1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran Peugeot 5008 novog naraštaja
Lansiran Peugeot 5008 novog naraštaja
12

Lansiran Peugeot 5008 novog naraštaja

1.75K
12
Podelite sa prijateljima:

Prvi Peugeot 5008 debitovao je 2009. godine, ali je tada nastupio kao kompaktni kombi. Galski model je postao krosover u drugoj generaciji, to jest 2016. godine. A evo sada, uporedo s otvaranjem Beogradskog salona automobila, je održana premijera SUV-a nove generacije. A ako je prethodni Peugeot 5008 figurirao samo proširena, u stvari produžena verzija prethodnog Peugeota ​​3008, onda su konstruktori sada pokušali da razdvoje ove SUV-ove.

Dakle, krosover sa nižim indeksom je sada prestižniji model, jer se smenom generacija 3008 pretvorio u „kupe“ .

Odlazeći i dolazeći Peugeot 5008

Pa, Peugeot 5008 je praktičan porodični krosover s tri reda sedišta. Međutim, pomenuti automobili s povišenom pozicijom sedenja i dalje imaju mnogo toga zajedničkog. Napominjemo da je „treći“ Peugeot 5008 do sada predstavljen samo u vidu električnog automobila s dodatkom slova E u imenu, ali će postojati i verzije pokretane motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Kao i manji SUV, novi E-5008 je izgrađen na platformi STLA Medium sa električnim sistemom koji radi na naponu od 400 volti. Krosover je porastao u svim aspektima, njegova dužina je 4,79 metara, širina je 1,89 m, dok je visina 1,69 m. Međuosovinsko rastojanje je na nivou od 2,9 m. Poređenja radi, u metrima iskazane dimenzije prethodnog Peugeota 5008 su 4,64/1, 84/1,64 (dužina/širina/visina), dok je rastojanje između osovina 2,84 m. Opet, dužina novog Peugota 3008 u obliku kupea je 4,54 m, uz međuosovinsko rastojanje je 2,74 m.

Onaj ko s prednje strane posmatra novi Peugeot 5008 videće da i dalje to skroz liči na Peugeot 3008. Dizajnerske karakteristike uključuju rešetku hladnjaka bez okvira (ili utikač koji ga imitira u slučaju električne verzije), farove poznatijeg oblika i diodne trake svetala za vožnju (trebalo bi da izazivaju asocijacije na kandže lava). Krma vozila je, dakako, drugačije dizajnirana, iako su zadnje signalne grupe i dalje iste kao kod modela 3008. Novi Peugeot 5008 fura točkove s felnama od 19 ili 20 inča.

Unutrašnjost donosi ista onu arhitekturu nazvanu Panoramic i-Cockpit, baš kao i kupeoliki mu brat. Glavna karakteristika se odnosi na jedan zakrivljeni ekran dijagonale 21 inča, a koji se uzdiže iznad prednje ploče. Obruč upravljača je ostao kompaktan, a sada pruža tastere osetljive na dodir, iako se isti i dalje aktiviraju pritiskom, a ne dodirom, kako bi se izbegli lažni impulsi.

Top verzija GT poseduje panel i-Toggles, a koji se nalazi ispod centralnih ventilacionih otvora. Panel predstavlja prilagodljivu dugmad koja su osetljiva na dodir i koja omogućavaju brz pristup ka deset najčešće korišćenih funkcija. Na listi opreme su i kamere za pun prikaz zbivanja oko vozila (doduše samo u neposrednom okruženju), adaptivni tempomat, sistemi za automatsko kočenje u „pomozi Bože situacijama“ i zadržavanje pravca unutar saobraćajne trake.

Već u osnovnoj verziji Peugeota 5008 dobijamo unutrašnjost sa sedam sedišta. Nasloni drugog reda sedišta se daju preklopiti u odnosu 40:20:40. Minimalna zapremina prtljažnika je 259 litara naspram 130 litara kod prethodnika. Sa preklopljenim naslonima sedišta trećeg reda, tovarni prostor će primiti 748 litara, a ako preklopite i drugi red, zapremina prtljažnika će biti impozantnih 1.815 litara.

Mehanika je ista kao kod novog Peugeota ​​3008. Električni Peugeot E-5008 će biti ponuđen u tri modifikacije. Na prednjoj osovini osnovnog SUV-a ugrađen je elektromotor snage 213 „konja“. Ovo terensko vozilo poseduje trakcionu bateriju kapaciteta 73 kWh i domet od 502 kilometara.

„Središnju“ verziju gura električni motor s 231 konjskom snagom a koji se strujom napaja iz baterije od 98 kWh, s nominalnim dometom od 660 kilometara. Naposletku, vrhunski varijetet u paleti, Peugeot E-5008 je dobio pogonski sklop s dva motora, odnosno pogon na sva četiri točka. Prednji motor proizvodi 213 KS, zadnji motor dodaje još 109 „grla“, pa ukupna snaga narasta na 322 „konja“. Krosover sa pogonom na sve točkove opremljen je trakcionom baterijom od 73 kWh i s jednim punjenjem će prevaliti svih 500 kilometara.

U Evropi će takođe postojati dve verzije pogonjene motorima SUS, ali obe su hibridne, dok se sila prenosi na točkove prednje osovine. Početna verzija se oslanja 1,2-litarski turbobenzinski motor i 48-voltni elektromotor ugrađen u kutiju šestostepenog robotizovanog menjača. Ukupna snaga pogonskog sklopa dobacuje do 136 „konjića“. Druga pak verzija dolazi kao dopunjivi hibrid sa 195 konjskih snaga zahvaljujući turbobenzincu zapremine 1,6 litara iz četiri cilindra, kao i elektromotoru. Za prenos je zadužen sedmostepeni robotizovani menjač.

Nova generacija krosovera Peugeota s indeksom 5008 će se proizvoditi u francuskoj fabrici. Na Starom kontinentu će se početi s prijemom narudžbina tek od leta. Kupcima će najpre biti ponuđen električni automobil od 213 konjskih snaga i prostija hibridna verzija. Isporuke ovih automobila počeće u oktobru. Preostale modifikacije će se pojaviti na tržištu početkom 2025. godine, ali podatke o cenama još uvek nemamo. Prethodni Peugeot 5008 u Francuskoj danas košta od 38.240 evra, pa naviše.

Na tom tržištu se hibridni Peugeot 3008 nove generacije nudi za najmanje 38.490 evra, dok cena električnog varijeteta s indeksom E-Peugeot 3008 kreće od 44.990 evra.

AutoRepublika

(1751)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Peugeot je u AR jedna od omiljenih tema, cudi me da nema komentara?! 🙂 S moje strane, Peugeot je napravio dobar auto a njihovi dizajneri polako ali sigurno uce sta je to elegancija. U poredjenju starog i novog vidi se upadljiv napredak. Samo jos da se oslobode onih pomodarski bocnih otvora.

Milan Grozdanović

Ni tebe nema celi dan

Matija

Radim domace zadatke. 🙂

BB

Evo vidim da su uveli inovacije u enterijetu… Onaj ekran preko volana mi se čini mlao bolje dostupnim za oko nego ranije, to bi bilo kao pozitivno…

Ali centralni greben orenut ka suvozaču, mislim da je to „svjecka“ premijera 😜

Matija

Kokpit mi se dopada, deluje ultramoderno i funkcionalno. Ipak, gledanje preko volana ne mogu da svarim!

BB

Meni se ne dopada što je ona „šipka za držanje“ (a nije ni to) skroz blizu volana i onda tu „rupu za pijetla“ tj. cock pit čini još manjom…
Da li ikad etimološki posmatrao taj izraz kokpit? To su piloti izmislili kad rupu gdje možeš samo da sjedneš i oko tebe su samo instrumenti, baš kao rupa za pijetla, bukvalan prevod .. 😉

Matija

Tacno, rec „cockpit“ potice iz vazduhoplovstva i tamo oznacava pilotsku kabinu. U autoindustriju uvukao se kao zamena za „dasku sa instrumentima“ (bukvalni prevod!) jer inzinjeri i ostali nisu umeli da nadju bolji izraz za sve ono sto „kokpit“ sadrzi u sebi. U Ikarusu smo koristili izraz „prednji pult“, sto je mnogo blize funkciji ovog sklopa, a potice od izraza „komandni pult“ koji potice iz industrijskih postrojenja.

MRN

Na svoju dužinu [465) ovaj 5008 ima odlično međuosovinsko rastojanje ( 284), što bi trebalo da obezbedi korektnu ponudu prostora u kabini jer je motor popreko orijentisan.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane MRN
MRN

Dacia Jogger ima i veći Wb, ali i manju dužinu, kao i fiksan položaj drugog reda sedišta, pa joj čak i kod petosed varijante nije izdašan prostor za kolena drugog reda

BB

U tom dijelu je Dacia solidno kiksala, da su stavili zadnju kliznu klupu kao opciju, više bi je kupaca poželjelo…

Šta mi znači gepek ili prostor na zadnjim sedištima ako ih ne mogu kombinovati spram dnevnih (ili noćnih 🤣) potreba?

MRN

Baš tako. Šteta je da Jogger i kao petosed u drugom redu nudi prostor za kolena sličan Sanderu

Zoca

Dužina je 479,medjuosno odstojanje 2.9.Duzi od Kajena prve generacije!