1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac XT4 (2019.)
Cadillac XT4 (2019.)
0

Cadillac XT4 (2019.)

215
0
Podelite sa prijateljima:

„Anti-Escalade“

Od kada je debitovao sa svojim prvi terencem Escalade, davne 1999. godine, Cadillac je uglavnom bio nem po pitanju većih SUV-a i krosovera. Zaboravljeni model SRX nije doneo željene rezultate, iako je opstao u proizvodnji čak 11 godina, pa je General Motorsova premijum divizija odlučila da ga zameni sa dva sasvim različita proizvoda. Prvi od njih, XT5, je stigao prošle godine, a sada je reč i na drugi model – XT4 koji je zvanično debitovao na ovogodišnjem salonu automobila u Njujorku.

Kratka istorija

Spomenuti SRX je bio veoma specifičan proizvod u svoje vreme. Veći nego kompaktni krosoveri, a opet manji nego takozvani „mid-size“ (srednja klasa), Cadillac se nadao od SRX-a da može da ubije dve muve sa jednim udarcem, pošto kompanija nije imala finansije za dva proizvoda. SRX se mogao pohvaliti standardnim pogonom na zadnje točkove i 320 ks u moćnijoj verziji, čime je definitivno bio tipičan američki proizvod, a kasnije su stigli i efikasniji turbo motori. Iako je prodaja počela sporo, do 2015. godine SRX je ostvario rekordnu prodaju sa 68.850 zadovoljnih kupaca. Međutim, Cadillac je znao da gubi mnoge kupce kojima je SRX prevelik ili premali, pa se dao na posao. Prošle godine je stigao XT5 kao veća zamena i u svojoj prvoj godini postao najprodavaniji Cadillacov model sa 68.312 jedinica. To bi se moglo promeniti već sledeće godine kada na tržište stiže i manji (i jeftiniji) XT4.

Dizajn

Cadillac je nekada imao specifičan dizajn za svaki model, ali sada su neka druga vremena pa su se i Amerikanci okrenuli istoj strategiji kao i Nemci. Dizajn je u velikoj meri prekopiran sa ostalih modela kompanije, pre svega spomenutog XT5. To se posebno odnosi na prednji deo, sa gotovo identičnim farovima i maskom hladnjaka, dok je zadnji deo dobio nove svetlosne grupe. One se prostiru gotovo celom visinom krova pa sličan dizajnerski detalj verovatno možemo očekivati i na ostalim modelima kompanije. Spomenućemo da su sva osvetljenja LED u standardnoj formi, a felne 18-inčne. Pored standardnog modela, XT4 će biti dostupan i u Sport verziji sa crnom maskom hladnjaka, više hroma i 20-inčnim felnama. Barem na slikama Cadillacov novi krosover deluje izuzetno moderno i može da predstavlja osveženje u moru nemačkih rivala.

Enterijer

Cadillac obećava da XT4 donosi novu generaciju sistema koji je u stanju da bolje raspoznaje glasovne komande uz bežično punjenje mobilnog telefona. Standardan monitor je osmoinčni, a kompanija je smanjila broj dugmića u želji da dokaže kupcima koliko je dobar novi sistem prepoznavanja glasnih komanda. Sam dizajn nije neka revolucija i već je viđen na ostalim Cadillacima, a sami materijali će zavisiti od izbora modela.

Sport pruža više hroma, dok Premium i Premium Luxury se raspoznaju po većoj dozi drveta i kvalitetnije kože. U izboru je i nekoliko boja, a za ekstra novac vlasnik može dobiti i šiber, navigaciju, Bose audio sistem i veće sigurnosne mere.

Mehanika

U samom startu samo jedan motor će biti opcija i to dvolitarski turbo benzinac koji razvija 237 ks i 350 Nm obrtnog momenta, a snaga će se prenositi na prednje točkove preko devetostepenog automatskog menjača. U ponudi će se naći i model sa pogonom na sva četiri točka dok će Sport model odlikovati i veće kočnice i modifikovano ogibljenje. Nepoznato je da li će i V6 motor biti u opciji, ali ako do toga i dođe on će verovatno biti identičan 3,6-litarski benzinac iz XT5. Kako XT4 deli platfomu sa još nekoliko modela (pre svega Chevrolet Malibu i Opel Insignia), on bi trebalo da bude jedan od sportski najizražajnijih modela u klasi.

Zaključak

XT4 je na kraju izuzetno zanimljiv proizvod sa svojim dimenzijama, pa primera radi, on je poprilično veći od BMW-a X1, ali opet manji od X3. Po dimenzijama njegovi najbliži rivali su Audi Q5 i Lexus NX, a sa svojom početnom cenom od 35.790 dolara XT4 je značajno jeftiniji od njih. Čak i spomenuti Premium Luxury i Sport koštaju „samo“ 40.290 dolara, ili manje nego osnovni Q5 (41.500 dolara), dok je NX gotovo u identičnom cenovnom rangu. Bilo kako bilo, Cadillac konačno ima solidnog predstavnika u kompaktnoj luksuznoj klasi, a da li će to biti dovoljno protiv proslavljenih Nemaca i Japanaca pokazaće vreme.

Zoran Tomasović

 

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments