1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Volkswagen Golf Mk4 je do sada pretrčao samo 13 kilometara
Ovaj Volkswagen Golf Mk4 je do sada pretrčao samo 13 kilometara

Ovaj Volkswagen Golf Mk4 je do sada pretrčao samo 13 kilometara

4.13K
4
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija Volkswagena Golfa, koja se proizvodila od 1998. pa sve do 2014. godine na nekim tržištima, je označila neki novi početak za nemačku firmu. Tradicionalni bestseler u Evropi je u prošlosti uglavnom ciljao na kupce s plitkim džepom, one kojima je potreban pristupačan heč za svakodnevnu vožnju, ali počev od četvrtog pokolenja je debitovala i nova strategija. Naime, Golf je pomeren u nešto višu kategoriju, dok su njegovu nekadašnju poziciju popunili razni modeli, naravno i dalje razvijeni u istoj kuhinji, ali tržištu doneti od strane Škode i Seata.


Nemački heč je nastavio da dominira među kupcima i na globalnim tržištima, i većina prodatih primeraka je danas odavno izvožena i sa dosta kilometara na satu. Ali britanska aukcijska kuća Silverstone je upravo najavila da u svom vlasništvu ima Golf GTI iz 2002. godine koji je do sada prešao svega osam milja, to jest 13 kilometara. Da, dobro ste pročitali – u poslednjih 19 godina ovaj sportista gotovo i da nije vožen sa izuzetkom od jedne garaže do druge, što i objašnjava zašto je praktično nov.

U oglasu se takođe navodi da je ovaj konkretni primerak, ne samo onaj s oznakom GTI, već je ovde reč i o posebnom, specijalnom modelu proizvedenom u čast 25 godina postojanja hot heča.

Takva ponuda je bila dostupna samo u Evropi, a GTI se nudio u tri boje (crnoj, crvenoj i sivoj) pre nego što je i ostatak sveta dobio takozvani GTI 337 Edition. Model za 25 godina postojanja se razlikovao i po 18-inčnim felnama BBS, većim kočnicama, kao i po donekle modifikovanom sistemu ogibljenja. Drugačija su i sedišta Recaro ali i ručica menjača prekrivena kožom.

Nažalost, snaga se nije izmenila, pa je 1,8-litarski turbobenzinac i dalje razvijao pomalo razočarajućih 177 „konja“. Prema fabričkim podacima iz navedenog perioda, ubrzanje od nule do 100 km/h bi trebalo da traje 8,1 sekundu, uz maksimalnu brzinu od 207 km/h.

Možda jedina mana ovog „novog“ primerka GTI-ja je ona koja otkriva da je originalno prodat u Velikoj Britaniji, što znači da se volan nalazi sa desne strane. To nam govori da će kupci biti geografski limitirani uglavnom na ovu ostrvsku državu kao i Australiju, Japan i još nekoliko država širom sveta gde se vozi levom stranom puta.

Aukcija će se inače držati poslednjeg dana ovog meseca, a eksperti smatraju da bi cena mogla da dostigne oko 30 hiljada evra.

AutoRepublika

(4132)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Jedini Golf IV za koji se može reći NOV NOV NOV 😀😀😀

don

Pijaca je blizu, kao i groblje.

don

Mislim, babi blizu..pa nije jadna daleko vozila. Pa da.

Bungi

Sa ovom generacijom VW je zadnji put napravio Golfa, sve poslije su samo pokušaji.