1. Home
  2. Vesti
  3. Audi konačno odbacuje zbunjujuću nomenklaturu
Audi konačno odbacuje zbunjujuću nomenklaturu
0

Audi konačno odbacuje zbunjujuću nomenklaturu

12.53K
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je mnoge zbunio 2017. godine kada je uveo dvocifrenu šemu imenovanja u celoj liniji. Terminologija je zasnovana na snazi, od „30“ za automobile koji imaju 109-128 konjskih snaga do „70“ za vozila sa najmanje 536 KS. Dvocifrena kombinacija se pojavljuje pored uobičajenih oznaka kao što su TFSI, TDI i Quattro. Nakon samo sedam godina, kompanija je odlučila da se udalji od ovih nejasnih oznaka.

Predvodnik je Q6 E-Tron koji je predstavljen juče, iako je tehnički prelazak počeo sa Q8 E-Tronom. Brojeva nema ni na vratima prtljažnika većeg električnog SUV-a. Međutim, Audi i dalje koristi zbunjujuću strategiju imenovanja u zvaničnoj dokumentaciji za Q8 E-Tron. Florian Hauser, Audijev šef prodaje i marketinga proizvoda za električna vozila na baterije, rekao je za Auto Express da kompanija više ne mora da stavlja brojeve.

Audi SQ6 e-tron

„Gospodar prstenova“ nastoji da pojednostavi ponudu modela, ukazujući na novi električni krosover. Obični Q6 sa pogonom na sve točkove poznat je kao Q6 E-Tron Quattro, dok je nabrijani nazvan SQ6 E-Tron. Buduća varijanta sa pogonom na zadnje točkove nosiće ime Q6 E-Tron. Međutim, Audi će možda morati da doda sufiks kao što je „Performanse“ da bi razjasnio liniju modela koji se nudi sa višestrukim opcijama veličine baterije.

Nisu samo EV ta koja će usvojiti pojednostavljenu šemu imenovanja jer će benzinski i dizel automobili morati da slede taj primer. Audi je rekao britanskim kolegama da će dvocifrena kombinacija biti uklonjena sa automobila sa ugljovodoničnim pogonom. Međutim, marka iz Ingolštata nije odlučila da li će prethodna nomenklatura biti potpuno odbačena tako što će se ukinuti konfiguratori, marketinški materijali…

Na putu je još promena u vezi sa imenom. Pre godinu dana, bivši izvršni direktor Audija Markus Diesman potvrdio je da će A4 postati A5 za sledeću generaciju, slično kao što će A6 postati A7. Shodno tome, treba se pripremiti za A5/S5/RS5 Avant i A7/S7/RS7 Avant, koliko god to čudno zvučalo. Ostaje da se vidi da li će postojati naslednik limuzine odlazećeg A4 pošto su svi špijunski snimci pokazali Sportback sa petoro vrata. Bio bi neobičan potez Audija da prestane da nudi rivala za limuzine BMW Serije 3 i Mercedes C-klasu.

Ovo je deo plana kompanije da koristi neparne brojeve za vozila opremljena motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i parne brojeve za EV. Preimenovanje dve linije modela stvoriće prostor u portfelju za električne modele A4 i A6 na baterije.

Na drugom mestu, Audi namerava da odustane od modela A1 i Q2 nakon što aktuelnima prođe vek. TT je ukinut u novembru 2023, a proizvodnja R8 će se završiti ovog meseca.

U međuvremenu, sprema se  SUV Q9 sa prostranim trećim redom kao zakasneli odgovor na Mercedes GLS i BMW X7. Q9 će biti među poslednjim novim modelima sa motorom SUS pošto Audi namerava da lansira samo električna vozila od 2026. godine. Planira da prekine proizvodnju automobila na benzin do 2033. kako bi postao brend samo na električni pogon. Ali videćemo da li će baš tako da bude…

AutoRepublika

(12534)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments