1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: The King of Cool
AR pijaca klasika: The King of Cool

AR pijaca klasika: The King of Cool

87
1
Podelite sa prijateljima:

Slavni holivudski glumac Stiv Mekvin je bio jedan od onih kojima je benzin tekao kroz vene. I ne, ne pričamo samo o glavnoj ulozi koju je odigrao u čuvenom filmu „Le Mans“ iz 1971. godine već je Mekvin posedovao veliki broj automobila u svojoj privatnoj kolekciji i voleo da se bavi amaterskim auto-moto sportom.

Najviše je voleo egzotične modele od strane Porschea i Ferrarija, ali priča se nije tu završila. Mekvin je voleo da vozi i trke u takozvanoj „off-road“ klasi i to pretežno onu nazvanu Baja 1000 koja se vozi svake godine u Meksiku.

A da bi tim mogao da se takmiči na ovoj jednoj od najzahtevnijih trka na svetu, morao je da ima i veliku ekipu koja bi pratila trkački automobil u slučaju da se nešto pokvari. Za Baju voženu 1970. godine, tim je kupio po dva primerka Chevroletovih modela K5 Blazer i kamioneta C/K. Vozila su isporučena Mekvinu krajem 1969. godine, a onda su usledile neke modifikacije.

Potrebno je reći da je K5 Blazer bio prvi Chevroletov terenac i debitovao je baš te 1969. godine kao odgovor na Ford Bronco. Paraleno sa njim je stigla i luksuznija verzija bratskog brenda GMC pod imenom Jimmy. Blazer i Jimmy se lako prepoznaju pošto Jimmy ima duple farove, a Mekvinov tim je odlučio da ih ugradi na Blazer najviše iz razloga što bi osvetljenje u pustinjama bilo bolje.

Iz tog razloga, ovaj Blazer izgleda kao Jimmy iako to nije. Vozilo je takođe dobilo i određene modifikacije na račun ogibljenja pošto se Baja vozila hiljadu milja (1.600 km) na neasfaliranim putevima kroz pustinje Meksika.

Nije se štedelo ni na mehanici. Izabran je najveći dostupan motor radne zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) sa 200 „konja“. Snaga se prenosila na sva četiri točka preko izbora četvorostepenog manuelnog i trostepenog automatskog menjača, a Mekvin je izabrao ovu drugu opciju. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo jedanaest sekundi uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Tim je koristio Blazera tek godinu dana, a onda je prodat privatnom kupcu preko oglasa za sumu od tek 1.500 dolara (oko 11.997 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Porodica tog kupca ga je zadržala sve do pre dve godine i redovno ga koristila za letnje vožnje u prirodi. Iz tog razloga, na satu stoji brojka od ne baš malih 130 hiljada kilometara.

Sadašnji prodavac kaže da poseduje svu potrebnu dokumentaciju sa kojom bi dokazao da je Mekvin zaista bio originalni vlasnik, a takva informacija samo može da podigne vrednost ovog terenca. A informaciju koliko konkretno vredi ćemo saznati sedamnaestog maja kada će se pojaviti na aukciji preko kuće Mecum.

Zoran Tomasović

(87)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Baš mi je lep. Kao klinac sam redovno crtao baš ovakvu formu terenaca.