1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault i Geely će zajedničkim naporima razvijati motore SUS
Renault i Geely će zajedničkim naporima razvijati motore SUS

Renault i Geely će zajedničkim naporima razvijati motore SUS

171
0
Podelite sa prijateljima:

Jutros smo zahvaljujući objavi na Reutersu saznali da su francuski Renault SA i kineski Geely dogovorili osnivanje zajedničkog poduhvata u kome će na ravnopravnim osnovama podeliti kapital, i koje će biti zaduženo za razvoj benzinskih motora i hibridne tehnologije. Proizvodi koje stvori ovaj entitet će biti korišćeni od strane osnivača, kao i drugih proivzođača automobila.

U trenutku objave vesti još uvek nije jasno da li će novostvoreno društvo predstavljati korak u daljem zbližavanju kompanija u oblasti proizvodnje benzinskih automoila, ali je svakako kritično važan momenat u kompleksnom procesu restrukturiranja evropskog partnera. U tom ciklusu, Renault pokušava da obnovi svoje partnerstvo s Nissanom i da ga privoli da on bude taj partner koji će se angažovati u profitnom centru zaduženom za razvoj električnih automobila.

Dubina promena – koje će obuhvatiti oblast razvoja i proizvodnje benzinskih motora a koja ima kodni naziv „Horse“, kao i električnih agreta pod kodnim nazivom „Ampere“ – govori o pritisku koji proizvođači automobila sada osećaju od strane investitora i regulatora, a sve s ciljem da ubrzaju tempo prihvatanja električnih vozila, sa Evropom koja je efektivno zabranila motore sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

Preduzeće koje osnuju Renault i Geely će zapošljavati oko 19 hiljada duša u 17 pogona koje će se baviti sklapanjem motora, dok će biti oformljena i tri istraživačko-razvojna čvorišta. Komapnije su pored ovoga izjavile i da očekuju postizanje konačnog dogovora o registraciji nove firme u 2023. Predugovor o kom se pregovaralo najmanje prethodna tri meseca, nije obavezujuć, preneo je „sveznajući“ svedok novinarima Reutersa.

Sedište novog društva će biti u Londonu, kaže isti čovek koji nema dozvolu rukovodstva da u ime kompanije priča s novinarima, pa je zato i insistirao na anonimnosti. Što se tiče kineskog Geelyija, ovaj dogovor je samo nastavak strategije sklapanja novih ortakluka kako bi se proširio i van granica otadžbine. Inače, ovaj azijski entitet već drži 9.7% udela u Mercedes-Benzu (nekada Daimleru AG).

Ono što i dalje stoji kao otvorena tema jeste eventualno ulaganje Nissana u profitni centar Ampere, što će reći da odluka još nije doneta. Međutim, Nissan je otvorio teme vezane za tretman intelektualne svojine, uključujući i one u oblasti baterijske, kao i tehnologije pogonskih sklopova. Ove brige se samo množe s uvođenjem trećih društava u sferu direktnog interesa (preko kapitala) Renaulta, naveli su insajderi.

Renault i Geely su objavili da se nadaju da će njihovo zajedničko društvo, motorima SUS snabdevati kako Nissan, tako i manjeg japanskog saveznika, kompaniju Mitsubishi Motors. Izjavili su da njihovo buduće društvo raspolaže mogućnostima proizvodnje oko pet miliona motora i hibridnih pogonskih sklopova. Naravno, kada bude krenulo s radom. Ipak, Nissan nije želeo da se komentarima istrčava u javnosti.

Ova objava je plasirana u javnost neposredno pre obraćanja Luke de Meo koje je zakazano da bude upriličeno u Parizu, a usmereno ka ažuriranju informacija kojim raspolažu ulagači. Tom prilikom će šef Renaulta izneti pojedinosti u vezi strategije firme, kao i finansijske prognoze.

Inače, de Meo je još ranije govorio o tome da Renault traga za ortakom čijim bi angažovanjem u oblasti razvoja motora SUS i hibrida, došlo da sniženja troškova. Od ranije je poznato da Renault i Geely Automobile neguju zajednički poduhvat u Južnoj Koreji.

Za kraj još da kažemo da će skandinavska firma Volvo Cars dezinvestirati i tako povući svojih 33% udela u kapitalu firme Aurobay, koja je osnovana s društvom Geely. Uslovi pod kojima će to biti učinjeno, još uvek nisu bili predmet objave.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments