1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan Sentra SE-R sa 712 km na satu
AR pijaca klasika: Nissan Sentra SE-R sa 712 km na satu

AR pijaca klasika: Nissan Sentra SE-R sa 712 km na satu

200
0
Podelite sa prijateljima:

Na pitanje „šta se desilo sa Nissanom“ ćemo uvek dobiti nekoliko različitih odgovora. Iako kompanija u svojoj ponudi još uvek ima nekoliko čistokrivnih sportskih modela, kao što su GT-R ili novi 400Z, davno su prošla vremena kada je u svakoj kategoriji imao po jednog predstavnika sa sportskim duhom.

Neki će kriviti saradnju sa Renaultom zbog koje je Nissanova pouzdanost, nekada u samom rangu sa Toyotom i Hondom, danas pala na veoma niske grane, ali istovremeno, pitanje je da li bi firma uopšte postojala u sadašnja vremena bez francuske pomoći.

Jedan predstavnik nekadašnje „moći“ ovog japanskog proizvođača automobila je model Nissan Sentra SE-R. Kompaktna limuzina se prodaje na američkom tlu do današnjeg dana, a tokom godina smo ga videli i po značkama Sunny, Tsuru, Sylphy i Pulsar u ostatku sveta.

Većina prodatih primeraka je bila ona s ekonomičnim duhom, ali s vremena na vreme bi se pojavio i neki kome bi pozavidela konkurencija. Jedan od njih je ovaj SE-R iz 1992. godine koji je tokom poslednje tri decenije prevalio svega 712 kilometara.


Treća generacija Sentre se proizvodila od 1990. do 1994. godine, a SE-R je činio sam vrh ponude. Pokretao ga je atmosferski 2,0-litarski benzinac sa 140 „konja“ i maksimalnih 180 Nm obrtnog momenta. Takođe se mogao pohvaliti nezavisnim ogibljenjem, disk kočnicama i još mnogo toga za šta je bilo potrebno doplatiti kod Honde Civic ili Toyote Corolle.

Koliko je brojka bila impresivna, možda najbolje potvrđuje podatak da je najmoćniji Civic bio onaj sa 125 „grla“, dok je Corolla pružala 115 „konja“, a čak i veliki Volkswagen Golf GTI 134 konjske snage. Uparen sa petostepenim manuelnim menjačem, SE-R je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 7,6 sekundi, a koštao je svega 12.165 dolara (oko 24.600 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca). Pored moćnijeg motora, ovaj paket je pružao i nešto agresivnije branike, 14-inčne felne, maglenke, mali spojler i još mnogo toga.


Pošto je reč o „uličnom trkaču“ namenjenom uglavnom mlađariji, malo koji SE-R je preživeo, i retko kada ih viđamo u oglasima. A kada naleti neki koji je praktično nov, kao što je ovaj sa sajta za preprodaju „Bring a Trailer“, e onda privuče veliku pažnju svih automobilskih medija.

Nije nam poznato zašto bi neko kupio tako poželjan četvorotočkaš, a onda ga praktično parkirao na narednih tridesetak godina. U oglasu se navodi da je originalno prodat preko izložbeno-prodajnog salona Russ Darrow u gradu Medison unutar američke savezne države Viskonsin, a trenutno je u susednom gradu Nina. Kompanija koja ga preprodaje spominje da je originalni vlasnik nedavno preminuo, pa ćemo pretpostaviti da je imao nekih zdrastvenih problema koji su ga sprečavali da uživa za volanom.

Na automobilu je sve baš onako kako je i bilo kada je vozilo napustilo proizvodnu traku, uključujući i pneumatike, a sve je još uvek u funkcionalnom stanju. Aukcijska kuća poseduje i originalnu dokumentaciju prema kojoj vidimo da se kupac odlučio za nekoliko opcija zbog kojih ga je SE-R koštao 13.445 američkih dolara (današnjih 27.188 najmanjih zelenih novčanica).

Dva dana pre kraja aukcije najviša od dvanaest ponuda iznosi 31 hiljadu „zelembaća“. Ne sumnjamo da će konačna brojka biti značajno veća jer šanse su gotovo nepostojeće da ćemo ponovo videti sličan SE-R u prodaji.

Nissan je inače osmislio ovaj paket opreme i kasnije, ali nijedan od njih nije imao za ponuditi onu dinamičnost i sportski užitak kao treća generacija. I zaista, šta se potom desilo sa Nissanom?

Zoran Tomasović

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments