1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „BMW“ za koji verovatno ne znate
AR pijaca klasika: „BMW“ za koji verovatno ne znate

AR pijaca klasika: „BMW“ za koji verovatno ne znate

811
5
Podelite sa prijateljima:

S karijerom koja traje već više od jednog veka, BMW se mogao pohvaliti velikim brojem legendarnih modela. Većina njih je uredno dokumentovana i njihova istorija je poznata ljubiteljima klasike, ali s vremena na vreme se pojavi neki model o kome više znaju samo oni eksperti. Jedan od njih je maleni kupe pod imenom 1600 GT.

Zapravo i nije toliko redak koliko bismo pomislili na prvi pogled, pošto je fabriku napustilo 1.259 jedinica sa značkom firme iz Minhena. Ali malo je poznat „običnim smrtnicima“ iz prostog razloga što zapravo i nije bio pravi BMW.


Ovaj četvorotočkaš je originalno razvila firma Hans Glas GmbH i debitovao je na Salonu automobila u Frankfurtu 1963. godine pod imenom Glas 1300 GT. Postoji razloga zašto i ne izgleda kao da dolazi iz Nemačke, pošto se za stil postarala italijanska firma Frua, a kompanija Maggiora iz iste države će kasnije praviti i školjke.

Automobil se prodavao pod imenima 1300 GT i 1700 GT dok je bio pod komandom Glasa, ali firma biva prodata BMW-u 1966. godine. Nemačkom gigantu su bile potrebne dodatne fabrike nakon što se model Neue Klasse („Nova Klasa“) pokazao velikim komercijalnim uspehom i kupili su Glas baš zbog toga.

Većina modela Glasa je brzo eliminisana, ali među njima nije bio i 1300/1700 GT. Oni će nastaviti sa proizvodnjom sve do sredine 1967. godine i u tom periodu će biti napravljeno 5.013 kupea i još 363 kabrioleta. Automobil će zatim dobiti novo ime BMW 1600 GT i nastaviće sa proizvodnjom još godinu dana.

BMW-ova verzija se nije mnogo razlikovala od Glasove sa izuzetkom maske hladnjaka i novog motora. On je bio radne zapremine 1,6 litre i preuzet je direktno iz spomenute Neue Klasse. Razvijao je 105 konjskih snaga, ili pet „grla“ više nego Glasov 1,7-litarski benzinac, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača.

BMW je unapredio i ogibljenje, a nastaviće sa proizvodnjom dok se ne ispoštuje ranije potpisani ugovor sa Italijanima. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo manje od deset sekundi uz maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Kao što smo spomenuli, fabriku je napustilo svega 1.259 jedinica pod oznakom BMW-a, pa samim tim 1600 GT nije često u oglasima. Jednog od njih iz 1968. godine smo pronašli u gradu Temekula unutar američke savezne države Teksas i do sada je prešao 55 hiljada kilometara.

Originalno je prodat u Nemačkoj i svakodnevno je korišćen sve do 1977. godine. Tada je parkiran u hangar i tu je ostao sve do pre nekoliko godina, posle čega je prošao kroz skupocenu restauraciju u Holandiji. U Americi je završio protekle godine, prvo u Montani, a nakon toga i u Teksasu. Restauriran je u fabričko stanje, a vlasnik tvrdi da ga je vozio svega 40 kilometara tokom poslednjih godinu dana.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno najveća od jedanaest ponuda iznosi 31.850 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(811)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zsphere

1.6 105 ks 1967 godina.

Bungi

Bombona!Dodao bih još jedan par manjih okruglih svjetala pozadi.Napred bih svjetla uvukao 10 cm unazad u stilu Datsuna 280 Z i zatvorio oblim, providnim pleksiglasom.Domagoja Đukeca bi trebalo zatvoriti u samicu jedno 20 dana i dati mu sliku ovog modela da samo u nju gleda.Možda bi došao do inspiracije.

Laki

👍

Matija

Poznat mi je ovaj auto i ne samo on iz doba kada je BMW kupio firmu Glas. Nekoliko automobila ove firme bilo je u Beogradu 60-tih godina. Ovaj kupejcic nije mi bio privlacan – deluje „stidljivo“ a iz nekih uglova cak deformisano. Motorce je OK – 1,6 litar i 105 KS su sportske karakteristike! Medjutim! Iz tog doba ostao mi je u lepom secanju jedan drugi auto koga bih i danas rado vozio! To je FIAT 850 kupe. Karoserija je veoma lepa ali su serijske performanse sasvim prosecne za tu klasu. Malisa se pojavio 1965 godine a vec godinu-dve kasnije… Pročitaj više »

moron

Sećam se ove verzije modela 850. Viđao sam ga i uživo kao klinac.
Eto je dobra ideja za novi članak AR.