1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Aston Martin Valkyrie može da sruši Porscheov rekord na Nirburgringu?
Da li Aston Martin Valkyrie može da sruši Porscheov rekord na Nirburgringu?
0

Da li Aston Martin Valkyrie može da sruši Porscheov rekord na Nirburgringu?

124
0
Podelite sa prijateljima:

Kristijan Horner smatra da može.

Šef Red Bull Racing Formula 1 tima, Kristijan Horner, smatra da budući Valkyrie AMR Pro, na kojem zajednički radi više šampionskih timova, može da sruši novopečeni apsolutni rekord Nirburgringa, kojeg je prošle nedelje postavio Porsche.

919 Hybrid Evo je prošao krug na Nordšlajfeu za 5 minuta, 19,546 sekundi. Reč je o modifikovanoj verziji pobedničkog automobila iz Le Mana. Rekordno vreme kruga je skraćeno za čak 52 sekunde, koje je odolevalo 35 godina, a bilo je takođe u vlasništvu Porschea, sa 956 C kojeg je vozio Štefan Belof.

Mada je bilo spekulacija da bi Porsche čak mogao da spusti vreme na ispod pet minuta, novi rekord je dao podsticaj i ostalima da pokušaju da se oprobaju na „Zelenom paklu“.

Na VN Austrije prošlog vikenda, započeti su razgovori u vezi sa tim da bi Mercedes mogao da jedan od svojih dominantnih bolida iz poslednjih par godina postavi na startnu liniju Nirburgringa. Mada je Toto Volf zagrejan za ideju, on je insistirao na tome da Mercedes najverovatnije nije spreman za takav eksperiment. Ovde se nameće činjenica da je Porsche takođe oborio (Mercedesov) F1 rekord na Spa Frankošamp za gotovo čitavu sekundu.

Mada Mercedes verovatno neće napasti rekord Nirburgringa u skoro vreme, jedan drugi F1 tim je izrazio želju da sruši Porscheovo dostignuće. Kristijan Horner je izjavio da bi Valkyrie AMR Pro kojeg razvija Red Bull, mogao da postane konkurent za naslov rekordera.

„Problem je što je njihov LMP1 trkač oborio rekord na Spa, i to rekord kojeg je držao F1 bolid“, rekao je Horner. „Nisam siguran da bi F1 bolid to mogao da postigne, ali mislim da bi trkačka verzija Valkyriea mogla da se pozicionira kao kandidat. Doduše, još je udaljena par godina od finalizacije, jer je još uvek na crtačkom stolu, ali bih bio iznenađen da taj automobil ne bude imao potencijal za postavljanje rekorda.“

Da podsetimo, Aston Martin Valkyrie je prvi pokušaj britanske marke da kreira hiperautomobil. Dizajnirao ga je Adrijan Njui glavom i bradom, uz  asistenciju Aston Martina, Coswortha i Red Bull Technologiesa. Mada će verzija Valkyriea koja je praktično već „trkačka“ biti legalna za svakodnevni saobraćaj, varijanta vezana isključivo za stazu (poput Aston Martin Vulcana, Ferrarija FXX-K i McLarena P1 GTR) je takođe u razvoju.

Ovo nisu prve hrabre izjave u vezi sa Valkyrie AMR Pro. Kada je projekat obelodanjen krajem prošle godine, Aston Martin je obećao performanse na nivou Formule 1, a s obzirom na projektovane brojke, teško je ne složiti se s tim. Naime, masa vozila je samo 1.000 kilograma, uz 1.115 ks (820 kW) iz 6,5-litarskog V12 motora i KERS hibridnog sistema. Maksimalna brzina sa konfiguracijom koja podrazumeva ekstremni vertikalni aerodinamički pritisak iznosi 362 km/h, a uz odsustvo nekih aero dodataka, ona se penje na 402 km/h.

Svih 25 igračaka za „bogate dečake“ je unapred prodato po ceni od 2,75 miliona evra po primerku. Premijera je zakazana za 2020.

 

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments