1. Home
  2. Prezentacije
  3. Tesla Roadster (2020.)
Tesla Roadster (2020.)
0

Tesla Roadster (2020.)

292
0
Podelite sa prijateljima:

„Bolje kasno nego nikada“

Pre samo 14 godina, Tesla je bila relativno mala i nepoznata kompanija u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, bez većih očekivanja o svetloj budućnosti. Iako je iza sebe imala nekoliko zvučnih imena u svetu tehnologije, Tesla se nije razlikovao u moru sličnih električnih proizvoda, koji su tražili svojih pet minuta slave. A onda je debitovao prvi model kompanije – Roadster i u potpunosti promenio situaciju na tržištu. Sada je došao red na njegovog naslednika…

Kratka istorija

Tesla je osnovan 2003. godine, ali je Roadster stigao na tržište tek pet godina kasnije. Urađen u zajedničkoj saradnji sa Lotusom, Roadster je bio ništa više nego Lotus Elise sa američkom mehanikom. Roadster je pokretao električni motor od 248 ks i pružao je ovom automobilu ubrzanje do 100 km/h za samo 3,7 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 201 km/h. Ono po čemu je Roadster ipak postao najpoznatiji je po podatku da je bio prvi potpuno električni automobil na svetu, koji je mogao preći preko 200 milja (320 kilometara) sa jednim punjenjem baterija, a tokom jednog testa je dokazano da sa pažljivom vožnjom moguće preći preko 500 kilometara. Roadster je opstao u proizvodnji četiri godine i u tom periodu je prodato 2.450 primeraka u 30 država širom sveta, a kompanija je ostvarila dovoljno veliki profit da nastavi investiranje u druge modele kao što su Model S, Model X i Model 3.

Dizajn

Prva generacija Roadstera nije ni po čemu ličila na kasnije modele kompanije, najviše iz razloga što su većinu dizajna ustvari uradili Britanci, a sve „greške“ su ispravljene za 2020. godinu. To se pre svega odnosi na prednji deo, koji je gotovo „copy-paste“ sa Modela S, Modela X i Modela 3 i donosi mnogo aerodinamičnije linije u poređenju sa prethodnikom. Dizajn se nije mnogo promenio iz profila, sa izuzetkom što je dodato bočno staklo i mali spojler za bolju stabilnost u krivinama. Kao i kod modela koji zamenjuje, Roadster je i dalje dostupan sa targa krovom. Zadnji deo je jednako dramatičan kao i prednji, a branik je posebno modifikovan da podnese brzine preko 400 km/h. Tesla vidi nekoliko poznatih imena kao što su Lamborghini i Rimac kao potencijalnu konkurenciju, a iako oni možda privlače više pažnje dizajnom, nijedan od njih ne može da parira američkom proizvođaču vozila po pitanju tehnologije.

Enterijer

Roadster donosi 2+2 konfiguraciju sa sedištima, ali zadnja sedišta nisu preterano velika i u većini slučajeva su namenjena samo za niske osobe. Sam dizajn je inspirisan ostalim modelima kompanije, što je velika pohvala, a Roadster sigurno neće zaostajati po pitanju tehnologije. On donosi sledeću generaciju Auto-pilota mada ga Tesla sigurno neće nazvati tim imenom posle skandala sa istoimenim sistemom u Modelu S i Modelu X. Sistem će biti dostupan sa osam kamera pod uglovima od 360 stepeni i moći će da prepozna druge automobile i saobraćajne znakove pri distanci do 250 metara. Sistem pruža i 12 senzora koji detektuju sam put kao i vremenske uslove sa ciljem da pruže što veći vozački doživljaj.

Mehanika

Detalj koji privlači najviše pažnje su tri električna motora za koje Tesla nije objavio snagu, ali jeste spomenuo da razvijaju čak 10.000 Nm obrtnog momenta. Sa takvim motorima, Roadster će da bude jedan od najbržih automobila na svetu sa ubrzanjem do 100 km/h za 1,9 sekundu, do 160 km/h za 4,2 sekunde i moći će da pređe četvrtinu milje (402 metra) za samo 8,9 sekundi. Ovo je ujedno prvi put u istoriji da je neki serijski automobil uspeo da pređe takvu distancu za manje od devet sekundi. To takođe znači da je Roadster za pola sekunde brži nego dosadašnji najbrži Teslin proizvod (Model S P100D), dok bi maksimalna brzina trebalo da iznosi oko 400 km/h.

Poveće 200 kWh baterije su uspele da obore rekord po maksimalnoj vožnji sa jednim punjenjem – čak 992 kilometra, a radi poređenja sledeći rekord drži upravo Tesla (Model S) sa 546 kilometara. Nije poznato koliko vremena će biti potrebno da se baterija napuni, ali većini današnjih električnih proizvoda je potrebno oko 30 minuta za 85% punjenja.

Zaključak

Iako je do 2020. godine ostalo dosta vremena, Tesla već sada prima narudžbe za takozvanu Founders Series, koji je limitirana na samo 1.000 kupaca po ceni od 250.000 dolara. To ne znači da će ovaj automobil toliko koštati pa nas neće iznenaditi ako cena bude značajno veća. Međutim, kada se zna koliko problema Tesla ima sa proizvodnjom Modela 3 (u periodu od juna do avgusta je proizvedeno samo 260 od planiranih 1.500) teško je zaključiti da li još uvek ima „ovaca za šišanje“ i koliko je ime Elona Muska još uvek jako u automobilskoj industriji…

Zoran Tomasović

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments