1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 308 SW 1.6 HDi 120 Allure – Štedljiv i praktičan sa stilom
Peugeot 308 SW 1.6 HDi 120 Allure – Štedljiv i praktičan sa stilom
13

Peugeot 308 SW 1.6 HDi 120 Allure – Štedljiv i praktičan sa stilom

37.46K
13
Podelite sa prijateljima:

U poslednje vreme, karavani su, prvenstveno zbog najezde krosovera, nekako stavljeni u zapećak. Međutim, po nama, potpuno nezasluženo. U odnosu na rođake s povišenim klirensom, jeftiniji su, manje troše, manji su troškovi promene guma, a i generalno im je jeftinije održavanje, uz zadržavanje svih mogućih praktičnih atributa. Peugeot 308 SW je možda najbolji dokaz za ovu tezu.

Kada se sagleda koliko prostora ovaj automobil nudi, prosto je teško poverovati da se radi o vozilu C segmenta. Sa naslonima sedišta uspravnim, korisna zapremina prtljažnika iznosi 660 litara, a raste do maksimuma od 1,775 litara, naravno, kada se nasloni polože.

Da podsetimo, 308-ica je debitovala sa i-Cockpitom, a dotična postavka pruža utisak kao da se nalazite u nekom futurističkom vozilu a ne savremenom automobilu niže srednje klase. Veoma simpatično, prijatno, i za sve ljubitelje estetike – pun pogodak. No, idemo redom.

Ljupka (i praktična) unutrašnjost

Preletanje pogledom preko kabinskog prostora Peugeota 308 SW jasno daje do znanja da se francuska marka ne odriče svog karakterističnog dizajna, koji možda nije (bio) savršen po nekim praktičnim aspektima, ali evolucija ga je dovela (gotovo) do savršenstva.

Skoro svime se upravlja preko interfejsa u vidu ekrana osetljivog na dodir, što će možda nekom na početku predstavljati mali problem. Međutim, prilagođavanje teče prilično brzo, tako da većih problema zapravo i nema. Mada je grafika pregledna, meni ipak zahteva izvestan period „učenja“, jer je poželjno unapred znati šta treba da se dodirne, a ne da se „traga“ za željenom funkcijom, posebno ne tokom vožnje.

Treba reći da je novi 308 SW duži od prethodnika, a enterijer je u velikoj meri unapređen. Prvenstveno je podređen komforu i udobnosti putnika, ne toliko sportskom ugođaju, što je u ovom slučaju plus. Ogibljenje je prijatno, sa lakoćom upija neravnine na putu, pa čak i veće rupe, tako da veliki naplaci nikako nisu za preporuku. Oni dimenzija 205/55 R16 su idealni za ovo vozilo.

Kvalitet postavke i materijala armaturne table je vidno poboljšan. Preko spomenutog ekrana dijagonale 9,7 inča se upravlja većinom funkcija automobila, što važi i za kabinski prostor. Posledica je da nema bespotrebnih dugmića, a treba spomenuti da su armaturna tabla i centralna konzola unapređene ove godine.

Obruč volana više ne smeta pogledu na instrumentaciju. Sam upravljač je manjih dimenzija i zasečen na dnu, što daje poseban šmek.

Sve je na svom mestu, mesta za odlaganje stvari ima na pretek, tako da je pored unapređenja estetike došlo i do racionalizacije, što je svakako dobra stvar.  Vidno su bolji materijali i sve je nekako „mekše“ nego što je to ranije bio slučaj. Mada ima nešto tvrđih detalja, enterijer nadmašuje odgovarajuće rivale iz Volkswagena. Peugeot 308 SW je automobil kao stvoren za duga porodična putovanja, a tome doprinose i dodatni atributi o kojima ćemo nešto docnije.

Naš pulen je u Allure paketu opreme, što znači da nudi obilje standardne opreme. Navešćemo komponente kao što su dvozonski klima uređaj, detektor pritiska u pneumaticima, 3D LED zadnja svetla, LED prednja dnevna svetla, automatsko uključivanje brisača i svetala, asistencija pokretanja vozila kada se nalazi na nagibu, LED osvetljenje kabine, električna parkirna kočnica koja se automatski aktivira i tako dalje. Što se dodatne opreme tiče, naš test automobil ima troslojnu metalik boju, izuzetno atraktivnu (i izuzetno nezahvalnu za fotografisanje), spomenuti displej od 9,7 inča sa navigacijom i TriTuner radiom sa šest zvučnika, MirrorLink i još ponešto.

Teritorija na kojoj 308 SW dominira su u svakom slučaju praktičnost i komfor. Poseduje jedan od najvećih prtljažnika u klasi, a pored toga, mesta za sedenje takođe ima natprosečno za C segment. Tu treba odati priznanje Peugetovim inženjerima, jer su uspeli da prtljažnik iz „D segmenta“ instaliraju u kompaktan automobil, a da se pritom nije (mnogo) izgubilo na prostranosti putničkog odeljka.

Takođe, preglednost je na visokom nivou, čemu doprinosi širok raspon podešavanja sedišta, što takođe omogućava lako pronalaženje prijatne i komforne vozačke pozicije.

Prostora i odeljaka za odlaganje razno-raznih predmeta ima sasvim dovoljno. Doduše, prednji pretinac se ne razmeće velikom zapreminom, ali u suštini to i nije neki imperativ.

Kada govorimo o prostoru za putnike, on je optimalan, tako da dve natprosečno visoke osobe mogu da sede jedna iza druge, sem ako obe nisu preko 1,90 metara visine. Takođe, visoki putnici  baš neće uživati u izobilju prostora u visini glava.

 

Međutim, ruku na srce, ovo je porodični automobil a ne automobil za prevoz radnika, a za tu svrhu je prosto idealan (mama, tata, deca i kućni ljubimac). Već smo spomenuli da sa podignutim naslonima zapremina prtljažnika iznosi 660 litara, uz maksimum od 1.775 litara sa spuštenim naslonima koji formiraju ravan pod. To je više od modela poput Audi A6 Avanta ili BMW-a serije 5 Touring, koji su značajno većih dimenzija a o ceni da ne govorimo.

Dakle, da rezimiramo utiske što se enterijera tiče – on je prijatan, dovoljno prostran za porodične potrebe, uz ogroman prtljažnik koji više nego „dobro dođe“. Ono na čemu Peugeot može da poradi je bolji, odnosno brži odziv info-zabavnog sistema, jer ipak od tog 9,7-inčnog displeja baš mnogo toga zavisi.

Nije sportista a i ne treba da bude

Već smo spomenuli mali volan zaravnjen na dnu. Deluje krajnje sportski, a kada se naviknete na njega, što traje veoma brzo, mnogo je privlačniji od onih „klasičnih“. Peugeot 308 SW ima nisku tačku težišta, tako da mu agilnosti ne nedostaje, a osećaj na volanu je prilično direktan a odziv brz za automobil ovog tipa. Vožnja je krajnje izbalansirana, iznad očekivanja.

Ispod haube našeg pulena se nalazi poznati 1,6-litarski HDi turbo dizel agregat u verziji sa 88 kW (120 ks) i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snage sasvim dovoljno za normalnu, svakodnevnu eksploataciju, posebno pri krstarećim brzinama.

Menjač je manuelni sa šest stepena prenosa i tipično je „francuski“, sa nešto „gumenastijim“ osećajem na ručici. Ništa što bi se moglo okarakterisati kao „mana“, prosto, to je imidž francuske škole, a ono što je mnogo važnije je da ovaj tip transmisije donosi i neke benefite, posebno što se potrošnje tiče.

Postoje modeli na tržištu koji su vozniji, ali to nije epitet koji predstavlja imperativ za jedan karavan. Peugeot je 308-ici namenio komfornu stranu klackalice i nije pogrešio. Mada mekši trim ogibljenja donosi nešto izraženije naginjanje karoserije, mehaničko prijanjanje je takvo da nikakvih problema nema čak ni u slučaju izrazito agilne i oštre vožnje.

Do „stotke“ može da ubrza za 10,1 sekundu i dostigne maksimalnu brzinu od 194 km/h. Sasvim solidno, rekli bismo, za motor od 120 konja i automobil težak 1295 kilograma. Međutim, nisu performanse i brzina oblast u kojoj ovaj automobil imponuje. To je na prvom mestu potrošnja, a reč je o nečemu što je za veliku većinu kupaca u Srbiji bitnije od „desetinki“ do „stotke“. Peugeot je kao nominalnu prosečnu vrednost što se potrošnje tiče, naveo 3,3 litra (sa 16-inčnim naplacima u Allure paketu) na pređenih 100 kilometara. Na našem testu, 308-ica SW je trošila u proseku 5,0 litara evro dizela, uz napomenu ako ste baš zagriženi štediša, može to i nešto niže. Emisija od 85 g CO2 po pređenom kilometru je prosto impresivna.

Treba istaći da je izolacija odlična i da se unutar kabinskog prostora nema utisak da je reč o dizel motoru ispod haube. Vibracije i buka su svedene na minimum, a o kvalitetu aerodinamike dokazuje činjenica da nema značajnijih šumova prouzrokovanih strujanjem vazduha, čak ni pri višim krstarećim brzinama (120-130 km/h). PSA grupi se samo može odati priznanje na sjajnom inženjeringu kada govorimo o dizel pogonskim jedinicama.

Bezbednost i pouzdanost

Peugeot 308 SW odiše dobrim kvalitetom kada je reč o klasi kojoj pripada. Ono što mu takođe ide u prilog je da je PSA grupa popravila svoje proizvode i na planu pouzdanosti, što dokazuje pozitivan odziv vlasnika poslednjih godina, a znamo da je u ranijim generacijama francuska marka prilično „kuburila“ u toj oblasti.

Sada je po pitanju pouzdanosti iznad proseka sa tendencijom rasta. Ono što je takođe pozitivno u čitavoj priči što održavanje i redovni servisi nisu „papreni“. Standardna oprema je poslovično bogata, a oni koji su željni dodatne sigurnosti, odnosno bezbednosti, mogu listi opreme da dodaju i još neke sisteme asistencije. Ono što je za Peugeot bitno je da iskustva vlasnika pokazuju da su prosečna pouzdanost i kvalitet izrade značajno poboljšani kada je reč o aktuelnoj generaciji.

Hedžbek je na Euro NCAP testu zaradio pet zvezdica zahvaljujući sjajnoj (standardnoj) bezbednosnoj opremi. Vazdušni jastuci za vozača, suvozača, zaštitu grudi i zavesasti jastuci se podrazumevaju, kao i elektronska kontrola stabilnosti.

Rezime

Iz svega navedenog se da lako zaključiti da je Peugeot 308 SW 1.6 HDi racionalna kupovina. Daleko od toga da ne donosi emocije, posebno kada je kabinski prostor u pitanju, ali treba istaći da pre svega nastupa sa brojnim pragmatičnim adutima.

Izuzetno je praktičan i pogodan za odlaske na godišnje odmore, jer može da ponese obilje prtljaga. Sve zadatke obavlja bez problema, uz zaista minimalnu potrošnju goriva. Vožnja u njemu je udobna i prijatna, ne samo što se tiče mekoće ogibljenja već i dobre izolacije.

Cena za Peugeot 308 SW 1.6 HDi 120 u Allure paketu opreme iznosi 24.190 evra, što je sasvim korektno za dotični nivo opremljenosti. Servisi se obavljaju na 30.000 pređenih kilometara ili jednu godinu. Oni, kojima nije potrebno sve ono što Allure oprema donosi, mogu da odaberu model u Active paketu (sa istim motorom), čija je akcijska cena 18.990 evra, dok isti model sa automatskim menjačem košta 20.690 evra (takođe akcijska cena).

Sve u svemu, kupovina za preporuku kada je reč o porodičnim potrebama, sem ako niste pomodarski nastrojeni ka nekom SUV/krosoveru.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Peugeot 308 SW 1.6 HDi 120 Allure

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.585 mm x 1.8o4 x 1.472 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.730 mm
Zapremina prtljažnika: 660/1.775 l
Masa praznog vozila: 1.295 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/turbo dizel
Zapremina: 1.560 cm³
Snaga: 88 kW/120 ks pri 3.500 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Pseudo MacPherson/Polukruta osovina sa uzdužnim ramenima
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,1 s
Maks. brzina: 194 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Dizel
Zapremina rezervoara: 53 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 3,3/5,0 l
Emisija CO2: 85 g/km

Cena

U Allure paketu opreme: 24.190 evra

Dobre strane:

Praktičnost, prtljažnik, potrošnja, upotrebljivost, dizajn enterijera, komforna vožnja

Loše strane:

Displej info-zabavnog sistema bi mogao (morao) da ima brži odziv
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 9
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8,5
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,61

(37463)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš lep test. A i lep automobil. Redizajn 308-ice je „obogaljio“ Allure. Pre redizajna je serijski imao FULL LED farove, a sada su opcija od „skromnih“ 1,200. Sramota … Cene su, za moje razumevanje, jako „čudne“. Da nisam „politički korektan“, rekao bih – u nekim varijantama – bezobrazne. Primera radi, ako HB HDI 120 Active košta 16.990, kako SW može da bude 2.000 eura više (u testu se kaže 18.990)? Kod astre doplata za karavan je 671 euro. Ne postoji vozilo C segmenta kod koga je karavan toliko skuplji. Znam neko će reći: „Ali, 308 SW mk2 ima 10 cm… Pročitaj više »

Pera

Sve si u pravu što se tiče cenovne politike, samo je ukupna dužina SW mk3 4595mm naspram hečbeka 4250mm. Znači 34 cm duži i 11 cm veći međuosovinski raspon. Što sve značajno udaljava „karavan“ od hečbeka u pogledu unutrašnjeg prostora.

moron

Ja se lično nikada nisam navikao na ergonomiju ove 308-ice. Na „“tabletomaniju“ vremenom i jesam (mada im ne praštam što su komande klimatizacije ostale u tabletu), ali, ne i na položaj volana i instrumenata. Osim toga, dok kod 3008mk2 (koji koristi sličnu „filozofiju“) vidim instrumente (volan ih ne zaklanja), dok kod 308 mk2 imam problem – ne vidim ih od volana i to me nervira. Inače, 308mk2 je na tržištu već 4 godine (SW skoro godinu kraće) i mada je redizajniran, on je praktično ušao u treće životno doba. Godine čine svoje. Aktuelni 508 je tek „vremešan“. Šteta je što… Pročitaj više »

Zvezdan

Ali, koji si ti car:) Pravi analiticar za AutoRepubliku, imam utisak da znas koliko ide brezona na prednjem desnom tocku Peugeota 504 iz 1969. 🙂

moron

Moram da razoćaram nemam pojma 🙂
Još jednom iskren pozdrav autoru (koji je zaista dao objektivan prikaz vozila), portalu, redakciji. Ali i uvozniku.
I izvinjenje što sam u komentaru (pretežno) izašao van granica teme 🙂

Peđs

U oktobru sam kupio ovsj 308 sw. Kupio me izgledom spolja i iznutra. Motor je standardan, mali potrošač, malo ulja, imao sam stariji verziju u Fokusu mk2. Imam utisak , za ovo kratko vreme, da vozim auto iz premijum segmenta., po opštem osećaji i opremom loja je stvarno obilna. Mora se biti oprezan u korišćenju ovakvih automobiča u gradskoj vožnji jer ekran privlači pogled . Volan je udoban sa kožnim opšivom i metalnim zaštitama na paocima,, samo ga treba spustiti u nivo ispod ekrana brzine i neće smetati. Komandna tabla je lepo oblikovana i efektno osvetljena, nema drečavih detalja. Metalni… Pročitaj više »

Kuvar bgd

E ovaj kom MI treba…… Hvala

Mare

Od pre 6 meseci sam vlasnik 308sw 1.6 116ks i iskreno auto me odusevljava „voznoscu“ (prvi pezo nakon 15ak „svaba“) jedino sto mi nije jasno kako doci do famozne cifre od 5l/100km, jer je meni 6.2 prosek a imam kombinovanu voznju grad-otvoreno…a pri tom uopste nemam tezu nogu na gasu, sta vise mozda malo i penzionersku

BB

Ma nije moguće da i neko drugi zna napraviti auto a ne samo švabo… 😂🤣. Najbolje kad u nekom selu poznavaoci materije piju pivu ispred prodavnice i govore kako niko ne zna napraviti što švabo zna…Nije više Mujo kuje konja po mjesecu već Mujo kuje Golfa u zvijezde…

moron

Ja sam sa 308 SW 1,6 HDI 110 (mk1) tokom 185 kkm i 10 godina imao kombinovani prosek potrošnje od 5,3, tako da sam siguran da taj noviji mk2 sve to može i mnogo bolje.

Iznogud Časni

Ono što bih ja savjetovao jeste skupljanje računa za gorivo i bilježenje kilometraže, možeš ukucavat i u neki app, i onda na kraju jedne godine izračunas prosjek, koliko si spicko para i goriva, koliko nabio km,ovako po bordu od auta je to goli kuki.
Ima li kakva app da ju instaliram pa da i ja podjem to raditi, a onda se čujemo za godinu dana da podacima?!?

moron

Mislim da je za prijatnije korisničko iskustsvo bolje nemati takvu aplikaciju 😊
Jer, ako budeš redovno hranio aplikaciju podacima o svim vrstama troškova o kolima, ona ti na kraju izbaci rezultat koji uopšte ne želiš da vidiš 😊
Spas je u blaženome neznanju …