1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi pokušali da legalizuju i komercijalizuju kopiju izvornog Minija
Kinezi pokušali da legalizuju i komercijalizuju kopiju izvornog Minija
0

Kinezi pokušali da legalizuju i komercijalizuju kopiju izvornog Minija

910
0
Podelite sa prijateljima:

Nije neobična priča, mada je neko vreme već nismo čuli. Znate ono iz prošlosti kada stigne vest da su kineska braća besramno kopirala neki globalno poznati automobilski hit i s njim izašli na lokalno tržište. Kako se privreda te zemlje razvijala i razvila, tako je i prestala potreba za ovako prizemnim metodama, pa su Azijati počeli da konstruišu sopstvene, sve uspelije proizvode. Međutim, problem još uvek nije u potpunosti iskorenjen, kao što vidimo po ovoj priči.

Naime, jedan kineski brend je želeo da prisvoji dizajn originalnog Minija i da tržištu privede elektromobil identičnog izgleda onom koji je promovisao kultni engleski mališan. Razlika između ondašnje i današnje Kine se ogleda i u reakciji vlasti. Dok bi to nekada bilo direktno ili indirektno stimulisano, pasivnošću vlastodavaca, sada politički vrh nije dozvolio ovako nešto.

Kompanija iz Azije o kojoj govorimo jeste Beijing Estek Technology. Rukovodstvo tog društva je poželelo da profitira na trendu obnove ponude i rasta popularnosti modernih kreacija nekadašnjih uspešnih modela, onih čiji dizajn je obeležio deo istorije. Shodno toj izovrnoj zamisli je izbor pao na legendarni engleski automobil koji je lansiran 1959.  i koji je opstao do 2000. godine, a koji je već jednom evoluirao na početku ovog veka, kada je nemački BMW pazario marku Mini.

Slike koje smo prikazali, naslovnu i ovo pasus, dva iznad, pomenuti entitet iz Kine je pokušao da zaštiti u okviru nacionalnog zavoda za zaštitu intelektualne svojine, a lokalni medij Autohome je preneo da su ovi industrijalci želeli i da pod haubom smeste električni motor, umesto nekada standardnog motora SUS.

Možda bi to tako i prošlo da pravni tim bavarskog BMW-a nije čuo za priču i ideju firme Beijing Estek Technology. Međutim desilo se i tužba je podneta uz zahtev da se ovako nešto spreči. Kako rekosmo, kineske institucije su podržale zapadnoevropsku kompaniju, sprečavajući lokalnu firmu da realizuje nečasnu zamisao.

Pa sve i da je Beijing Estek Technology uspeo u svojoj nameri vezanoj za zaštitu (tuđe) intelektualne svojine, teško da bi vozilo tako stare koncepcije moglo da ispuni bezbednosne standarde da bi bilo ponuđeno u Evropi.

AutoRepublika

(910)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments