1. Home
  2. Vesti
  3. Opel Frontera je sada kompaktni krosover
Opel Frontera je sada kompaktni krosover
3

Opel Frontera je sada kompaktni krosover

1.09K
3
Podelite sa prijateljima:

Opel Frontera se vraća na automobilsku scenu, i to posle dvadesetogodišnje hibernacije! Ranije je ovo ime nosio terenci sa okvirom na koji je pričvršćena šasija, i ti primerci su bili varijacija ne temu Isuzua Rodea. Ukupno su dve generacije ugledale svetlost dana, i one su se proizvodile od 1991. do 2004. godine u fabrici Vauxhalla u Velikoj Britaniji.

Nov Opel Frontera je kompaktni krosover utemeljen na modularnoj platformi koncerna Stellantis pod nazivom CMP. Novajlija će zameniti aktuelni krosover Opel Crossland.

Do sada su objavljeni samo oskudni detalji i informacije, dok je doživljaj pojačan i s nekoliko slika. Dužina nove Frontere je približno 4,4 metra u odnosu na 4,2 metra koliko ide na konto Crosslanda. Platforma CMP čini ovaj SUV sličnim modelima po imenu Peugeot 2008, Opel Mokka i Jeep Avenger, ali će najbliži rođak novog Opela biti evropski Citroen C3 Aircross, i to onaj iz sledeće generacije.

Debi istog je planiran da bude upriličen za nekoliko meseci. Zanimljivo je pomenuti da će ovaj dvojac imati identičnu šasiju, ali i strukturu karoserije.

U putničkoj kabini se ističu dva ekrana s dijagonalom od 10 inča, a tu je i odvojeni daljinski upravljač sa dugmetom za kontrolu rada klima uređaja, bežično punjenje za pametne telefone i dva USB prikljčka. Isti su raspoređeni u prvom i u drugom redu sedišta. Prtljažnik zapremine 460 litara nudi dvostruki pod, a sa preklopljenom sofom u drugom redu, isti raspolaže zapreminom od 1.600 litara. Opterećenje krova može dostići 200 kilograma.

Najavljene su dve modifikacije Frontere – hibridna i potpuno električna. One će u mehaničkom smislu doneti ponavljanje viđenog kod drugih modela koncerna Stellantis. Hibrid će se u osnovi oslanjati turbobenzinski motor zapremine 1,2 litre, a koji će sarađivati sa šestostepenim preselektivnim robotizovanim menjačem. Tu je naravno i elektromotor koji će funkcionisati na naponu od 48 volti (136 KS), dok se očekuje da će električni automobil imati motor koji raspolaže sa 156 „konjića“. Struja će biti deponovana u baterije kapaciteta 54 kWh. U svakom slučaju, pogon je samo na prednjoj osovini.

Opel Frontera će se na evropskom tržištu pojaviti tek na jesen. Prema preliminarnim informacijama, automobili će se proizvoditi u fabrici Stellantisa koja dimi u Slovačkoj, na istom mestu gde se trenutno proizvode Peugeot 208 i Citroen C3.

AutoRepublika

(1085)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Oooooo Citroenu C5 Aircross jesi li to ti?

S mile

Ma jok…. 😎

C5 Aircross mi je extra… A Frontera…. Utapa se u masu klonova

Izmenjeno 21 dana pre od strane S mile
MRN

Izmedju ostalog, ne dopada mi se oblik ovih raznih tastera kod Stellantisa (taster AT-a, parkirne kočnice … i još „svega i svačega“ ). Imaju suviše oštre linije.
Sama forma i dizajn ovog vozila su mi sasvim u redu.