1. Home
  2. Prezentacije
  3. Honda Accord za američko tržište (2018.) (video)
Honda Accord za američko tržište (2018.) (video)
1

Honda Accord za američko tržište (2018.) (video)

1.31K
1
Podelite sa prijateljima:

„Srebro zlatnog sjaja“

 

Krosoveri su možda najpopularnija kategorija automobila ovih dana, ali veliki i pristupačni sedani su i dalje glavna snaga većine auto kompanija. U Severnoj Americi ova kategorija vozila je dugo vremena bila najpopularnija, mada je zabeležila pad prodaje od 11% prošle godine i prepustila kompaktnim krosoverima da preuzmu lidersku ulogu. Jedan automobil koji je konstantno u vrhu je Honda Accord, a pred nama je potpuno nova deseta generacija sa ciljem da se Toyota Camry konačno skine sa prvog mesta.

Kratka istorija

Accord je jedan od najpoznatijih Hondinih globalnih modela i proizvod koji je proslavio japanskog proizvođača vozila na svetskim tržištima. Predstavljen 1976. godine, Accord je brzo stekao popularnost širom sveta, a za našu priču mi ćemo se uglavnom koncentrisati na verziju namenjenu Amerikancima. Accord je originalno zamišljen kao kompaktni automobil, ali je vremenom toliko dobio na dimenzijama da je ušao u takozvanu „mid-size“ (srednju) klasu. On je bio jedan od prvih takvih proizvod sa pogonom na prednjim točkovima i to se pokazao kao pun pogodak pošto je Accord bio najprodavaniji automobil na ovom kontinentu tokom dobrog dela 1980-ih godina (ne računajući pikape i terence). Međutim, od 1992. godine ovaj automobil uglavnom gleda u leđa prvom mestu, prvo Fordu Taurusu, a zatim i neprikosnovenom lideru Toyoti Camry. Accord je nakratko izbio na prvo mesto 2001. godine, ali skandal oko problematičnih automatskih menjača je ponovo vratio konkurenta iz Toyote na prvo mesto. U 2016. godini Accord je privukao 345.000 kupaca, oko 38.000 manje nego Camry, ali 28.000 više nego trećeplasirana Nissan Altima. Američki rivali kao što su Ford Fusion i Chevrolet Malibu su takođe privukli veliki broj kupaca, kao i Korejski duo Hyundai Sonata i Kia Optima, pa samim tim Honda je primorana da uradi veće probleme kako bi njen najprodavaniji model nastavio da bude popularan.

Dizajn

Za razliku od nemačkih kompanija koje uglavnom šminkaju već viđen dizajn, Honda nema strah da potpuno izmeni svoj najprodavaniji model. Takav potez je veoma riskantan i može da odvrati mnoge kupce od kupovine, ali u isto vreme američki kupci su specifični i oni očekuju novi (barem dizajnerski) proizvod svakih nekoliko godina. Accord za 2018. godinu je dobio mnoge dizajnerske promene, a sve je počelo od maske hladnjaka koja je veća nego ikada pre i deluje kao da je preuzeta sa nekog terenca. Hromirana lajsna se sada prostire preko celog prednjeg dela dok niska hauba kompletira agresivan stil. Iz profila Accord deluje kao heč, ali on to ustvari nije i reč je o standardnom sedanu. Nešto produženiji krov je već viđen na jednoj drugoj Hondi (Civic), ali i na američkim rivalima kao što su Fusion i Malibu. Zadnji deo je takođe potpuno nov i donosi svetla u stilu slova „C“ i niži branik.

Honda takođe tvrdi da ovaj novitet koristi 29% više čvršćih materijala nego u prošlosti i da je 54% školjke proizvedeno od takvih materijala, što je najveći broj u auto industriji. Na taj način težina vozila je snižena za 50-80 kg (zavisno od verzije) i za svoje dimenzije Accord je najlakši automobil u klasi. Jedan od razloga zašto Accord deluje kao heč i sa produženim krovom leži u podatku da je kupe izbačen iz ponude što znači da je sedan sada jedina opcija. Za 2018. godinu međuosovinsko rastojanje je povećano za 5,6 centimetara, ali je dužina automobila u stvari nešto kraća, šira i niža. Kao i u prošlosti, proizvodnja će se odvijati u saveznoj državi Ohaju.

Enterijer

Slično kao i ostatak automobila, i enterijer je pretrpeo veće promene. Dizajn je potpuno nov za jednostavnije korišćenje, a najveća promena je novi info sistem. Poveći monitor je osam inča je sada pozicioniran kao tablet za bolju pristupačnost i dostupan je sa Apple CarPlay i Android Auto. Tu je i sedmoinčni monitor ispred vozača dok najviši nivo opreme (Touring) stiže i sa „head-up“ displejom koji pokazuje brzinu, direkcije i nivo goriva ispred vozača. Accord donosi i sledeću generaciju HondaLink sigurnosnog sistema koji je u stanju da pozove pomoć ako ostanete u kvaru, prati lokaciju vozila u slučaju krađe pa čak i dostavi dijagnozu kvarova. Tu su i bežično punjenje telefona, 4G konekcija i veliki broj USB portova.

Sam enterijer deluje mnogo luksuznije i cilj je bio da vozač i putnici imaju što veću udobnost. Sedišta su šira, prostranija i više odignuta dok se vozačevo sedište sada može podešavati na 12 različitih načina. Accord se sada može naručiti i sa nekom opremom koja je pre bila nezamisliva, kao što su grejači u zadnjim sedištima, a pored manjih dimenzija gepek je u u stvari veći nego u prošlosti. Kupac će moći da bira između šest nivoa opreme i to LX, Sport, EX, EX-L, EX-L Navi i Touring.

Mehanika

Honda je odlučila da prati korake većine konkurenata i da zameni veće atmosferske motore sa manjim turbo, a oba su preuzeta iz Civica. Standardan motor zapremine 1,5-litara razvija 192 ks i 260 Nm obrtnog momoenta što je rast od 7 ks i 15 Nm obrtnog momenta u poređenju sa prethodnim atmosfercem zapremine 2,4 litra. Jedina opcija je pozajmljena iz Civica Type R zapremine 2,0 litra, ali je snaga spuštena sa 306 ks na 252 ks. To je takođe za 26 ks manje u poređenju sa prethodnim 3,5-litarskim motorom od šest cilindara, ali je maksimalni obrtni momenat od 370 Nm dostupan već na 1.500 obrtaja. Tokom sledeće godine će debitovati i hibrid, ali o njemu nema više informacija u vreme pisanja ove priče, osim podatka da posle dugo godina proizvodnje u Japanu ova verzija će se sada proizvoditi u Americi.

U ponudi su takođe i tri menjača zavisno od verzije. Osnovni 1,5-litarski motor je dostupan sa CVT menjačem, ali u Sport verziji on se može naručiti i sa šesto-stepenim manualnim menjačem. Svi oni koji izaberu opcioni 2,0-litarski motor jedini menjač je potpuno novi desetostepeni automatik, koji je već debitovao u Odyssey minivanu pre nekoliko meseci. Prednji pogon je standardan na svim modelima, a vozač može da podesi ogibljenje na dva različita načina (Normal i Sport) zavisno od uslova vožnje.

Zaključak

U vreme pisanja ove priče Accord je pao na treće mesto po prodaji u Hondinoj ponudu iza Civica i CR-V-a, tako da je japanskom gigantu očajnički potreban uspeh. Šanse su velike da bi Accord imao visoku prodaju bez obzira šta Honda uradila, zahvaljujući reputaciji i imižu iz prošlosti, ali to ipak nije rizik koji je kompanija želela da izabere. Accord sada ima sve uslove da bude uspešan, a kao i u prošlosti, na putu se nalazi samo Camry. Toyotin rival je takođe novi za 2018. godinu, ali je zadržao veće atmosferske motore, pa nam ostaje da vidimo koji japanski rival će izaći kao pobednik.

Zoran Tomasović

 

(1307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Imao bi prodaju bez obzira sta uradili.