1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Clio 5 – Saga se nastavlja
Renault Clio 5 – Saga se nastavlja
79

Renault Clio 5 – Saga se nastavlja

11.47K
79
Podelite sa prijateljima:

Iako se to ne bi reklo na prvi pogled, novi Clio nema nikakvih zajedničkih tačaka s prethodnim, koga je zamenio nakon sedam  godina veoma uspešne karijere. Verovatno iz tog razloga, odgovorni u Renaultu nisu želeli ništa rizikovati, peta generacija poprimila je mnoge stilske elemente četvrte.

Ove godine, velik i izuzetno važan događaj za Renault je zamena Clija, najprodavanijeg modela u Francuskoj, drugog u Evropi, iza njegovog veličanstva VW Golfa. Nakon bezmalo 30 godina postojanja i četiri generacije, s preko 15 miliona proizvedenih primeraka, Clio je pravi bestseler, ne samo za proizvođača.

Naglasimo odmah da se ne radi o nekakvoj dubinskoj restiliziciji, već o potpuno novom modelu, koji nema nijedan zajednički deo karoserije s prethodnim. Osim toga, „petica“ je postavljena na do sada nepoznatoj platformi, koja će poslužiti i novom Capturu, odnosno Nissanu Juke i ko zna još kojem modelu grupacije… Ističem ovo jer vizuelno Clio 5 veoma podseća na prethodni, uz praktično identične spoljašnje dimenzije i forme.

Spreda gledano, reklo bi se Megane „smol“, od koga je prekopirao bezmalo sve. Branik, masku i svetlosnu grupu, s isto tako LED dnevnim svetlima u obliku slova „C“. Ni sam profil ne donosi ništa novo, kao i pre zadnja vrata su „zakamuflirana“, s ručicom integrisanom u C stubu. Francuski proizvođači obožavaju da kod luksuznijih verzija dodaju hromirane lajsne po okviru prozora, tako da ih ovoga puta pronalazimo i kod Clija, umesto standardne crne gume. Dodate su kao zaštita i na donji deo vrata, gde je utisnuto ime „Clio“. Iako je i dalje prepoznatljiv, zadnji deo je personalizovan većom svetlosnom grupom, dok je branik podignut za 8 santimetara, kako bi bolje zaštitio peta vrata u slučaju lakših udaraca. Kompletno je u boju karoserije, bez crnog umetka pri dnu.

Slično pa ni nalik

S druge strane, u unutrašnjosti je nemoguće zameniti bivši Clio s novim,  poslednji impresionira modernim stilom i opštim kvalitetom. Komandna tabla je elegantna, horizontalna, te blago zakošena ka vozaču. Njome dominira ekran visoke rezolucije, koji u našem slučaju ima prečnik od čitavih 9,3 inča (23,6 santimetara), s nebrojenim funkcijama i personalizacijama. Podignut je visoko i kao takav nadohvat ruke i oka.

U sličnom stilu je i instrument tabla, za završni nivo Intense kompletno je numerička (ekran od 7 inča). Osim što je savršeno pregledna, isto tako može se personalizovati, te izabrati stil koji imitira klasične instrumente, s podeocima i kazaljkom. I ukoliko ste pomislili da je kao kod Meganea ili nekog drugog modela kuće, pogrešili ste, ovde je u dizajnerskom smislu znatno uspešnija.

Sam kvalitet materijala je neuporedivo bolji nego kod prethodnog Clija, čitav gornji deo konzole je od mekane plastike, u kombinaciji s nekakvim sintetičkim materijalima, prijatnim na dodir i oko. Mekanu plastiku pronalazimo na gornjem delu vrata, odnosno na mestima gde je nema ni kod pojedinih vozila u C segmentu. Ne, ne treba se zavaravati, Clio nema nameru konkurisati  Meganeu, sa skromnih 4,05 metara dužine i praktično istim unutrašnjim prostorom, i dalje je samo polivalantan gradski mališan.

U prevodu, iako zadnja vrata olakšavaju pristup zadnjoj klupi (za sada Clio postoji samu u hedžbek verziji s petoro vrata), ne očekujte da se na njoj osećate carski! Moja „mini manekenka“ s fotografija (1,65 metara) evidentno se udobna smestilo iza tate od 1,72 metra, no krupnije osobe, kao jedan prijatelj koji se imao priliku smestiti, instinktivno se postavljaju popreko.

Ne očekujte ni značajno povećanje prtljažnog prostora (Renault navodi zapreminu od 366 do 391 litra, u zavisnosti od agregata), ovaj je sada pre svega praktičniji. Naime, novajlija ima veći i pravilniji otvor, dok se obaranjem naslona dobija potpuno ravan pod i maksimalna zapremina od 1.069 litara. Kod bivšeg postoji poprečno postavljeno pojačanje u dnu i „stepenica“ od 7-8 santimetara. Druga strana medalje, koferi moraju  „preskočiti“ visok prag od bezmalo 30 santimetara. Inače, peta vrata nemaju vidljivu bravu, skrivena je ispod branika, odnosno odmah iznad registarske tablice.

Ukoliko je i elegantno ovakvo rešenje nije posebno praktično, pri i najmanjoj kiši lako se isprlja, kao i ruke kada poželite otvoriti prtljažnik. Isprljaće se i kada sipate gorivo, jer je zadržan klasičan čep na odvrtanje, umesto otvorenog grla kao kod pojedinih konkurenata, odnosno bratskog Meganea.

S druge strane, na prednjim sedištima, širokim i dobro profilisanim, s odličnim naslonima za glave, sedi se veoma dobro. I taman kada sam pomislio da ih malo kritikujem, jer sam u želji da podesim naslon shvatio da ruku ne mogu da provučem između njih i vrata, shvatih da je ručica smeštena na sedalnom delu (paradoksalno ne i kod suvožačevog sedišta), pored one za podešavanje visine sedišta. Lepo, ali i dalje nedostaje nekakav točkić za lumbalni deo leđa…

Dakle volan u ruke i start, za šta treba samo pritisnuti „dugme“ na komandnoj tabli. E da, kartica „slobodne ruke“ je retko praktičan izum, koja ujedno omogućuje otključavanje i zaključavanje vozila, bez potrebe da se za njom posegne. Kad spomenuh upravljač, samo konstatacija da je isto tako nov, savršenih dimenzija i debljine, podesiv po visini i dubini. Uz (pre)visoko uzdignutu ručicu menjača i po horizontali podešavajući naslon za lakat (ispod njega je dubok boks), ergonomija je gotovo savršena. Ovo se odnosi i komande automatskog klima uređaja, lako dostupne, pregledne i elegantne.

Kako sam nedavno vozio novi Duster, odmah mi je bilo jasno odakle su pruzete… Nije se zaboravilo ni na praktične detalje, samim tim što je mehanička ručna kočnica zamenjena automatskom električnom, pronašlo se mesta za udubljenje za limenke. Stane nekako u vrata i ta moja test flaša od 1,5 litara (mora ipak malo da se sabije), dok je u dnu centralne konzole predviđeno mesto za bežično punjenje smartfona. Relativno skromne zapremine jedino je pregradak za rukavice ispred suvozača, no uprkos tome, proizvođač navodi da je ukupni kapacitet svih boksova povećan na 26 litara (22 litara kod Clija 4).

Tri cilindra za svaki dan

Sve više rasprostranjeni, motori s tri cilindra nametnuli su se u A i B segmentu, mada više nije retkost sresti ih u višim, računajući pojedine SUV/krosoverer. Novina je što Clio 5 ne koristi više 0.9 TCe/90, on je zamenjen savremenijim 1.0 TCe, od „okruglo“ 100 ks. Isti postoji i u slabijoj varijanti 1.0 SCi (bez turbo punjača) od 65/75 ks, i skromnim obrtnim momentom od 95 Nm. Kod voženog je znatno veći, odnosno dostiže 160 Nm, što je za 20 Nm bolje od 0.9 TCe.

Da se radi o tri cilindra nema nikakve sumnje, no kako je kod novog Clija izolacija poboljšana, njegov zvuk znatno manje preplavljuje kabinu prilikom snažnih ubrzanja. Kada se izabere program Sport za nijansu je još grlatiji, ujedno i performantniji. Motor postaje nekako puniji, uz bolji odziv na gas, dok je upravljanje teže i direktnije. Prvih par dana test vožnja se odvijala samo po Parizu i predgrađu, gde se pokazao apsolutno na visini zadataka. Jedino razočaranje dolazi s putnog računara, iako sam ga vozio uglavnom u Eco programu, uz besprekoran Stop&Start sistem, nisam uspeo spustiti potrošnju ispod 9 litara.

Poznata priča, mali trocilindarski agregati osetljivi su na nagla ubrzanja, želi li se ekonomično voziti, stopalo mora nežno pritiskati papučicu gasa, te održavati više-manje konstantnu brzinu. U takvim okolnostima, uz striktno respektovanje ograničenja na prigradskim auto-putevima (70, 90 i 110 km/h), prijatno me je iznenadio, s jedva 4,5 litara na 100 km. U protivnom, odmah računajte na litru više…

Skoknusmo i kod prijatelja „na selo“, stotinak kilometara izvan francuske prestonice, kako bismo se uverili u voznu dinamiku. Clio 5 dobio je znači novu CMF-B platformu, kruću i lakšu od prethodne za pedesetak kilograma. Kako zahvaljujući njoj, tako i unapređenom ogibljenju, ovaj Clio može se voziti veoma dinamično, i pre svega sigurno. Svoj doprinos daju i odlične Continental Conti Sport gume, dimenzija 205/45 R17 (serijske 195/55 R16), zbog kojih je izgubio nešto na udobnosti.

Bez brige, preko „ležećih policajaca“ i dalje se može preći dvostruko većom brzinom od propisane, naravno uz dužnu pažnju na pešake. Provozah ga malo i po prašnjavim zemljanim putevima, bubrezi nam ostadoše na svom mestu… U ovakvim okolnostima spomenuti program Sport prosto se podrazumeva, osim što su sačuvane performanse (11,8 sekundi do 100 km/h), obezbeđena su i sigurna preticanja.

Tek da se zna, od ovog agregata ne očekujte da povuče iz najnižih obrtaja, spomenutih 160 Nm razvija pri relativno visokih 2.750 o/min. Do 2.000 obrtaja pod stopalom je „rupa“, nakon toga polako počinje da se budi. Najbolje što zna pokazuje do 5.000 obrtaja (tada i razvija maksimalnu snagu), bez obzira što crveno polje na obrtomeru počinje od 6.500 o/min. A ako baš „prigusti“, te se mora brzo zaustaviti, tu su i izuzetno efikasne kočnice, ovoga puta na zadnjim točkovima su diskovi (koliko sam razumeo ne i za slabije verzije).

Sve navedeno moglo se i očekivati od Clija 5, no ono što me je kopkalo je kako se jedan ovako mali agregat snalazi na ozbiljnim auto-putevima, odnosno može li se na njega osloniti i krenuti na duži put. Odgovor je potvrdan, barem dok su u njemu dve osobe (nisam bio u prilici maksimalno ga opteretiti).

Bez ikakvih kompleksa, održavao je putnu brzinu od 140-150 km/h, bez potrebe da se pojača zvuk odličnog Hi-Fi sistema Bose. Reči kritike pre sazlužuje petostepeni ručni menjač (jedini raspoloživ uz ovaj blok), predugih i nepreciznih prenosa. Pri 130 km/h motor se „vrti“ na 3.000 obrtaja, odnosno na 4.000 kada se brzina poveća na 160 km/h.

Mala napomena, standardna postavka insrtument table nema obrtomer, ko ne može bez njega ili će izabrati više puta spomenuti režim Sport, ili će morati personalizovati instrumente (može se izmeniti grafika, boja podloge, rad klima uređaja, snaga električne asitencije…). Više-manje respektujući ograničenja, očitavam na putnom računaru potrošnju od 6,6 litara, tek nešto nižu od ukupno zabeležene (6,8 litara). Što bi se reklo, „kako sam se nadala dobro sam se i udala“…

Pored ovog agregata Renault je ponudio sada nam poznati četvorocilindarski 1.3 TCe, koji kod Clija razvija 130 ks (u drugim modelima 115, 140 i 160 ks), uz obrtni moment od 240 Nm. Kako sada stoje stvari, u sprezi je isključivo uz automatski EDC7, s dvostrukom spojnicom. Predviđen je i dizel blok, posve normalno, jer Renault nije Toyota pa da sebi može dozvoliti da ga izbaci iz programa. Garantovano ste pogodili da se radi o legendarnom 1.5 dCi, sada nazvanom 1.5 Blue dCi, od 85 i 115 ks.

Trenutno nema nikakvih informacija o sportskom Cliju RS, a zbog pooštrenih normi o količini izduvnih gasova sumnjam da će Renault nastaviti sa tradicijom… Prava revolucija očekuje se sredinom naredne godine, kada je predviđena hibridna verzija. Dva električna motora biće napajana malom baterijom od svega 1,2 kWh, smeštenoj u dnu prtljažnika. Osnovni motor je atmosferski benzinski 1.6, no kako je baterija previše slaba da bi se punila spoljašnjim izvorom energije, dopunjavaće se isključivo u vožnji.

Navodno će Clio moći na struju preći samo 4-5 kilometara, no prevashodni cilj elektromotora je da pomognu termičkom, kako bi se smanjila potrošnja i nivo izduvnih gasova u gradskoj vožnji. Renault obećava potrošnju nižu i do 40 %, živi bili pa proverili…

Veliko je biti mali

Bez obzira na skromne spoljašnje dimenzije i pripadnost B segmentu, ovaj mali Renault „puca“ visoko. Dobro, još od malih nogu Clio je voleo da se „šminka“, stariji vozači sigurno se sećaju verzije Bacara, koja je 90-tih bila sinonim za luksuzne mališane. Lično, dobro se sećam svih generacija, koje sam, sticajem okolnosti, imao prilike voziti i testirati. I ovoga puta  predviđena je luksuzna verzija Initiale, no i u ovde predstavljenom Intens bilo je „krš“ luksuzne dopunske opreme.

Mislim pre svega na centralni ekran od 9,3 inča, Hi-Fi sistem Bose, radar za pomoć pri parkiranju s kamerom od 360°, karticu slobodne ruke, LED osvetljenje enterijera, grejanje upravljača…, kao i brojne elektronske sisteme. Kada je u kombinaciji s automatskim menjačem Clio poseduje „inteligentan“ radar, koji održava vozilo u zadatoj traci, i ujedno prati brzinu kretanja vozila ispred. Rećićete ništa novo, to imaju i ostali modeli Renaulta, no ovde je sistem znatno napredniji. Sposoban je totalno zaustaviti vozilo i ukoliko nije ostalo u mestu duže od 3 sekunde, ponovo ga pokrenuti do zadate brzine.

Cene i rezime

Za francusko tržište predviđeno je šest završnih nivoa (Life, Zen, Business, Intense, RS Line i Initiale Paris), s početnom cenom od 14.100 evra. Izuzmemo li sigurnosne sisteme tipa ABS, ESP, tempomat i limiter brzine, te za urgentno automatsko kočenje (detektuje pešake i bicikliste), Life nema ništa od navedene opreme.

Priča počinje da biva interesantna od drugog završnog nivoa Zen, kada se dobija manuelni klima uređaj, sedišta „Confort“, ekran od 7 inča, aplikacije Android Auto i Apple CarPlay, kožom presvučen upravljač… Ovde predstavljeni Clio košta 20.100 evra, plus par hiljada evra za sve što u njemu ponađosmo.

Šta još reći? Možda da je Clio bio i ostao „superstar“, automobil(čić) za sve prilike i sve kategorije društva. Više nego uspešna karijera nije se dakle smela dovesti u pitanje, što objašnjava diskretne izmene eksterijera. Kao i Golf, Clio se mora prepoznati na prvi pogled, uostalom ne menja se ekipa koja dobija. To ne znači da nije postignut napredak na gotovo svim poljima, moderniji i savremeniji, Clio 5 sigurno će se nametnuti kao lider u segment, barem dok na scenu ne stupi novi i ekstravagantni Peugeot 208 (prezentacija predviđena na jesen). Ukoliko je suditi po upitnim i znatiženjim pogledima prolaznika i vozača, za to ima sve šanse.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Renault Clio 5 1.0 TCe/100 Intens

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.050 x 1.798 x 1.440 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.583 mm
Zapremina prtljažnika: 300/391 l
Masa praznog vozila: 1.178  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbo benzinski
Zapremina: 999 cm³
Snaga: 100 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 160 Nm pri 2.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: 5/M

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 195/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 11,8 s
Maks. brzina: 187 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: Benzinac 42 l, dizel 39 l + 12 l za AdBlue
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,4/6,8 l/100 km
Emisija CO2: 100 g/km

Cena

Cena u Francuskoj: od 14.100 do 26.100 evra

Dobre strane:

Neuporedivo moderniji enterijer, kvalitet materijala, nivo raspoložive opreme, pozicija za upravljačem i ergonomija komandi,  odnos vozna dinamika/ udobnost, potrošnja na otvorenom putu

Loše strane:

Petostepeni ručni menjać, prosečan unutrašnji prostor,  odziv na gas u nižim obrtajima, potrošnja po gradu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 9
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 6 Ukupno 6,5
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,72

 

(11468)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

79 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Meni ove fotografije daju efekat identičan onom koji uzrokuje jedna čašica loze (samo kad ne vozim)

Rajko

Kakve crne performanse. Fabia sa 95 konja je raketa za ovo, a ne troši kao ova lada specijalka.

Peki

Rajko, 6,8 litara u proseku i nije tako mnogo. Nisam siguran da ta Fabija trosi manje. Moron sta ti kazes, ukoliko se ne varam vozis cesto sluzbenu Fabiju?

Mad Max

Rajko je provokator, koji je već uništio par glasila po Srbiji, tako da se ne treba primati na njega. Takozvani Skoda diletant….

Rajko

Provokator? Cifre sve govore.

moron

Pa Peki, pisao sam o tome par puta. „Dojadio i Bogu i narodu“:) Fabia TSI 95 van grada, na lakom gasu, po regionalnim putevima, može i 4 (nije mi problem da to ostvarim, ali, to je baš „na vrhu gasa“). Ako si „opušten“ (ne razmišljaš) po istim deonicama je oko 4,5. Pošto ima jako duge prenosne odnose ( treća do 148, ako se ne varam ), jednom sam išao Valjevo – BG, a da namerno nisam ubacio dalje od treće. Nije prešla 5. Po auto putu, u granicama dozvoljenih brzina, neće (meni) preći 6 sigurno (ali sam znao zateći ta… Pročitaj više »

Don

2500 km preko Alpi, po šumama i gorama, autoput, magistrale, grad, problemi sa mjenjačem….2.2l zapremine i 4.9l prosjek…dizela…najniže što sam vidio je bilo 3.8l jedno kraće vrijeme.
Sad jel tih tvojih 6.8 puno…ovisi đe si vozio i kako…

Yankee

A smejali su se Golfu kako se dizajnerski nikada ne menja …

Rade

Samo što se Golf ne menja već 8 generacija. Clio je ovde spojio samo dve generacije. Reno 5 je isto imao dve slične generacije, a opet tako različite…

Mad Max

Ameriko, ako ne vidiš dizajnersku razliku eksterijera između Clia 4 i 5, moraš se zamisliti… Razlika je veča od Golfa 5 i Golfa 7. Pobogu, zar ne vidiš da je auto napred isti Megane? Sa strane nema veze, osim skrivenih zadnjih brava, i dadnjih svetlosnih grupa. Inače čak ni zadnji deo osim navedeno nema veze sa prethodnikom, koji je mnogo niži i skučeniji.

Zvezdan Božinović

Dakle, evo pročitah. Lep, nema šta. Međutim, previše para za ispodprosečne performanse i previsoku potrošnju goriva. Verujem da će za 2 do 3 hiljade evra biti jeftiniji od slično opremljenog (samo snažnijeg) Civica. To je previše… baš previše

Peki

Patron Zvezdan, Renaulti su u Srbiji osetno jeftiniji nego li u Francuskoj, kladim se u rucak da ce pocetna cena kod nas biti oko 12.000 evra, odnosno uz ovaj agregat od 17.000 pa navise, u zavisnosti od zavrsnog nivoa. Prihvatas?

Stari Dejan

Samo bih izbacio ovo lep, za sve ostalo se slažem od prve do poslednje

Dzoniz

Klio je prelep, a i „mala manekenka“ kojoj ovaj Klio baš lepo pristaje. 🙂 Slažem se da je cena „paprena“, lično jedva čekam test novog Pežoa 208.

Peki

Novi 208 imace promociju na jesen, tada ga i ja ocekujem…

Rade

Kakav je ovo omaž Nissanu sa ovom šipkom za držanje haube??? 😀

Odoše cene u nebesa sa ekologijom i sistemima asistencije za izbegavanje sudara…
Dobro je što će Reno nastaviti da paralelno nudi i četvrtu generaciju, doduše sa ograničenim opcijama.

Mad Max

Auto je vrh, skoro bez zamerki. Peki, opet divan test, divan kao ovaj prelepi klio. Meni smeta centralni displej koji nije uklopljen u enterijer, to jeste kao da je naknadno prikačen. U Srbiji će cena ovog klija posle godinu dana, biti na nivou sadašnjeg, to jeste povoljna. Ono što mene zanima, je izgled instrument table u nižim paketima opreme ispod Intens. Ako bude kao kod Megana ista politika, biće bruka klot instrumenti. Što se motora tiče, kao i menjača, moslim da se treba prilagoditi i naučiti vožnju ispod 2000 rpm, i pored slabog odziva. Zato je potrošnja malo veća. To… Pročitaj više »

moron

Par („zlonamernih“ ) zapažanja: Vizuelno mi je „desetka“. Spolja i unutra. „Mali megan“ 🙂 Greh je („smrtni“) 5MT uz nov motor u novom automobilu u 2019. godini. Pa još sa turbo motorom. To je „teški kriminal“. Za mene. Bez razlike ko je „zločinac“ (koji brend). Već sam dosta „pljuvao“ na tu temu kod fabijane TSI 95 i usta su mi suva. Ako ništa drugo, fabijana pri 130 u petoj se vrti na 2.816 rpm ( kaže „matematika“, jer svuda ne tu stoji podatak da joj je u petoj na 5.500 rpm teorijska makx. brzina 254). Ovo što u testu piše… Pročitaj više »

Rade

Zapremina gepeka je ista i sa „kitom“ za krpljenje i sa rezervnim točkom.
Dizeli imaju nešto manju zapreminu zbog rezervoara za AdBlue.

Peki

Bro jutro Monsier Moron. Procitah tvoj komentar, verovao ili ne, bez naocara! A sitna slova kao u ugovoru gde ne treba sve da saznas pre nego li ga potpises! Dakle, jos uvek imam oko sokolovo, tesko da sam omasio ocitavanje kazaljke. Dobro si ti sve izracunao, ali pri 160 km/h ovaj Cloo pokazuje oko 4.000 o/min. Uostalom imam jednu fotku gde se pri 150 km/h „vrti“ na 3.500 o/min, saljem je Pavlu kao dokaz ako se diskusija „zaostri“ :-)) U vezi zapremine prtljaznika, da izvines nisam ga napunio vodom pa da mogu da tvrdim da staje toliko i toliko (… Pročitaj više »

Mustang

20000 €. to je skoro cena mustanga i camara u usa. za te pare renault i drugi bi trebalo da uz auta isporučuju i ovakve lepotice, pa makar dok traje „test“

Peki

Mustang, daleko je Amerika, lepotice jos dalje… :-))

J4ZZER

Par numeričkih (sto bi rekao gosn Rajkovic) zapazanja… 1) Konacna ocena testa 7,72. Pre par nedelja c3 1.2 turbo iz 2016 kome redizajn samo sto nije stigao isto 7.72, a Clio ima all the bells and whistles. 2) Maksimlani obrtni moment 160nm pri 2750 obrtaja, ako sam dobro zapamtio? Pomenuti PSA 1.2 turbo 110ks ima 205nm pri 1500 obrtaja, to je dobrih 1250 obrtaja manje i onda mi ne stoji ckomentar da je motor u ravni sa ostalim turbo trocilindrasima jer su obo drasticne razlike. Sto se tice literarnih zapazanja… Prelep i spolja i iznutra, bas se retko za mali… Pročitaj više »

J4ZZER

@Zvezdan Kao jedini auto naravno da je Civic za 2 ili 3 hiljade daleko bolja kupovina, ali sta da radis kad ti treba drugi mali auto?

Sta zapravo kupiti kao drugi automobil, a da nije dizel?

Zvezdan Božinović

I ja razmišljam o tome brate Džezeru (jednostavnije mi je za izgovor od J4ZZER). Taman se nadovezuje na temu. Clio III iz 2006 godine troši sa 1.4 100 ks, skoro potpuno isto po gradu kao ovaj biser moderne tehnologije sa istom konjicom. Maksimalna brzina i ubrzanje su im takođe prilično slični, dok je najuočljivija razlika u nm.
Sada će nakon 100 hiljada km taj Clio da promeni vlasnika a za firmu će nam trebati nešto iz B segmenta (može čak i A ili pak i jeftiniji C segment). Najozbiljniji kandidat je 500L iz patriotskih razloga…

J4ZZER

500l je odlicna kupovina i sa aspekta ulozeno dobijeno, volim da ga vidim, interesantan mi je dizajn, moderan i retro, ali ne vidim se u njemu nikako, mada sam i sam patriota bez j 🙂

Zvezdan Božinović

I ja što sam stariji, sve sam češće i poduže bez j 🙂

Dikh tu kava

Da.. fotografije.. ako autor bude mogao da pogleda u tefter kad je sledeći put u SRB, da se blagovremeno razvedem i ponovo zakažem venčanje, koji god grad, da ga angažujemo da nas slika, da konačno zaličim na čoveka.. Svaka čast, fotografije su baš životne, jarke, sa notom optimizma, mislim da bih i Sandera pazario posle ovakvih testova. Mada, iskreno, i narandžasta boja nije da ne pomaže. I, da, podrška za porodičnu manufakturu.. Baš čekam novi 208, odnosno test istog, i meni on deluje nekako a priori šmekerskije. Inače, ono što se primećuje da postaje trend je (zabrinjavajući) rast cena po… Pročitaj više »

Rade

Pa, bila je SEKA. Megane Generation (krizna verzija Megana 3) je bio 10-11 hiljada evra.

moron

Da, očit je „udruženi zločinački poduhvat“ svih proizvodjača i dogovoreno guranje svih cena na gore.
„Slepac“ to vidi.
Ali, može i tome da se nadje leka – sa pozicije kupca, pri čemu će taj lek biti bolan za proizvodjače.
Kupuješ malo redje. Ljudi „odlažu“. Lek i jeste bolan. Zato i imaš globalni pad prodaje. Svaki dan se o tome sve više može čitati…
Tako da što se mene tiče, slobodno neka nastave svi zajedno da dižu cene u nebesa … Mogu ja „do Bogojavljanja“ da „cepam“ i krpim „krševe“ koje teram. I da produžim „interval zamene“. Nije problem. „Preživeću“

Rade

Nema tu nikakvog dogovora. Nepremium proizvođači su ionako navikli da zarađuju na održavanju a ne na prodaji automobila. Zakonodavci su ti koji guraju cene gore. Kad već u prvom paketu opreme moraš da imaš brdo bezbednosne opreme i na sve to dodaš ekologiju sasvim je normalno da cene idu gore.

moron

Rade, da li je to baš tako? Eto, uzmi za primer moj omiljeni paket opreme Megana – Intens. „Po meri čoveka“ (sa moje tačke gledišta). Ali, ako si „alav“, pa ga usporediš sa baznim civicom ili baznom corollom, šta taj Megan u Srbiji ima od „bezbednosnih gedžeta“ (elemenata aktivne bezbednosti) koje imaju civic ili corolla? Nema „ništa“ (serijski). Da li to čoveku treba ili ne, za diskusiju je (i nikada dogovora bilo ne bi), sve to „mora“ da se doplati ( po uobičajenom sistemu da opcional „RVDIST“ (ACC) ide „Obavezno skupa sa FPASS i PK7423“). Hoću da kažem, nije zakonodavac… Pročitaj više »

Rade

Mislim da je za paket Intens i motor 1.3 TCe 140 korektna cena 17540 €. Da je moguće upariti slabiji 1.3 TCe 100 sa intens paketom cena bi bila povoljnija. Ali proizvođači su vazda „voleli“ da više pakete uslovljavaju sa jačim motorima i obratno. Reno pogotovo. To nije nešto novo. Uzgred, zbirna doplata za aktivne sisteme asistencije ne prelazi 700€, tako da ne verujem da bi ispao skuplje od najjeftinije Corolle ili Civica. Od sledeće godine će svakako i Megan morati serijski da ima sistem automatskog kočenja. GPF skoro da niko nije imao do prošle godine. Kod novih Blue dCi… Pročitaj više »

moron

Oko cene opcionih bezbednosnih gedžeta. Ja i napisah „Uz napomenu da moran pohvaliti što cene tih bezbednosnih opcionala padaju (i) kod renoa.“ Jer, kada se pojavila nova corolla, sa i ACC bazno (tj. njen cenovnik, krajem februara), tada sam gledao cene svih tih opcionala kod Megana (i Kadjara). I bilo je to u zbiru značajno više nego ovih 700 koje ti sada kažeš (ja sada nisam sabirao, ali, vidim da je to očito jeftinije nego pre neki mesec, mada se bojim da si ti ipak sada tu nešto preskočio od opcionala što čak i Duster ima u najvišem peketu serijski… Pročitaj više »

Rade

Sistem za nadzor mrtvog ugla je u paketu Parkiranje (650 €). Ne znam zašto ga ne nude zasebno. Adaptivni tempomat takođe nisam uračunao. Sada ispada malo preko 19k €. I dalje osetno jeftiniji od Japanera sa osetno slabijim motorima.

moron

Toyotin 1,2 T sigurno nije takmac sa TCe 140, mada ni serijski opremljeni Bose ne može da se nosi „aktivno bezbednosno“ sa Corolla Sport paketom, pri čemu sve corolle „nose“ 3-4.000 eura (nenapisanog) popusta, pa ti opciono napucan Bose dodje i skuplje od tog Sporta. Neosporno, i jači. Honda sa civicom je već druga pesma sa motorima. I bojim se tesko da ima realnog pandana civicu 1,5 Sport, ako zaista usporedis detaljno opremu, jer je njegova oprema serijski značajno bolja nego kod Corolle. Da se razumemo, svako od tih vozila ima neki svoj adut i prednost. Svaki. I neku manu.… Pročitaj više »

Rade

Misliš li da je ovaj popust što Reno navodi u cenovnicima konačan?

moron

Generalno, nisam poklonik cenovne „buvljak atmosfere“ u auto salonima. Bez obzira na brend. To me jako iritira. I voleo bih da mi neko sa pozicije prodavca objasni kako to sa fiktivnim cenama podstiče prodaju. Zašto neko misli da cu pet puta da ga pitam za cenu. Necu. Upitam jednom. Eventualno jednom u tri salona. Ili, istim mailom kod tri dilera. Neću da „molim“. Što bih? Bar automobila „kao salate“. Kulturno: „Pošto je, sa tačno odredjenim opcionalima“? I „hvala i zdravo“. Ako mi neko tonom odgovara ocito potceni zdrav razum, svakako mu iskreno odgovorim … Ne shvati me pogrešno. A, nije… Pročitaj više »

Rade

A zar već nije „buvljak atmosfera“ kada imaš popust, a ne staviš ga u zvaničan cenovnik. Primetio sa da i Škoda kod nas objavljuje nekad cenovnike bez popusta i cenovnike sa popustom. Možda su ovi prvi namenjeni za flotnu prodaju?!

moron

Rade, ja rekoh da mi ogavna „buvljak atmosfera“ bez obzira na brend. I mnogi su deo te priče. Kada se pojavila corolla, bio je napisan popust za samo jednu verziju (sedana, HB-a, SW-a, kao hibride i nehibride). Samo po jedan. Ja upitam za cenu onog koji mene jeste interesovao, kad ono, kao „iz puške“, (jedan) prodavac u salonu mi kaže isti (nenapisani) popust kao i onaj napisani. Naravno, najpre mi se oči zacakliše (odmah računam šta bolje bi se onda moglo uglaviti u zacrtani budžet)… Zadržim se malo, pridje mi drugi prodavac, upitam ga za neku drugu verziju (jer mi… Pročitaj više »

Rade

To je ova priča sa Corollom
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/14307645/toyota-corolla-12-turbo-sport
U oglasu su postavili cenovnik iz februara gde je popust zamo za paket Luna, a Sport košta 24150 €. Ovaj Sport na oglasu je 20500 €.
A ovo je aktuelni cenovnik na zvaničnom sajtu Toyotinog uvoznika http://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_vozila/corolla_hb_ts.pdf

Ovde je gore nego na buvljaku.

Dikh tu kava

Или код ЕуроШумара..

moron

To oko škode i duplih cena u cenovnicima. Uglavnom je kod svih dilera škode to „duplanje“ nestalo jesenas, pri prelasku na EURO 6-d (mada se u medjuvremenu pojavilo za neke pakete opreme, kojih pre nije bilo, npr. Karoq Style Plus ). Time se prikrilo realno podizanje cena. Jer, one ranije „gornje cene“ iz cenovnicima sa „duplim cenama“, ostale su „jedine cene“, a kada „zatražite ponudu“ (usmeno ili mailom), posle septembra 2018. dobijali ste „popust“ koji nije „dobacivao“ do ranije „donje cene“. To pouzdano znam na primeru „fobije“, jer smo 2018. za posao uzelu jednu „pre“ tog datuma (i imam par… Pročitaj više »

moron

Plaši me Scala. Zbog uvoznika. A aktuelni cenovnik tog modela sadržajem malo nije jasan (npr, koliko air bagova ima Style, 7 ili 9, od čega zavisi i koliko ih imaju paketi ispod ), a malo protivreči i cenovniku opcionala (jer u Ambition, TSI 115, se javlja opcional „PE4 Vazdušne zavese i bočni airbag-ovi napred i pozadi“, dok aktuelni cenovnik opcionala nema ni slovo o opcionalima za Active).
U doboš kočnicama pozadi na Scali TSI 95 i samom menjaču (5MT) bolje reč da ne kažem.

J4ZZER

Mislim da 1.5 SPORT uopste nije u istoj ligi sa TCE140 ili jos gore Corolla 1.2T. Pandan ovim motorima je 1.0 sa 130ks, slicnim ciframa ubrzanja, potrosnje itd. Takodje u domenu paketa, SPORT ima samo FULL LED farove u odnosu na ELEGANCE 1.0, kao i razlicitu lajsnu, crna kod sporta vs hrom kod Elegancea. Tako da ELEGANCE sa 22500 kod 1.0 i full bezbednosnom i komfort opremom je i sami smo gledali znatno povoljniji od Corolle. E sad ne znam Megane situaciju jer njega nisam posmatrao zbog nedostatka prostora pozadi, mada mi je bas lep auto. Mislim da bi ovakvi… Pročitaj više »

J4ZZER

Minus zbog cega?

moron

Ako si mene pitao sa „minus“ i civica, to je u osnovi na temu odnosa HB-SW (iako je i to relatovno, jer ja nikada nisam putovao karavanom a da sam mu gepek punio do krova (to ne radim), kao što sam „na velika putovanja“ (porodična letovanja i zimovanja) uvek putovao i sa Thule grobom na krovu, pa to može i svaki HB. Kod 1,5 to sa „minusom“ je i na „plitkoću gepeka“ ( i što ne može da se stavi „ćopavi“ na normalan način). Ti si tu dodao/pomenuo i problem kuke. A, malo mi smeta i dužina. Deluje mi predugo… Pročitaj više »

J4ZZER

Nisam tebe pitao za minus Civica, mada se slazem za tvoje misljenje oko 1. 5 sport, a za 1.0 Elegance cemo pricati kad ga probas, ako Bog da.

Pitao sam ko mi dade dva minusa na komentar o tome da 1.5 nije u istoj ligi sa tce 140 i 1.2 T, vec da je 1.0 njihova prirodna konkurencija, ali izgleda da imam par obozavatelja koji mi lupe minus i kad kazem da je wheelbase od Mazde 3 toliko i toliko cm 🙂

Rade

1.0 trocilindraš je prirodna konkurencija četvorocilindričnom 1.33 TCe???

J4ZZER

Da naravno, kao sto je i Volkswagenov konkurent u tom segmentu trocilindricni 1.0 TSI. Toyota ima 1.2 turbo isto sa cetiri cilindra sa 115ks… Reno motor ide u dve varijante u tom donjem segmentu, sa 115ks i 220nm i 140ks sa 240nm, Hondin ima 200nm i 130ks, ubrzanja cca 10s do stotke itd itd.

Jesi li probao nekad nekog turbo trocilindrasa?

Rade

Nisam probao.
Tog 1.3 TCe 115 bi trebalo uskoro da zameni 1.0 TCe 115 iz Micre. Šta li će njemu biti prirodna konkurencija?

J4ZZER

Pa puno je logicnije da je TCE 115 I TCE 140 prirodna konkurencija sa 1.0 sa 130 ks nego sa sa 1.5 od 183ks, bar se meni tako cini, e sad neki proizvodjaci kao Toyota i VW gadjaju malo nize… VW sa 1.0 sa 115 i 1.5 sa 150ks, neki malo gusce tipa Reno sa 115,140 i 165 bese li… Neki mali dalje, alj kako okrenes bitnija je snaga i obrtni moment nego da li ima cilindar vise a 43ks manje

Rade

1.33 je između 1.0 i 1.5. On je neka konkurencija i jednom i drugom, ali prirodna, kako kažeš, nije ni jednom.
Kad bude došao 1.0 TCe biće prirodna konkurencija 1.0 i-VTEC i 1.0 TSI. Možda Reno za Megana izvuče koji koji ks i Nm više…

Mad Max

Više puta sam pisao, jedno nepisano pravilo. Ako se kupuje Dacija, ide skoro klot + klima + par sitnica, inače, Dacija u višim paketima i sa dodatnom opremom nije normalno kupiti. Renault se kupuje u nekom srednjem paketu opreme, sve preko nije rentabilno. Ko hoće više, neka cilja ka nekom premijumu ili prolupremijumu. Takođe, recimo mercedes ili audi se ne kupuje u klot paketima opreme, jer je skupo i degutantno. Ovi „svemirski“ gedžeti, tipa sam koči, sam nešto izbegava i sl, meni ne treba, to jeste platio bi da ga nemam. To već prevazilazi moje želje, smeta mi i plaši… Pročitaj više »

J4ZZER

Dao sam ti plus sto se tice price o opremi i konacno da se slozim sa tobom, ali se ne slazem oko bezbednosne opreme i to cu potkrepiti… Znaci 90% vremena vozim sa iskljucenim drzanjem trake, adaptivni tempomat koristim samo na autoputu jad sam umoran, a automatsko kocenje me cesto iznerviea u gradu kad se pesak zaleti na kolovoz i stane par cm pre auta cekajuci da prodjem, a Honda se ukopa… ALI. nekoliko puta mi je Honda ukocila kad nisam ni stigao na vidim nasip na putu, zatim nocu traktor bez osvetljenja, bratu Mercedes ukocio dok je tipkao na… Pročitaj više »

moron

Da, uvek ima razloga i „za“ i „protiv“ kada su pitanju ti „aktivni bezbednosni sistemi“.
Danas beše vest saobraćajka na auto putu (kod isključenja za Požarevac?), naletanje od pozadi, tri mrtve glave. Ko je kriv, ne znam, na žalost – nevažno i za preživele, mrtve i ožalošćene, ali, da je onaj „iza“ imao te aktivne bezbednosne sisteme, možda se sve to ne bi desilo. Kao što onome ispred (u kome su ljudi izginuli) verovatno ne bi pomoglo da ga onaj iza „spiči“ i da do tako fatalne nezgode dodje …
Imati ili nemati „to“, golema je dilema.

Rade

Budući kupci će morati da plate i to što su 2016. godine zakonodavci naterali Reno da na starim dCi motorima, koji koriste klasičan interkuler koji se hladi vazduhom, instaliraju novi softver koji zadržava isti rad i pri niskim temperaturama pa je za posledicu imalo da je kondenzacija koja se stvarala u interkuleru već prve zime upropastila motore koje je Reno morao da menja u garanciji.

moron

„Sve će to narod pozlatiti“ …

Rade

Vazda bilo i biće… 😉

J4ZZER

Sve ti verujem da smes da testiras poneki novi automobil, a ovako iz daleka, nije neko iskusenje taj tvoj post 🙂

Zvezdan Božinović

Bukvalno tako! Smanjiš brzinu opticaja novca i ne primećuje se višak gotovine u monetarnom sistemu. A Narodna banka može da se slika 🙂

Peki

Potpuno si u pravu, samo sto ja vise ne mogu (smem) da teram moj „krs“, koji je inace u savrsenom stanju. U taj „udruzeni zlocinacki podugvat“ je usla i francuska drzava, tako sto je proglasila moj i jos milione drugih automobila opasnim po zdravlje, te mi zabranila da ga vozim. Pre neki dan kada sam vratio Clio, uzeh Meganan koji me je cekao na parkingu i „popih“ kaznu od 68 evra, jedva sam izbegao da ne pozovu „pauk“ i da ga odnesu, sto bi me kostalo jos stotinak evra… ! Vinjeta br.4, koju imam zalepljenu na sofersajbni, zabranjuje mi upotrebu… Pročitaj više »

J4ZZER

Ovi „nasi“ to ne verujem da ce ikada naprave… Njima je bitnije da ti uznu pare za atest folija, eurokuka itd, a to sto pola voznog parka od toga 90% dizela nema katalizatore, zabole ih ona rabota.

I posle skok kancera i raznih oboljenja zbog NATO bombardovanja

Rade

Zna se koja oboljenja nastaju od dizela, a koja od bombardovanja…

moron

@Peki
Kakav si tačno prekršaj načinio za koji si dobio kaznu od 68 evra na (propisno?) parkiranom vozilu?

Zvezdan Božinović

Hahahaha totalni car. „Fabrike za proizvodnju polovnih automobila“. Inače, Peki danas milovao mali Peugeot, podbodoh ga u rebra da baci koju reč o utiscima 🙂

Don

Sve pohvale za fotografije i stajling manekenke, odlično je uklopljen sa automobilom a i Severina ne bi imala nista protiv da pustiš “moja stikla” :).
Glede klija, sada je napokon to to. Unutrašnjost je ukusno dizajnirana i sta je falilo da to bude odavno tako? Al eto, Francuzi i njihov neukus, Micra je tu odigrala veliku ulogu. Naravno, nema do dizela, samo je li i tamo 5brzinski?
Auto mi se svidja i rado bih ga kupio ali sa dizelom i automatskim mjenjačem, i svim tim kamerama.pozdrav iz Italije !!

Rade

Kod dizelaša, isključivo 6-brzinski ručni.
Dobro je da ima i takvih, jer dizelaši u B segmentu polako postaju egzotika.

xtrimi

Da li su ove komande klime su iste kao kod DACIA?
Bogami sem podvozija sada još neke stvari postaju iste.

don

jesu, to je folksvagenizacija autoindustrije, svi idu tim koracima. Takvo nesto je AEG imao na svojim parnim turbinama, modularne dijelove, dok su svi pravili induvidualne..Velike ustede proizvodjacu, koji pak kozmetickim izmjenama stvara varijacije na temu. Eto, dacia na bazi klija iz 90tih se uspjesno prodaje, gdje tu logika, a onda kazu da fiat ima zastarjelu ponudu.

Rade

Alfa ne koristi platforme i delove enterijera iz Fiata?

Rade

Dacia je oduvek imala neki deo u enterijeru isti kao u Renoima uglavnom B segmenta. Igrom slučaja se desilo da ove komande prvo dobije Dacia, kao što se desilo da Dacia pre svih Renoa dobije nove 1.5 Blue dCi motore.

moron

Kad će za „ovo“ biti poznate cene u Srbiji ? Ako neko zna.

I, zna li se da li su Talisman karavan i Grand Scenic zauvek „prognani“ sa tržišta Srbija ( od N.G. za njih, a mislim i za Espace, ne postoje više cenovnici )?

J4ZZER

Cene za CLIO u prvoj polovini Septembra, do 1500 eur vece od trenutnih, znaci nista drasticno kao u slucaju Ford Fieste i VW Pola koji su na pocetku imali bas drakonski skok.

Pezo 208 pocetkom 2020. mozda cak i pred sajam

moron

Super ako bude tako.

moron

Gledah „u salunu“ novi Clio. „Izdanje“ od oko 17,5 hiljadarki (pretpostavljam da je bio neki nadogradjeni Intens ), TCe 100 … Nemam zamerki na dizajn enterijera. Ni eksterijera. Materijali su ok. „Na oko“, više mi se dopada ( deluje mi bogatije ) materijal presvlaka sedišta u Megan Intensu, nego li u Clio Intensu. Napred ima mesta za nekog kao ja, kratkonog, a dugotrupnog, nešto kao jazavičar, ukupne dužine 192 cm … Pozadi … Uh, pa, kratke noge i nisu problem, ali, jeste onaj dugi trup. Neka mi Bog oprosti, ali, „imam“ pozadi mesta za glavu slično kao i pozadi u… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Hahaha, kratkonogi, takav utisak imam i ja za sebe, s tim što mi je ostatak trup srazmeran. Sav sam građen kao Alija Đerzelez. Jazavičar mi je bata hahah, care