1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Financial Times: Evropske luke su postale ogromni parkinzi zbog priliva (kineskih) automobila
Financial Times: Evropske luke su postale ogromni parkinzi zbog priliva (kineskih) automobila

Financial Times: Evropske luke su postale ogromni parkinzi zbog priliva (kineskih) automobila

6.15K
2
Podelite sa prijateljima:

Nedovoljno poznavanje rada mreža za trgovinu automobilima u Evropi, nemogućnosti kineskih brendova da svoje automobile prevezu sa brodova koji su ih dovezli na kopno do dilera doveli su do stvarnih problema skladištenja u „Ro-Ro“ lukama (Roll-on/Roll-off).

Kako navodi Financial Times, glavne evropske luke, poput one belgijske u Zebrižu, poslednjih meseci su se suočile sa situacijom bez presedana: skladišni prostori za automobile dovezene teretnim brodovima postali su nedovoljni.

Kineski proizvođači električnih vozila, bez dobro uspostavljene prodajne mreže i bez čvrstih ugovora za drumski transport od luke do dilera, među glavnim su uzrocima ove prenatrpanosti skladišnog prostora, navodi Financial Times (FT).

Ista publikacija primećuje da se uvozna vozila gomilaju u evropskim lukama, pretvarajući ih u prave dugotrajne parkinge, jer proizvođači i distributeri automobila sve teže prevazilaze logistička uska grla izazvana, između ostalog, nedostatkom vozača kamiona.

Rukovodioci luka i šefovi automobilskih salona istakli su nagomilavanje kineskih električnih automobila kao jedan od glavnih uzroka problema, pri čemu su neke kompanije rezervisale mesta za isporuku bez naručivanja dalje isporuke. U drugim slučajevima, proizvođači automobila u drugim državama se bore sa nedostatkom kapaciteta drumskog i železničkog transporta zbog manjeg broja vozača i adekvatnih prevoznih sredstava za dalje kretanje vozila.

„Prodavci automobila sve više koriste lučke skladišne prostore kao dugoročne parkinge. Umesto da se automobili čuvaju kod dilera, oni se prikupljaju na terminalu za automobile“, rekli su za FT zvaničnici Luke Antverpen-Briž, kompanije čiji je pomorski terminal u Zebrižu jedan od najčešće korišćenih za istovar uvezenih automobila. Sve glavne luke (sa mogućnostima istovara i skladištenja automobila) se bore sa zagušenošću, dodali su zvaničnici luke Antverpen-Briž, ne precizirajući poreklo vozila.

Međutim, neki evropski trgovci automobilima smatraju da su situaciju generisali kineski proizvođači automobila koji su, ne poznajući detaljnije evropski logistički lanac, automobilima „upadali” u luke. Osim toga, u želji da brzo isporuče automobile potencijalnim kupcima, isti proizvođači su u Evropu poslali više automobila nego što je naručeno, a sada ih pogađa pad potražnje za njima. Kao rezultat toga, neki od automobila uskladištenih u lukama nemaju krajnje kupce i stoga im nije potreban brz transport do dilera.

„Kineski proizvođači električnih vozila koriste luke kao parkinge“, rekao je menadžer logističkog parka pod uslovom da ostane anoniman. Prema njegovim rečima, pojedini električni automobili kineskih brendova su u evropskim lukama i do 18 meseci, zbog čega su lučki operateri u poslednjem periodu tražili od uvoznih kompanija da dostave dokaze o naknadnom transportu iz luke do dilera.

Upitan o ovome, Cui Dongšu, šef Kineskog udruženja putničkih automobila (CPCA), rekao je da je „isporuka na evropska tržišta teška“ (za kineske marke vozila) i naglasio da kineski proizvođači moraju mnogo bolje da razumeju način rada u Evropi. „Moramo da promenimo ovakav način rada ‘gerilskog’ izvoza automobila, što će nas dovesti u nepovoljnu situaciju“, dodao je Cui Dongšu.

BLG Logistics, kompanija koja upravlja terminalom za rukovanje motornim vozilima u nemačkoj luci Bremerhafen, drugoj najprometnijoj luci za vozila u Evropi posle Zebriža, saopštila je da je imala duže vreme čekanja u svojim objektima nakon što je nemačka savezna vlada prestala da subvencioniše kupovinu električnih vozila, decembra prošle godine.

Gužva na automobiskim terminalima dolazi u kontekstu u kojem su mnogi proizvođači automobila iz Kine, poput BYD-a, Great Walla, Cheryja ili SAIC-a, u procesu nametanja na evropskim tržištima.

Posećujući Evropu upravo da bi podržao kineske proizvođače automobila u kontekstu procenjenog povećanja uvoznih dažbina u EU, Vang Ventao, kineski ministar trgovine, rekao je na sastanku sa kineskim proizvođačima automobila održanom u Parizu, da su navodi o „prekomernom kapacitetu neosnovani“.

Međutim, mnoge velike kineske automobilske grupe, koje su u procesu izgradnje jakih prodajnih timova u Evropi od nule, suočavaju se sa velikim logističkim izazovima, kažu zvaničnici automobilske industrije.

Kao novopridošlice na tržištu i željne da impresioniraju svoje šefove u Kini, novozaposleni su naručivali mnogo automobila, a zatim nisu mogli da pronađu dovoljno brodskih kompanija da daju prioritet svojim porudžbinama.

„Nedostatak kamiona je veoma čest problem“, rekla je osoba upoznata sa situacijom, prenosi FT, dodajući da je mnoge teretnjake „rezervisao Tesla“.

„Svaki novi brend će se suočiti sa ovim problemom. Ako nema potrebne dimenzije, ako nema redovne isporuke, onda nije najvažniji kupac“, dodaje osoba koju citira FT.

Nažalost, pored prenatrpanosti lučkih prostora, situacija takođe utiče na to da brodovi iz celog sveta istovaraju svoje automobile u tim lukama. Jedan operater prevoznika automobila, United European Carriers sa sedištem u Oslu, rekao je da je imao „mnoga frustrirajuća iskustva“ sa velikim kašnjenjima u istovaru svojih brodova u italijanskoj luci Livorno i grčkoj luci Pirej.

Blokada na „Ro-Ro“ lukama je samo najnoviji problem za prodavce automobila i transportne operatere. Kako se automobilska industrija mesecima bori sa nedostatkom brodskih kapaciteta, delimično podstaknutim porastom izvoza vozila iz Kine, operateri brodova su primorani da pronađu alternativne puteve uobičajenom preko Crvenog mora zbog napada hutskih pobunjenika. Sve ovo je značajno produžilo vreme putovanja brodova i, implicitno, vreme isporuke automobila kupcima.

Upravo da bi rešili problem otpreme automobila iz Kine u druge zemlje, neki proizvođači automobila iz najveće dalekoistočne države odlučili su da naprave sopstvenu flotu teretnih brodova.

Ranije ove godine, prvo putovanje BYD Explorera 1 je prvo izazvalo talas u medijima u Kini, a zatim, nakon što je brod stigao u nemačku luku Bremerhafen 25. februara 2024. godine, u Evropu. Štaviše, BYD-ova flota će biti kompletirana u naredne dve godine sa još sedam sličnih plovila.

Istovremeno sa BYD-om, sunarodnici iz SAIC-a su porinuli i prvi „Ro-Ro“ transportni brod, a Geely čeka do kraja ove godine da isporuči sopstveni autotransporter.

AutoRepublika

(6152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kinezi brzo uce, brzo misle i brzo odlucuju!

– Nema brodova? Nema problema, napravicemo ih!
– Nema kamiona? Dovescemo ih iz Kine ili cemo kupiti neku EU fabriku!
– Nema vozaca? Dovescemo ih iz Kine!
– Nema dovoljno parkinga? Sagradicemo ih!

Njih jednostavno nista nece zaustaviti u plasmanu na EU trziste!

MRN

Parking sa fotografije se dosta neracionalno koristi. Može to mnogo gušće da se parkira 😊 Ili, da ih parkiraju u dva nivoa, da se npr. oni traktori, kamioni i radne mašine „popnu“ na one automobile 😊