1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. YouTuber odštampao motocikl sa pužnim pogonom (VIDEO)
YouTuber odštampao motocikl sa pužnim pogonom (VIDEO)

YouTuber odštampao motocikl sa pužnim pogonom (VIDEO)

447
7
Podelite sa prijateljima:

Britanski pronalazač i YouTuber napravio je prvi motocikl na svetu sa točkovima koji u suštini rade kao pužni pogon.

Ko se interesuje za ruska terenska vozila, odnosno izistinska terenska vozila koja mogu da idu bukvalno svuda, sigurno je naišao i na pužni pogon. Ovog puta, međutim, nisu u pitanju valjci sa spiralama, već potpuno 3D štampani točkovi sa malim valjcima na kojima se motocikl vozi. Prvi je na svetu.

Njegov autor je Džejms Bruton, YouTuber i pronalazač koji već ima nekoliko različitih bicikala sa specijalnim takozvanim svestranim točkovima. Sa njima se vozilo može kretati u bilo kom smeru, pošto se po obimu velikog točka nalaze mali, vertikalno postavljeni valjci ili manji točkovi.

Sada, inspirisan robotikom, okrenuo je te valjke za 45° i primenio ovaj princip na motocikl sa ukupno četiri takva točka. Štampao je sve na 3D štampaču, osim možda elektronike i čeličnih profila koji čine šasiju. Motocikl pokreću četiri mala elektromotora, po jedan za svaki točak, a ključna komponenta je i samobalansirajući sistem koji, poput segveja, drži mašinu uspravnom.

Rezultat se naravno može kretati u bilo kom pravcu i glatko prelaziti između pravaca. U vožnji izgleda izuzetno stabilno, ali nije udobno za normalnu vožnju, tako da verovatno neće zameniti klasične gumene točkove. Ipak, ova mašina može biti ozbiljno zabavna.

MotoRepublika

(447)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Svaka mu čast na kreativnosti, drugačijem razmišljanju / pristupu. Ima dobro znanje koje implementira. Luckasta vozila, lepe kreacije. Nadam se da će sa jednom da ubode u metu…
Komplikovane su, i traže ravne površine….mada naići će se i takvi kupci.

Samo napred druže

BB

Taj princip se zove omnidirectional wheel i odavno je poznat.

Čak su bili napravili i viljuškar
https://youtu.be/noqBUEgyQ8A?si=W3k1tj7MBxWypaDw

Matija

Da li je ovaj pogon usao u seriju?
Da li taj viljuskar mozeda se kupi?
Ime proizvodjaca?

BB

Mislim da jeste bio u seriji ali vrlo kratko jer mala firma je propala u krizi 2008. Nakon toga bivši zaposlenici kreiraju novu firmu gdje eksploatišu tu omniwheel tehnologiju ali ne orave više viljuškare. Prave razne platforme, pistolja za robote, uglavnom specijalne namjene. Međutim, određena količina tih viljuškara ( kako ih oni zovu TV zvijezda, Sidewinder 3000 je dostupna kao polovni remontovani po cijeni 49800 USD
http://www.vetexinc.com/vehicles/lifttruck.html

Evo, kad kupiš, javi utiske 😀

MRN

Genijalno !

BB

Sad ima, sa takvim točkovima, kupiti igračaka za djecu… A mogu se i kupiti točkovi na Alibabi i točkovi i sistemi za razne aplikacije. A ima i dosta DIY projekata na YouTube

Matija

Nije mi interesantan.