1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Sve dogovoreno da Daimler uskoro preuzme 20% Aston Martina
Sve dogovoreno da Daimler uskoro preuzme 20% Aston Martina
1

Sve dogovoreno da Daimler uskoro preuzme 20% Aston Martina

155
1
Podelite sa prijateljima:

Aston Martin je ranije danas proširio ugovorni aranžman s nemačkom kompanijom Daimler AG, prema kom se britanskoj strani omogućava pristup tehnologiji u vlasništvu drugog ugovarača, što se odnosi i na hibridne i električne pogonske sklopove, u razmeni za nove akcije posrnulog ostrvskog proizvođača luksuznih automobila. Dogovor je inicirao novi šef Aston Martina Tobijas Mers, koji je funkciju preuzeo u avgustu ove godine, dok u svojoj biografiji poseduje upisanu i epizodu rukovođenja AMG odeljenjem, opet pod kontrolom Mercedesa.

Dakle, britanska kompanija će emitovati 250 miliona novih akcija koje će ponuditi postojećim institucionalnim akcionarima po ceni od 50 britanskih penija po komadu, stiglo je danas obaveštenje od strane proizvođača sa 107 godina dugom istorijom.

Akcije koje na opisani način bude stekao Mercedes-Benz neće preći nivo učešća od 20% u kapitalu Aston Martina, i to do 2023. godine. U ovom trenutku, Daimler u svom investicionom portfoliju poseduje 2,6% kapitala britanske firme. Uvećanje porcije kapitala koja će se u knjizi akcionara Astona voditi pod Daimlerovim imenom, odvijaće se fazno, prema najavama.

“Preduzimamo još jedan veliki korak napred u našem dugoročnom partnerskom odnosu s kompanijom Mercedes-Benz AG. Na ovaj način, Švabe postaju jedni od najvećih pojedinačnih akcionara Aston Martina,” rekao je predsednik britanskog proizvođača Lorens Strol.

Na ovaj način, nemačka firma stiče i pravo da opredeli jednog člana upravnog odbora britanske kompanije, ali bez izvršnih ovlašćenja, što će se dogoditi nakon prve seanse uvećanja osnovnog kapitala Astona.

Kakva bi to vest o Aston Martinu bila, a da se ne pomene Džejms Bond (pa čak i da se ne stavi na naslovnu fotografiju)…

Tako je Džejmsov omiljeni proizvođač automobila počeo isporuke svog prvog modela s povišenom pozicijom sedenja krosovera DBX, a prijavio je i gubitak iz poslovne delatnosti u iznosu od 29 miliona britanskih funti i to samo u trećem tromesečju ove godine. Prošle godine je u tom periodu ostvarena dobit od 43 miliona funti, dok se i obim prihoda skoro prepolovio, pa sada iznosi 124 miliona britanskih funti.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Ma neee, kao Maybach ili Smart. Btw, na Balkanu se to zove vreća bez dna. 😂😂😂