1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Tokom avgusta ojačani prodajni rezultati motocikala u Italiji, Španiji i Indiji
Tokom avgusta ojačani prodajni rezultati motocikala u Italiji, Španiji i Indiji

Tokom avgusta ojačani prodajni rezultati motocikala u Italiji, Španiji i Indiji

191
2
Podelite sa prijateljima:

Već osmi mesec u godini i u istom nizu se beleži isti pravac razvoja tražnje za novim motociklima na ključnim tržištima. Prodaja motorcikala u Indiji, Italiji i Španiji nastavlja da raste, s tim da je taj skok bio umeren na pomenutim zapadnoevropskim tržištima kada se u uporedi ovaj sa prethodnim avgustom, dok je tražnja mnogo značajnije nabujala u Indiji u istoj komparaciji, gde je većina proizvođača indeksirala značajno bolji plasman.

Sveukupna tražnja u ovoj klasi vozila je u Italiji porasla za 3,2% na godišnjim osnovama, mereno u avgustu. Najtraženijih devet (na listi od deset) motocikala  u toj zemlji je bilo iz segmenta terenaca, dok je registrovano da pripadaju različitim stilovima unutar iste kategorije, kao i da imaju različite zapremine motora. Zapravo, jedina marka na listi koja joj je doprinela s dva modela jeste Yamaha. Uspeh su zabeležili motocikli nazvani Yamaha Tracer 9 i Ténéré 700.

Najpopularniji motocikl u Italiji je bio Benelli TRK 502/502 X, dok je Moto Morini X-Cape zauzeo drugo mesto, a Royal Enfield Meteor 350 se našao na trećem. Ujedno, poslednje pomenuti dvotočkaš je i jedini na listi koji ne pripada kategoriji avanturističkih motocikala. Vredno je naglasiti da je na „top ten“ listi mesta našlo i nekoliko modela s motorima od 125 kubika, i to Keeway’s RKF 125 koji vidimo na četvrtom mestu, dok je Fantic 125 Enduro/Motard sleteo na osmo. Nije registrovan dovoljno dobar rezultat za motocikle ispod ove zapremine motora, barem ne da bi se našli na italijanskoj listi deset najprodavanijih motocikala.

Isto se ne bi moglo reći i za Španiju gde su apsolutnu dominicaju u avgustu neposredno za nama zabeležili modeli iz klase „125“. Broj novoregistrovanih dvotočkaša je u tom mesecu skočio za skromnih 1,5% na godišnjoj osnovi. Čak se da primetiti da u prvih jedanaest i nema dvotočkaša s većom zapreminom motora od 125 kubnih centimetara, što je zapanjujuće. Ovo naravno ima veze i s tim da vozila do te granične zapremine agregata, na Pirinejima mogu legalno da voze i oni koji nemaju nikakav oblik A kategorije. Pride, s ludim rastom cena goriva na svetskom nivou u prošlo vreme, trend i jeste očekivan.

Logično, Španci su ponajviše pazarili skutere u avgustu, a vladar tržišta je model Honda PCX 125, pa onda neposredno iza Sym Symphony 125, pa KYMCO Agility City 125, Honda Forza 125, a zatim Honda SH 125i na petom mestu. Prvi model koji iskače sa zapreminom motora stiže na dvanaestom mestu i nosi nalepnice na kojima piše BMW F 750 GS.

Većina etabliranih proizvođača motocikala je i u Indiji zabeležila avgustovski rast prodaje. Kompanija Hero MotoCorp je u plusu za 4,5%, uz isporuku od čak 450.740 primeraka. U međuvremenu, Honda je registrovala 423.216 plasmana, što je dovoljno za godišnji skok od 5,4%. Na trećem mestu se našao TVS sa 315.539 registracija i petnaestoprocentnim napretkom u odnosu na avgust iz 2021. godine.

Odmah uz postolje se smestio Bajaj, što je postalo moguće nakon otpreme 233.838 dvotočkaša, što je za epskih 48% u godišnjoj analizi. Suzuki je dospeo na peto mesto, ali isporuka od 64.654 motora i rast od 4,6% dolaze s ogromnim zaostatkom u odnosu na prvog iznad na listi. Šesti je bio Royal Enfield jer je isporučio 62.236 motocikala, ali je rasto od 61,4% zaista impresivan.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Luka

Da je iko ko nešto odlučuje u Srbiji pametan, a izgleda nije,prodaja motorcikala od 125 kubika bi „eksplodirala“ i država bi uzela ogroman novac i na porezu a posle i na raznim akcizama pri eksploataciji istih (gorivo,ulje,delovi).Samo jednostavno treba,kao što je već u mnogim državama,dozvoliti vlasnicima AM dozvole da voze do 125 kubika(u mnogim državama je tako),ako baš hoće da obuzdaju klince,mogu usloviti sa 5 godina posedovanja dok ne steknu uslov da pređu sa 49 kubika.Kod nas je ta kategorija apsolutno obesmišljena sa novim načinom registracije mopeda,ako moped ide brzinom preko 45km/h registruje se na bele tablice gde se zahteva… Pročitaj više »

Nenad Baretic

Halo Dobar Dan , vidim da pravite statistike prodaje motora iz inostrsnstva pa me zanima da li bi mogli da napravite jednom statistiku prodaje novih motocikla i u Srbiji . Takodje bi bilo zanimljivo ako bi mogli da saznate kolio je polovnih dvotockasa promenilo vlasnike .Bilo bi jako korisno za vase citaoce ako bi mogli da nas obavestite gde koji uvoznik motocikla u Srbiji ili gde koja radnja nudi neke specijalne popuste / akcije za motocikle koje imaju na lageru / u radnji . Bilo bi jako korisno ako bi mogli na vasoj stranici da nam preporucite moto shopove gde… Pročitaj više »