1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ko više vredi, Renault ili Nissan?
Ko više vredi, Renault ili Nissan?

Ko više vredi, Renault ili Nissan?

2.20K
3
Podelite sa prijateljima:

Čuvena medijska kuća Bloomberg je izvestila da je Renault SA nadmašio Nissan Motor Co. po kriterijumu visine tržišne kapitalizacije. Akcionari i drugi ulagači na berzi su na taj način nagradili francuskog konstruktora za hrabru politiku i kidanje veza s nestabilnim partnerom iz Japana.

Vrednost akcija Renaulta je porasla za 37% u toku ove godine, a nakon što je izvršni direktor galskog konglomerata, Luka de Meo vratio grupaciju u zonu profitabilnosti i revidirao asortiman modela. Renault trenutno karakteriše tržišna vrednost od 15 milijardi evra, odnosno oko nešto manje od milijardu evra više od japanskog partnera Nissana, što je jedinstvena situacija u istoriji saveza dva proizvođača.

Renault „nastavlja da uvećava profitne margine i da jača gotovinske tokove zahvaljujući besprekornom izvršenju planova i zadatih stremljenja“, kaže analitičar Stifela, ekspert po imenu Pjer-Iv Kemener.

Zapadnoevropski koncern se, pod vođstvom Luka de Mea, povukao iz Rusije, onda je odvojio delatnost razvoja motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva od poslovanja sa električnim automobilima i stupio u nova partnerstva, uključujući kompanije Qualcomm, Volvo i Geely.

Novi izvršni direktor Renaulta je takođe predstavio električne modele kao što je R5 E-Tech, koji će se nuditi po ceni od 25 hiljada evra, sa ciljem da pridobije nove kupce usred intenzivne konkurencije za električne modele u Evropi. Akcije Renaulta su ove godine zabeležile najviše uspeha na berzi, poredeći s ostalim regionalnim emitentima.

Za razliku od Evropljana, Nissan nikako ne uspeva da se iskobelja iz problema. Linija vozila u ponudi je već vremešna, istoj na tlu Severne Amerike nedostaju hibridni pogonski sklopovi, a kao za đavola, konkurencija iz Kine postaje sve kredibilnija i agresivnija.

Renault je tokom prethodne godine započeo s procesom redukcije intenziteta i obima saradnje sa tradicionalnim japanskim partnerom. To se zbilo nakon što su se, poslednjih godina odnosi u višedecenijskom savezu drastično pogoršali. Francuska kompanija prodala je početnu tranšu akcija Nissana krajem prošle godine i novih 2,5 odsto akcija krajem marta, što je učinila osetno brže nego što su to analitičari očekivali da će uspeti.

AutoRepublika

(2196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
M M

Gadni Japaneri…… Jednom ih je Rendžo izvukao iz bule i od njih napravio firmu i upristojio im ponudu.
Sad će da krene totalni kršeraj, made in nisan-džija

Yankee

Renault je nesto najbolje i najgore sto se moglo desiti Nissanu.
Sa jedne strane, Renault ga je izvukao iz teske krize i obnovio ponudu.
Sa druge strane, Nissanov kvalitet je toliko srozan da ga danas kupuju samo oni koji ne mogu priustiti (ili dobiti kredit) za neki drugi auto (barem je tako u Americi). Nissan je nekada bio u samom rangu sa Toyotom i Hondom po pouzdanoscu, a danas je dno dna.

M M

Koliko ja znam, a znam dobro, Nisan je bio težak kršeraj pre Renoa.
Težak lom, đubre sem par nekonvencionalnih vozila. Realno, oni su srozali rENO ZA STEPENICU. Đubre japansko. Pored Suzukija, dno,…