1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Verso 1.6 D-4D Sol (2015.) – Jarac u horoskopu
Toyota Verso 1.6 D-4D Sol (2015.) – Jarac u horoskopu

Toyota Verso 1.6 D-4D Sol (2015.) – Jarac u horoskopu

3.86K
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon dve i po godine druženja sa Versom, vlasnik Toyotinog predstavnika u MPV segmentu, koji je razvijen u Evropi i namenjen isključivo kupcima sa Starog kontinenta, rešio je da zameni ovaj model za BMW X5 30d, koji trenutno broji poslednje nedelje tržišnog života i moguće ga je kupiti po znatno nižoj ceni od one po kojoj se prodavao prethodnih godina.

Čemu zamena posle samo 30.379 pređenih kilometara?

Odgovor je jednostavan. Čovek u procesu sazrevanja i podizanja životnog standarda na viši nivo, shvata svu prolaznost života i sve veći značaj pridaje radostima koje se mogu novcem kupiti. Drugim rečima, Verso nije zgrešio baš ništa, spram očekivanja vlasnika, izuzev što je pogonjen dizel agregatom koji ni na koji način ne može da unese radost u vozački doživljaj automobilskog entuzijaste. Pored toga, Verso i nije neki naziv koji sladokuscima budi leptiriće u stomaku.

Praktik

Ipak, navedene “zamerke” su veoma relativne. Prva asocijacija na pomen Versa, budi kontroverzu, da ne kažemo neku grublju reč, a sve zahvaljujući prilično odbojnom stajlingu verzije koja je u nazivu nosila i odrednicu Yaris. Srećom, današnja verzija monovolumena iz C segmenta, je dizajnirana u Francuskoj, tako da se izgled može opisati zaista prijatnim, uprkos tome što MPV i nije neka forma pogodna za dizajnerske bravure.

A kada za neki model Toyote, kažete da je prijatnog izgleda, to je onda to. Drugim rečima, od ovog japanskog proizvođača se bolje ne može očekivati i za tržišni uspeh, s obzirom na mnogobrojne druge kvalitete, sasvim je dovoljno da vozilo ne odbija kupce svojom pojavom. Dužina je idealna za raznovrsne namene, ali je ovaj MPV dovoljno visok da bi se lako mogao pomešati sa krosoverima.

Vozačka „krosover“ pozicija

Baš takva je i pozicija sedenja. Sa vozačkog sedišta, zaista deluje da ste za upravljačem SUV modela, što omogućava odličnu preglednost u svim smerovima, a možda i važnije, daje onaj osećaj kojeg mnogi kupci krosovera ističu kao jedan od bitnijih za izbor modela sa povišenim klirensom. Sedišta su inače udobna i podesiva u više smerova. Ono što se prvo zapaža nakon ulaska u kabinu je nesvakidašnja pozicija centralnog instrumentacionog klastera, koji je baš takav – postavljen po sredini grebena, umesto kako to tradicionalno rešenje nalaže, ispred vozača. Period privikavanja je sasvim izvesno neophodan, ali samo rešenje omogućava jasna očitavanja a takvo pozicioniranje ne pravi nikakvu objektivnu smetnju. Dodatno, interesantni su, i asimetrično postavljeni ventilacioni otvori na centralnom grebenu. Ekran info-zabavnog sistema je smešten nešto niže u odnosu na najbolju praksu, ali je pregledan i lako se koristi.

Komfor na nivou

Komfor u putničkoj kabini je na izvanrednom nivou. Napred superioran, dok je u drugom redu sedišta moguće koristiti opciju koja omogućava različite položaje sedišta po dužini. Možda je nivo raspoloživog prostora na zadnjim sedištima najlakše dočarati informacijom da, čak i kada je sedište vozača podešeno prikladno osobi visokoj 190 centimetara, direknto iza njega ima taman dovoljno prostora za kolena autora testa, 177 centimetara visokog. Mesta za ramena, a posebno za glave putnika, ima sasvim dovoljno. Treći red sedišta je relativno lako iskoristiv, a pogodan je za prevoz dece uzrasta oko deset godina starosti. Kada je treći red sedišta van funkcije, na raspolaganju je prtljažni prostor impozantne zapremine, a nužne stvari možete smestiti u značajno redukovan prostor, čak i sa rasklopljnom konfiguracijom.

Vožnja sasvim solidna s obzirom na karoserijsku konfiguraciju

Materijali koji su korišćeni u izradi enterijera su solidnog kvaliteta, i ništa više od toga, iako ima površina koje su zaista prijatne, posebno na dodir. Zato je završna obrada je iznad prosečna i zaslužuje pohvalu.

Sve u svemu, klasično japanski, funkcionalnost, funkcionalnost i funkcionalnost je u prvom planu.

Koliko je zaista bitna vozna dinamika jednog MPV-a?

Definitivno nije na listi najvažnijih osobina monovolumena. Uprkos tome, određenu dozu vozačkog zadovoljstva svakako očekujemo. I nakon testa, nismo razočarani.

U prvom redu moramo da istaknemo izvanredno izbalansirano ogibljenje koje neravnine čini znatno pitomijim nego što izgledaju. Akcenat je dakle blago u korist udobnosti, i to se pokazuje kao pravi potez jer su putovanja u Versu prijatna iskustva. Nešto osetnija naginjanja karoserije u oštrim krivinama nisu uzrok nelagode za volanom, izuzev možda kada ste pod utiskom vožnje nekog kompaktnog hedžbek modela.

Motor u skladu s namenom sa odličnim saveznikom u vidu menjača

Imajući ovo u vidu, izbor četvorocilindarskog agregata, zapremine 1,6 litra, odlična je odluka. Višak snage, svejedno ne biste mogli da iskoristite na pravi način. A sa ovim motorom, taj problem nemate. Jednostavno, snage ima tek koliko je neophodno za tečnu i staloženu vožnju, i nijedno grlo više od toga nije listirano u ergeli, koju je pominjani BMW pozajmio Toyoti.

Šestostepeni menjač je savršeni saveznik, dovoljno snažnog agregata, jer su prenosni odnosi (sve do poslednjeg) relativno kratki, odnosno optimizovani ka izvlačenju maksimuma živahnosti iz motora. Zaista, promišljeno i mudro, jer pri brzinama do 80 km/h, nećete osetiti deficit snage. Pritom, hodovi ručice su prosečne dužine, ali je sama izmena stepena prenosa tečna i precizna.

Osećaj na volanu je dobar i usklađen sa svim ostalim osobinama. Prilično je direktan i ne remeti vozački doživljaj ni na koji način. Čak bi bio prikladan i za vozila koja su naklonjenija više sportskoj vožnji, nego što to monovolumen po prirodi jeste.

Šifra: solidno

Sistem koji reguliše rad kočnica je polje na kojem Toyota dominira, posebno u odnosu na azijsku konkurenciju. Tako je i sa ovim Versom. Pouzdane, odlično dozirane i veoma efikasne.

Potrošnja koju smo zabeležili tokom testiranja Versa na kratkim, gradskim relacijama, tokom ubitačne gužve na centralnim beogradskim ulicama iznosila je 8,5 litara na sto kilometara, ili preciznije 16 litara na 189 kilometara pređenog puta. Međutim, sa 10 litara dizela smo prevalili deonicu od 203 kilometra, koja je uključivala  otprilike 50% vožnje autoputem i regionalnim putem.

Sol paket opreme je tradicionalno najviši u Toyotinoj ponudi, ali je naš primerak posedovao dodatno još i odličan, panorama krovni prozor.

U septembru 2015. godine, Verso je plaćen 2.857 hiljada dinara (oko 24.000 evra). Da li treba da napomenemo da se do danas nije desio nijedan nepredviđeni kvar i da automobil izgleda kao da je upravo izašao iz salona?

Zaključak

Kao i svaki Jarac, Toyota Verso je posvećena porodici, naizgled hladna i dosadna, precizna, tačna, izdržljiva i pouzdana. Drugim rečima, nije savršena, ali optimalna jeste.

Za te novce, bolje teško da možete da nađete.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Toyota Verso 1.6 D-4D Sol (2015.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Monovolumen
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.460 x 1.790 x 1.630 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.780 mm
Zapremina prtljažnika: 484-1740 l
Masa praznog vozila: 1.520 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/ Turbo dizel
Zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 82 kW/112 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 270 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,7 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 55 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,5 l/6,7 l na 100 km
Emisija CO2: 119 g/km

Cena

Testiranog modela: kao nov – oko 24.000 evra (Sol nivo opreme)

Dobre strane:

potpuno izbalansiran proizvod

Loše strane:

osetnije naginjanje u krivinama, zvučna izolacija koja nije na nivou reputacije jedne Toyote
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 7
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7 Ukupno 8
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,56

(3858)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Ružan do bola, kako iznutra tako i spolja!

Zvezdan Božinović

Zaboravih da dodam da je cena testiranog primerka 16.000 evra, a da se za dodatne informacije možete javiti redakciji.

moron

Jako praktično porodično vozilo. I to u zaista prelepoj panoramskoj izvedbi (zbog koje panorame, na žalost, nema krovne „gelendere“ i ne znam da li tu mogu „Thule“ krovni nosači (zaprepastio sam se kada sam video da „Thule konfigurator“ kaže da na novi civic, ako je panoramski, ne mogu nosači). Ovo je jedno od retkih vozila u koje ja, iako imam dokazano degenerične proporcije tela, sa visinom od 192 cm mogu lepo da sednem pozadi.Tako da je prostorno posmatrano ovo veoma dobar prijatelj porodice. Mada je oblik poda u gepeku jako glup (zbog uzvišenja koje formira potopljen treći red sedišta). I… Pročitaj više »