1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nove džabalesku kockice u dve veličine: BAW S3 i S5
Nove džabalesku kockice u dve veličine: BAW S3 i S5
2

Nove džabalesku kockice u dve veličine: BAW S3 i S5

1.23K
2
Podelite sa prijateljima:

Veoma jeftini baterijski automobil iz Kine Wuling Mini EV, koji je prošle godine isporučen na adrese 426 hiljada kupaca, dobija sledbenike. Novi Chery QQ je već ušao u tržišni ring i već se boksuje s idolom klase za nove kupce, dok je sledeći u redu izazivača adut Dongfenga. Sada pišemo o još jednom kandidato, onom koji će sklapati pekinška kompanija BAW, ona koja posluje unutar državnog koncerna, nama poznatom ako jednom od najvećih pojedinačnih akcionara grupacije Damler, a koji se zove BAIC. 

Povrh toga, BAW je predstavio ne samo jedno električno vozilo, već dva odjednom. U pitanju je model s troje vrata BAW S3 kao i njegov brat s jednim par ulaza u vozilo više. On nosi indeks BAW S5.

Trovratni električni automobil(čić) poseduje identičan oblik kao i oni koje smo naveli u prvom pasusu. Proporcije su kubične, paneli karoserije su ravni dok su bočna vrata poveća, uz mali otvor za pristup (još manjem) gepeku. Pa opet, BAW je odstupio malo od kanonskih gabarita koje su nametnuli prethodnici i predstavio sićušni S3 koji je ipak nešto veći od rivalskih četvorotočkaša.

Ako konkurencija nije želela da spakuje finalni proizvod u više od tri metra dužine, onda su u BAW-u rešili drugačije i ponudili S3 koji se prostire na 3.151 mm, uz naplatke promera koji je imao i nekadšnji Yugo (13 inča) umesto za broj manjih na kakve pravo ima konkurencija.

Kada rekosmo koja je dužina, hajde da navedemo i širinu (1.498 mm), visinu (1.585 mm), a onda i međuosovinski razmak od 2.050 milimetara. Skuplje verzije se nude s LED farovima i sistemom nadzora nad okruženjem vozila putem kamera.

Enterijer hečbeka nudi četiri mesta za sedenje, i u poređenju s ranije predstavljenim „kockicama“ je najbogatiji. Ovde nije instaliran jedino instrumentacioni ekran, već u monitor osetljiv na dodir standardne veličine, a koji je namenjen praćenju postavki multimedijalnog isstema. Oba nude dijagonalu od po 10,25 inča.

Uz takav vizuelni efekat. lepo ide i ugrađeni uređaj za klimatizaciju kao i presvlake za sedišta u svetlim tonovima. Ipak, ovo je baš mali četvorotočkaš, pa se tako prostranim ne može nazvati zadnja klupa, a kako rekosmo, niti taj atribut ide uz prtljažnik.

Ako je malo prostraniji i bogatije opremljen od konkurencije, u tehničkom smislu se može reći da je BAW S3 sličan rivalima. Pogonski točkovi su zadnji, sistem oslanjanje je zasnovan na oprugama uz čvrtsu osovinu. Električni motor isporučuje 27 konjskih snaga uz 85 Nm obrtnog momenta.

U ponudi su tri modifikacije pristupačne litijum-gvožđe-fosfatne baterije, dok njihova zapremina nije obelodanjena od strane proizvođača. Deklarisana autonomija ipak jeste i ona glasi, spram izabranog pakovanja baterija: 120, 170 ili 200 kilometara, doduše prema demodiranom i previše optimističnom ciklusu NEDC. Dopuna traje od šest do osam časova, dok je maksimalna brzina kretanja na nivou od 100 km/h.

Model s petoro vrata se zove BAW S5 i utemeljen je na istim jedinicima, uz opasku da je produžen i da poseduje, kao što rekosmo dodatni par vratiju. Ovaj hečbek poseduje različit dizajn i originalne panele na karoseriji, pa je čak i poklopac prtljažnika većih dimenzija. Enterijer modela S5 još uvek nije zreo za javni prikaz, ali je takođe osmišljen da bi bio podesan da ugosti četiri individue.

Mala porodica BAW S3/S5 će u izložbeno-prodajne salone Kine već u maju. Ali, čak i manja modifikacija će cenom nadmašiti rivale, pa će se na taj način donekle odreći glavne kompetitivne prednosti u odnosu na ostale segmente automobila. Kako bilo, da podsetimo da najpristupačniji Wuling Mini EV košta najmanje 4,5 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Nisam toliko bogat da kupujem jeftino.

Matija

Nisam bgat ali ne gadim se onog sto je jevtino i dobro! Kada covek odbaci svoje snove, komplekse i strah od podsmeha komsija, ostaje ovaj mali simpaticni autic koji ce svaki dan vredno da izvrsava svoje zadatke. Umesto zavisti, izazvace kod komsija simpatije, sto je za medjususedske odnose mnogo zdravije! Od ovako malog automobila ne moze se ocekivati cudo od prostranosti. Da, njegov prtljaznik je mali ali kada se preklope zadnja sedista unutra ce da stane i masina za ves. Znaci, on pruza izbor: ili cetiri sedista ili samo dva sa velikim prtljaznikom. Enterijer u boji sladoleda od jagoda mogao… Pročitaj više »