijateljska“ kola za porodice. Šteta. Ali, ekonomija je neumoljiva. Tu mesta za emocije nema. Nema potrebnog obima prodaje i „kraj“. Eutanazija …