1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. VW i Xpeng spremaju novi zajednički krosover – prve slike
VW i Xpeng spremaju novi zajednički krosover – prve slike
1

VW i Xpeng spremaju novi zajednički krosover – prve slike

1.36K
1
Podelite sa prijateljima:

Kinesku kompaniju Xpeng osnovala je 2014. godine grupa biznismena sa iskustvom u automobilskoj industriji i IT sektoru. Prvi model se pojavio 2018. godine, a sada već postoji pet modela u liniji kompanije.

Prošle godine koncern Volkswagen je preuzeo vlasnički udeo u Xpengu, a najavljeno je da će zajedno razvijati nove modele pod brendom „narodne“ marke.

Prvi model će biti krosover, a već je objavljen svojevrsni tizer budućeg novog proizvoda. Prikazuje automobil u profilu i veoma podseća na električni SUV Xpeng G9, koji je premijerno predstavljen u leto 2022. godine.

Ovaj model su dizajneri ruskih Kolesa uzeli kao osnov za render fotografije, dok je dizajn prednjeg dela urađen u aktuelnom stilu električnih modela Volkswagena. Od njih su pozajmljene originalne kvake, a u njihovom stilu napravljena su i nova svetla.

Xpeng G9, na osnovu kojeg se može napraviti novi Volkswagenov krosover, ima velike dimenzije: dužina 4.891 mm, širina 1.937 mm, visina 1.680 mm, međuosovinsko rastojanje 2.998 mm. Međutim, ima samo dva reda sedišta. Električni pogon na sva četiri točka Xpenga G9 proizvodi maksimalno 551 KS i 717 Nm, navedeno vreme ubrzanja do 100 km/h je 3 sekunde.

Početak prodaje prvih novih Volkswagenovih proizvoda na kineskoj platformi zakazan je za početak 2026. godine.

AutoRepublika

(1356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Stratesko pitanje: zasto je Xpeng uopste odlucio da pomogne svom konkurentu VWu?!
U ovoj kooperaciji Xpeng daje kompletan auto a VW samo svoju znacku i malo perifernog dizajna. Ovo je veoma prijateljska odluka Xpenga dok u EU cine sve da Kinezima otezaju pristup!