1. Home
  2. Video
  3. BMW je obelodanio tajne prototipove M3 V8, M5 i M6 sa oznakom CSL
BMW je obelodanio tajne prototipove M3 V8, M5 i M6 sa oznakom CSL
3

BMW je obelodanio tajne prototipove M3 V8, M5 i M6 sa oznakom CSL

891
3
Podelite sa prijateljima:

BMW je upravo lansirao M4 CSL za modelnu 2023. godinu, prvi automobil koji nosi ta poznata tri slova još do promocije legendarne generacije sa oznakom E46 – M3 CSL, sklapane u intervalu između 2002. i 2004. godine.

Ako niste upoznati sa poznatom značkom, CSL se prvi put pojavio na trkačkom automobilu 3.0 CSL iz sedmadestih godina prošlog veka i tradicionalno je simbolizovao akronim u odnosu na reči „Coupe, Sport, Lightweight“, to jest označavao je lagani sportski kupe. Obeležava automobile koji su najviše fokusirani na stazu u ponudi BMW-a, što se tiče drumskih automobila. U daljem tekstu ćete pročitati o modelima koji su zamalo imali tu oznaku.

Ispostavilo se da je proizvođač automobila više puta u prošlosti bio blizu lansiranja modela s oznakom CSL, kao što otkriva video koji smo priložili pri kraju ove priče. To je prvi deo serije iz dva dela i pokazuje nam neke tajne prototipove sa značkom CSL, uključujući kupee M6 CSL i limuzine M5 CSL, kao i V8 verziju prethodnog M3 CSL.

M3 CSL V8 je baziran na E46 M3 CSL koji je BMW prvobitno ponudio sa rednim šestakom. 4,9-litarski V8 motor je pozajmljen od tada aktuelnog M5 generacije E39.

M5 CSL je bio još luđa ideja. Zasnovan je na generaciji E60 performantnog sedana s indeksom M5,  i imao je finije podešenu verziju petolitarskog V10 motora. Takođe je posedovao menjač sa dvostrukom spojnicom umesto automatizovanog ručnog s kojim je M5 silazio s proizvodnih traka u serijskom obličju.

Što se tiče kupea M6 CSL, on je zasnovan na modelu M6 generacije E63 i verovatno je bio najbliži ulasku u serijsku proizvodnju od tri prototipa. Globalna finansijska kriza se dogodila tokom procesa razvoja ovih automobila, zbog čega je bilo teško opravdati troškove za tako vrhunski model.

Ima aktivnu aerodinamiku (uglavnom ispod poda) u kombinaciji sa poboljšanim motorom V10.

Naravno, svaki od prototipova takođe beleži značajne uštede na masi vozila.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Koliko ide…koliko hoćeš.Kada ovaj kod mene sa samo 184ks ide kao blesav šta tek ovi rade jbt..

Laki

Obavezno probaj „linijski šestak“ od tog momenta si samo „Terminator“ 😂

Renault Terminator

🙃