1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Rang lista: BMW i Mercedes tvrde da su najprodavaniji premijum u Americi
Rang lista: BMW i Mercedes tvrde da su najprodavaniji premijum u Americi
5

Rang lista: BMW i Mercedes tvrde da su najprodavaniji premijum u Americi

1.49K
5
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedna automobilska (i kalendarska) godina, i tokom prve sedmice, nadamo se srećnije 2021. godine, većina proizvođača je objavila prodajne rezultate. Većih nepoznanica nije bilo ni u Sjedinjenim Američkim Državama gde je ponovo dominirao Ford F Serije ispred Chevroleta Silverado i Rama Pickupa. Takav redosled postoji već duži niz godina, pa nije postojao razlog zašto bi se i sada izmenio. Ali, zanimljiva priča se pokrenula po pitanju premijum marki.

Amerika je ipak drugo najveće tržište novih automobila na svetu, i ako ništa drugo, pohvale u pogledu uspešnosti pojedinih brendova ili konkretnih modela automobila u toj državi, veoma su bitni u marketinškom smislu. Pa, u čemu je onda problem?

Verovatno u tome da su se i BMW i Mercedes pohvalili liderskom pozicijom, što se ponavlja već nekoliko poslednjih godina, a jedina razlika je kako računate prodajne rezultate.


BMW-ove cifre su „čiste kao suza“. Kompanija iz Minhena je isporučila 278.732 vozila, što je za 17,5% manje u poređenju sa istim periodom prošle godine. Napad je ponovo predvodio krosover X3, sa 59.941 rekli bismo zadovoljna kupca. Ujedno da kažemo da nam se taj model s povišenom pozicijom sedenja i najviše dopao u gami bavarske marke.

Kod Mercedesa situacija nije baš toliko „bistra“, i na prvi pogled brojka od 325.915 prijavljenih prodatih vozila bi učinila ovaj brend liderom. Ali, ako pažljivije pogledamo statistiku dolazimo da zaključka da „samo“ 274.916 vozila spada u putničku kategoriju, dok je 50.999 jedinica iz komercijalnog programa.

Ni sam Mercedes ne krije ovaj podatak i kaže da je reč o modelima Sprinter (koji se prodaje pod oznakama Mercedesa i Freighlintera) i Metris. Tako da, na kraju dana oba nemačka giganta su zapravo u pravu, a jedina razlika je ona na koji način javnost želi da sagleda brojke.


Na trećem mestu (ili pak drugom) se našao Lexus, a njegov model RX je pronašao 101.059 kupaca, što ga čini najprodavnijim premijum vozilom. Spomenućemo da je samo jedna kompanija zabeležila rast prodaje i to Volvo. Švedska firma je isporučila 110.129 vozila, što je rast za 1,8% u poređenju sa 2019. godinom.

Ovo je lista najprodavanijih premijum brendova u Americi za 2020. godinu:
1. Mercedes 325.915
2. BMW 278.732
3. Lexus 275.041
4. Audi 186.620
5. Acura 136.983
6. Cadillac 129.495
7. Volvo 110.129
8. Lincoln 105.410
9. Infiniti 79.502
10. Porsche 57.294
11. Alfa Romeo 18.586

AutoRepublika

(1490)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Postoje samo tri premium brenda u svijetu i oni koji zele da postanu premijum.

Artur Dent

A sta to podrazumjeva naziv premium i ko moze da ga ponese? Kako li su ta 3 brenda dobila premium znacku ili su se samoprozvali?

Celes1981

BMV, Audi i Mercedes

Artur Dent

Znam ja na koga se misli, ali sa kojim pravom su se oni nazvali premijum? Audi do prije 10-15 godina nije bio nista drugo nego VW sa 4 kruga. Maserati nije premium? Cadillac? Toyota sa modelima kojih nema na nasim ulicama nego je rezervisana za Japan, to nije premijum? Porsche nije premium? RR i Bentley? Sta je to sto treba da neko ima da bi se zvao premijum? Mora da pise made in germany? Glupost. Ja sam vozim mercedes, ali to o monopolu na premium naziv za iskljucivo njemacku trojku je razvikana nebuloza.

Planetarac

„jedina razlika je kako računate prodajne rezultate“ „Kod Mercedesa situacija nije baš toliko “bistra” “ -Pravi se vest niokocega, bukvalno (ili je standardno trabunjanje oko Mercedesa). Svako ko je barem dva puta pogledeo Mercedesove izvestaje zna da oni uvek napisu ukupan broj vozila, ne da bi naduvali svoje brojke nekom iluzijom… Neka mi neko nadje gde to MB kaze da su oni br. 1 premium u Americi? Valjda je Admira zbunilo sto pise 325k vozila a ne passenger cars (https://media.mbusa.com/releases/release-bf1efe5aaf5bd27d95a735b6a404dfbd-mercedes-benz-reports-2020-sales-of-325915-vehicles) I kod BMW-a su rezultati izdvojeni na BMW i Mini, tako je oduvek i za MB na putnicka i komercijalna.… Pročitaj više »