1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Atlas Cross Sport & Atlas Tanoak koncepti
Volkswagen Atlas Cross Sport & Atlas Tanoak koncepti
0

Volkswagen Atlas Cross Sport & Atlas Tanoak koncepti

376
0
Podelite sa prijateljima:

Posetioci osvajaju Ameriku

Amerikanci imaju običaj da kažu da je veće uvek bolje, ali se Volkswagen ne slaže sa tim. Na ovogodišnjem Salonu automobila u Njujorku, svetlost dana su ugledala dva koncepta koja su pokazala u kom pravcu nemački proizvođač vozila želi da ide posle skandala sa „Dizelgejtom“ na jednom od najjačih tržišta na svetu.

Volkswagen u Americi

Volkswagen ima drugu istoriju prodavanja vozila na američkom kontinentu, koja je počela nedugo posle Drugog svetskog rata, a najveća prodaja je zabeležena 1970. godine kada je prodato 574.823 primerka. Dugo godina posle toga kompanija je uglavnom igrala nižerazrednu ulogu, ali sa dizel motorima je stekla malu i vernu grupu kupaca. Volkswagen je zatim debitovao i sa većim Passatom, specifičnim za američke kupce i zajedno sa popularnom Jettom, prodaja je 2012. godine stigla do cifre od 438.000 vozila ili 3% tržišta. Nakon skandala sa TDI motorima, Volkswagen je izgubio pozitivan imidž, ali zahvaljujući nekim novim modelima, pre svega većem krosoveru Atlasu, prodaja je polako počela da se oporavlja. Oba koncepta predstavljena u Njujorku su zasnovana na spomenutom Atlasu, ali koriste njegovu skraćenu šasiju i veći sportski dizajn.

Atlas Cross Sport

Iako deli platformu sa većim Atlasom sa tri reda sedišta i identično međuosovinsko rastojanje od 2.979 milimetara, Cross Sport je za 190,5 milimetara kraći sa ciljem da se dobije više sportski dizajn sa aerodinamičnim linijama. On je takođe širi za 40,6 milimetara i niži za 43,2 milimetra. Dizajn u velikoj meri podseća na Cross Coupe GTE koncept sa salona automobila u Ženevi pre dve godine, a dalji razlog nam govori da je nemački proizvođač vozila uskoro spreman i za serijsku proizvodnju. Jedina veća promena u poređenju sa ranijim konceptom su LED farovi i produžena maska hladnjaka, ali u suštini, Cross Sport se i nije promenio u većoj meri.

Enterijer donosi poveći 12,3-inčni monitor sa još jednim dodatnim monitorom za kontrolisanje klime i grejanja. Sam enterijer deluje kao da je spreman za serijsku proizvodnju i od njega ne treba očekivati veće promene. Volkswagen je ponosan što Cross Sport pruža više prostora u oba reda sedišta nego standardan Atlas, iako je manji po dimenzijama, uz mnogo privlačniji stil. Od serijskog modela se očekuje i bogati izbor standardne i opcione opreme posebno po pitanju povezivanja sa mobilnim telefonom.

Cross Sport pokreće kombinacija benzinskog i električnog motora. Poveći V6 motor zapremine 3,6 litara razvija 276 ks, električni motor na prednjim točkovima 54 ks, a na zadnjim 114 ks. Kombinovano snaga iznosi 355 konja, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 5,4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 230 km/h. Vlasnik će moći da odluči koji sistem da koristi, pa tako u E Cross Sport pokreće samo jedan od električnih motora koji može preći 40 kilometara između punjenja. Kao što joj ime kaže, hibridna opcija kombinuje sva tri motora, a tu je i verzija za terensku vožnju u kojoj se najviše koristi električni motor na zadnjim točkovima.

Atlas Tanoak

Već neko vreme internetom kruže priče da je Volkswagen spreman ponuditi Amerikancima i pikap, ali dok su svi verovali da je reč o Amaroku – kompanija je šokirala sve prisutne u Njujorku predstavljajući Tanoak koncept. Veruje se da su Nemci ohrabreni solidnim uspehom Honde Ridgeline, koja je prošle godine privukla oko 40.000 kupaca i pritom zadržala troškove proizvodnje niskim zahvaljujući deljenju platforme sa terencem Pilotom.

Kao i kod Cross Sporta, za bazu je uzet standardan Atlas, ali ovaj put dimenzije su povećanje u svakom pogledu. Međuosovinsko rastojanje iznosi 3.259 milimetara ili za 279 milimetara duže dok je ukupna težina za 401 milimetar duža (ukupno 5.438 milimetara). Tanoak je i širi i viši, a njegov klirens iznosi impresivnih 249 milimetara, što takođe znači da je u svakom pogledu veći od Amaroka. Prikolica je nešto veća u poređenju sa najmanjom verzijom Američkih pikapa kao što su Ford F-150, Chevrolet Silverado i Ram 1500, mada oni nude i duže verzije. Tanoakov možda najbliži konkurent je spomenuta Honda Ridgeline, koja takođe donosi „unibody“ konstrukciju umesto „školjka na šasiji“ i u takvom poređenju nemački predstavnik izlazi kao pobednik.

Za razliku od Cross Sporta, Tanoak nema električni motor i pokreće ga samo benzinski V6 motor zapremine 3,6 litra koji razvija 276 ks. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača, a ubrzanje do 100 km/h iznosi 8,5 sekundi. Ogibljenje se može podesiti zavisno od podloge, ali osim toga Volkswagen nije želeo da otkrije previše detalja.

Sa dizajnerske strane, Tanoak ne deli gotovo ništa sa Amarokom, pa su tako hauba, branici, LED osvetljenje i maska hladnjaka potpuno novi, ali i dalje specifični za nemačkog proizvođača vozila. Enterijer je veoma sličan onom sa Cross Sporta i deluje kao da je spreman za serijsku sa proizvodnju, sa realističnim dizajnom i izborom opreme.

Dok se Cross Sport očekuje u prodaji tokom sledeće godine, Volkswagen je još uvek nema povodom Tanoaka. Honda je pokazala da postoji tržište i za pikape koji ne moraju da isključivo budu korišćena kao radnička vozila i Volkswagen tu definitivno vidi svoju šansu. Iako se Atlas pokazao velikim početnim uspehom, kompanija i dalje ima dovoljno prostora u svojoj jedinoj američkoj fabrici (u saveznoj državi Tenesi) „zahvaljujući“  velikom padu prodaje Passata, pa bi on mogao biti iskorišćen upravo na Cross Sport i Tanoak.

Zoran Tomasović

 

(376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments