1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen počeo sa proizvodnjom novog C5 X
Citroen počeo sa proizvodnjom novog C5 X
13

Citroen počeo sa proizvodnjom novog C5 X

607
13
Podelite sa prijateljima:

Prvi primerci Citroena C5 X izašli su iz kineske fabrike u Čengduu i krenuli na dug put novih vlasnika u Evropi. 

Francuski brend je među prvima na Starom kontinentu shvatio da je tradicionalnim trozapreminskim modelima u ovom delu sveta odzvonilo. Premijum segment je priča za sebe, ali je kod velikoserijskih marki sve jasno. Stoga su sa novom generacijom modela C5 rešili da ponude alternativu – spojili su elemente hečbeka, karavana i krosovera za poprilično jedinstven automobil na tržištu.

Zapravo, proizvodnja modela C5 X u zajedničkom pogonu Citroena i Dongfenga u Kini, startovala je još u septembru prethodne godine. No, ta vozila bila su namenjena isključivo potrošačima u Aziji, i tek sada se krenulo sa isporukama automobila za evropske kupce.

„Ševron“ očekuje da će u Evropi postojati skromna potražnja za novom iteracijom C5. Šta više, prema zvaničnim prognozama, teško da će biti registrovano više od 20.000 jedinica na godišnjem nivou u ovom delu planete. S druge strane, Citroen je uveren da će više od 2/3 proizvodnje u Čengduu odlaziti za potrebe tamošnjih potrošača, koji i jesu primarna meta za novi C5 X.

U međuvremenu, čitaoci AutoRepublike će među prvima imati mogućnost da pročitaju recenziju našeg kolege Perice Rajkovića, koji je već imao priliku da se upozna sa ovim Citroenovim novitetom.

AutoRepublika 

(607)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koja je beše motorizacija za ovo u Evropi ?

peki

1.3 TCe/130, 1.6 TCe/180 i Hybrid Plug In/225 ks, svi s automarskim EAT8 menjacem. Nema dizela u ponudi…

BB

Otkud sad 1.3 kod Citroena?

Rikošet

Ma 1.2 Pekiju se sve zbrkalo 🙂

Nego kako su sad počeli proizvodnju za Evropu, a Peki se po „internetu“ već uveliko vozika sa ovim modelom?

Jel onda ispada da on vozi Kineza koji je pravljen za Kineze, a ne Kineza koji je pravljen za Evropljane 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Malo papo pa narasto, i sta si tako ljubopitljiv, maj obzira prema jednom penzioneru.:-)
Nismo te sreće da je uzeo motor od Fiata.

moron

Hvala Peki.
Taj 1,6T, to je i dalje onaj zloglasni blok motora BMW-PSA, nekadašnji 1,6 THP ?

BB

Tamo nema problema sa proizvodnjom…

Iznogud Časni

I čipova i kablova sve za našeg Limunka!

Iznogud Časni

I kakav je to model koji nema dizela…pih.

Iznogud Časni

Jel ima carina tj karina na ovaj model?! Pitam za prijatelja.
Jedne prilike kupio jedan vrli pitac neki golfa 6 karavan i oce u Bosnu da ga vozi. Nabasa na mene pa veli, aj baci oko, vidi sta sam kupio i sad ga vozim dole. Lijepo, sta ces. Kad je došao na carinu, vicu mu Bosanci aj plati karinu. Golf 6 karavan mejd in Mehiko. Pusing rodjo. Iskesirao za carinu ,ne znam koliko ono davno je bilo.
I kako sad Uvoze limunka iz Kine i nema carine tj karine, evo ne znam.

BB

I ja sam platio carinu za Focus, jer nije imao EUR1 dokument o porijeklu. Skoro sve što uvoziš iz Njemačke, švabe ne daju taj papir iz razloga što ne mogu u dovoljnoj količini da opravdaju njemačko ili EU porijeklo (samo stavljaju njemačke naljepnice na kineske proizvode), ali i iz razloga što neće sa tim da se za*ebavaju. Zato većina stvari uvežena iz Njemačke, plaća se carina.

Iznogud Časni

A zasto nema karine na uvoz limunka iz kine?

Matija

Stilski koncept modela C5X je veoma originalan – radi se o resenju zadnjeg dela ovog automobila koji je negde na pola puta izmedju fastback-a i kombija. Estetski i funkcionalno ovo je uspelo resenje. Koeficijent aerodinamicnosti 0,29 govori da je prioritet ovog automobila upotrebljivost, tj. koristan prostor. Pokusaj dizajnera da sa naglasenim bordurama oko tockova, „misicima“, stvore utisak crossovera smatram potpuno suvisnim – C5X je limuzina. Kreativnost danasnjih dizajnera osciluje u jednom uskom dijapazonu oko nekog masovnog proseka, tako da je „copy-paste“ metoda neizbezna! Prednji deo C5X je preopterecen detaljima koji su na raznim drugim automobilima vec vidjeni. Citroenovi menadzeri i… Pročitaj više »