1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kako je PSA grupa pretekla BMW i Mercedes-Benz na planu profitabilnosti?
Kako je PSA grupa pretekla BMW i Mercedes-Benz na planu profitabilnosti?
2

Kako je PSA grupa pretekla BMW i Mercedes-Benz na planu profitabilnosti?

1.77K
2
Podelite sa prijateljima:

Nemački premijum proizvođači su se našli u do sada nepoznatoj situaciji: zaostaju za „velikoserijskim“ rivalima na planu profitabilnosti. BMW i Daimler doživljavaju pad dobiti iz poslovanja u drugom kvartalu, koji je poslovično za njih jak, što dodatno srozava kratkoročne prognoze kada je o profitabilnosti reč.

BMW-ova zarada pre zaračunatih taksi i kamata, pala je na 2,8 odsto u prvoj polovini godine, dok je Daimlerov Mercedes-Benz imao profitnu stopu od 1,4 odsto. Rezultati su značajno ispod marže od 8 do 10 odsto, koju BMW i Daimler nastoje da postignu.

Volkswagen marka i Škoda su postavili profitnu stopu od 5,2 odnosno 8,1 odsto. Rezultat PSA grupe je čak bio bolji od Škodinog, sa 8,7 odsto u okviru datog perioda.

Renomirani analitičar, Arnd Elinghorst iz Evercore ISI-ja, smatra da investitori nisu realizovali akcije u premijum tandemu jer su precenjene u odnosu na konkurente poput Volkswagena, koji generiše mnogo više živog novca. „Čini se da tržište s razdraganošću ignoriše  to, s obzirom da Volkswagen trguje s 20 odsto manjim cenama u odnosu na BMW i Daimler“, konstatovao je Elinghorst.

Rezultati Audija, koji je bio pod udarom WLTP-a poslednjih meseci, izgledaju odlično u poređenju s nemačkim premijum rivalima, jer je marka iz Ingloštata imala neznatno sužavanje operativne dobiti.

Ipak, bilo bi pošteno reći da je taj rezultat donekle posledica odluke da se deo prometa preusmeri na VW grupu. Ekvivalentno otprilike desetini njihove prodaje, ovaj finansijski potez je podigao maržu Audija za čitav procentni poen, navodno da bi se poboljšala uporedivost sa BMW-om i Mercedesom.

Investicije u buduće tehnologije, kao što su električni pogon i autonomna vožnja, ključni su faktor kada je reč o mukama Minhena i Štutgarta.

Kao grupa, Daimler je potrošio gotovo 5,8 odsto svojih prihoda na sektor istraživanja i razvoja u prvom polugodištu. Ova brojka konstantno raste od 2014. godine, probivši prethodnu najvišu vrednost od 5,3 odsto iz 2009.

BMW-ov odnos je sličan sa 5,9 odsto u prvih šest meseci, što je takođe porast u odnosu na prethodni period. Prošle godine, dostignut je čitav 7,1 odsto, najviši od 2006. i značajno viši od ciljnog koridora od 5 do 5,5 odsto.

Ovaj nivo izdataka na istraživanje i razvoj je bio izvodiv kada je profit iz Kine cvetao. To više nije slučaj, a prognoza je da će se smanjivati drugu godinu zaredom, što predstavlja udarac za nemačke marke, posebno iz razloga što su u velikoj meri zavisne od živog novca generisanog na najvećem svetskom automobilskom tržištu.

Za poslednji pad su okidač bile trgovinske nesuglasice Kine i SAD, koje su koincidirale s novim programima štednje u nemačkim premijum markama.

Poređenja radi, ne tako izražena izloženost PSA grupe aktuelnim čarkama između Pekinga i Vašingtona  znači da ona nije niti uživala u preteranim beneficijama koje je donosilo kinesko tržište, niti trpi posledice zbog potonjih dešavanja. Francuska grupa, baš kao i Renault i FCA, nije uspela da formira prisustvo velikog obima u Kini, tako da nije uživala u profitnom „el doradu“ kao nemački proizvođači.

U poslednjih deset godina, najveća strateška snaga BMW-a, Mercedesa, Audija i ostalih nemačkih proizvođača je bilo dominantno učešće na dinamičnom kineskom automobilskom tržištu. Dobre vesti za ove kompanije su da analitičari veruju da će doći do preokreta situacije u Kini. Ipak, za sada, nemački proizvođači plaćaju cenu velikog uspeha u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

AutoRepublika

(1768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

Па ово и мој ђед покој му душу са 4 основне је знао.
Кад сам почео да наскујем женске, вели он мени, сине мој не даје ДОБРА него многа…

У маси је спас …

Bungi

Ovde se pojednostavljeno-uprošćeno gledaju stvari,PSA raste profit Mercedesu i BMW-u pada.?Crno i bijelo.E , da vidimo, šta je ono sivo.?Koliko čistog profita po jednom automobilu(jedinici/komadu) zarađuje Pežo,Ciroen i Opel a koliko Mercedes,BMW,Audi a pogotovo Porše.??Da dodam još drastičniji primjer.Rimac sa svojih 10-15 električnih automobila godišnje (oko 1500000 EUR/kom) zaradi više čistog profita nego Fiat u Kragujevcu koji je godišnje pravio 50 000 komada „500 L“ modela.Detaljna analiza će pokazati da je rast profita PSA mnogo manji nego pad profita Mercedesa i BMW-a ( u bruto iznosu).Ekonomija je egzaktna nauka, pomoću matematike se sve može izračunati.Lupetanja, poput izjava naših političara da… Pročitaj više »