1. Home
  2. Vesti
  3. Samsung napušta automobilski svet
Samsung napušta automobilski svet
4

Samsung napušta automobilski svet

3.05K
4
Podelite sa prijateljima:

Korejski automobilski brend Samsung već duže vreme nema nikakve veze sa istoimenim proizvođačem elektronike, a uskoro će čak i formalno prestati da postoji.

Podsetimo, korejski koncern je 1994. godine formirao diviziju Samsung Motors: potpisan je ugovor o saradnji sa Nissanom, a četiri godine kasnije na domaće tržište je ušao sedan Samsung SM520, odnosno licencirani Nissan Maxima sa modifikovanim dizajnom karoserije. Ali ubrzo je finansijska kriza izbila u Aziji, a 2000. godine automobilsku diviziju preuzeo je Renault.

Nakon toga, kompanija je postala poznata kao Renault Samsung Motors, ali na lokalnom tržištu njeni automobili su se prodavali pod brendom Samsung sa sopstvenim logotipom.

Transformacija je počela 2022. godine, kada je Renault odbio da obnovi licencu za zaštitni znak Samsunga, a pored toga je dogovorio i saradnju sa holdingom Geely, za šta je južnokorejska divizija postala odskočna daska. Tada je naziv Renault Samsung Motors promenjen u Renault Korea Motors, iako je ime Samsung nastavio da se koristi za automobile.

Trenutno, Samsung Electronics Corporation, preko svog odeljenja za kartice Samsung, poseduje 13,1% zajedničkog preduzeća, ali će ovaj udeo uskoro biti podeljen između Renaulta i Geelyja. Kretanje ka tome je već počelo: nedavno je zajedničko preduzeće ponovo preimenovano (sada je Renault Korea, bez reči Motors), a dva od tri postojeća modela prebačena su pod brend Renault.

Samsung XM3 je poznati kupe-krosover u Koreji, a sada se prodaje pod međunarodnim imenom Renault Arkana, iako su to prvobitno bila dva identična modela sa različitim znakovima. A krosover srednje veličine Samsung XM6 sada se zove Renault XM6: nije dobio globalno ime Koleos, jer se Renault od njega zvanično oprostio prošle godine.

U Evropi je mesto Koleosa zauzeo SUV sa sedam sedišta Renault Espace. U Koreji je pre godinu dana stari krosover pretrpeo još jednu (treću po redu) restilizaciju – i ostavljen je u istom rangu. Tamo se nudi samo sa dvolitarskom atmosferskom benzinskom (144 KS) i TNG (140 KS) verzijom, CVT-om i pogonom na prednje točkove. Štaviše, postoji čak i kombi Renault XM6 Quest sa duplom kabinom i tovarnim delom koji može da unese do 300 kg tereta.

Pod prethodnim imenom, ostao je samo sedan Samsung SM6, odnosno lokalizovani Renault Talisman, koji je ugašen u Francuskoj preprošle godine. U Koreji se SM6 nudi sa benzinskim 1.3 TCe (156 KS) i 1.8 TCe (225 KS) turbo motorima, kao i 2.0 LPe (140 KS) atmosferski motor na TNG. Ali u bliskoj budućnosti limuzina će proći kroz još jednu modernizaciju, koja će se poklopiti sa promenom marke u Renault. Prema preliminarnim informacijama, SM6 će se proizvoditi u Koreji do 2028. godine.

U međuvremenu, novi korejski Renaulti su odmah iza ugla. Premijera krosovera trebalo bi da se održi u junu, a u dugoročnim planovima postoji čak i SUV sa šasijom.

AutoRepublika

(3048)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

M M n aparatima… Ovdje vrvi od koreanaca a u Koreji se nudi pravi Renoi 😜😂🤣

Mess O'Bradovich

I ja se javljam sa aparata… Ne mogu da prezalim Talismana…

Izmenjeno 19 dana pre od strane Mess O'Bradovich
M M

Pa posle onolikog broja koreja go***na, u Koreji Talisman im dođe ko šlag na torti…..
Jes lemozina, svaka čast

BB

Limuzina i po 🥰