1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Ležeći policajci na ulazu u svaki rumunski grad
Ležeći policajci na ulazu u svaki rumunski grad

Ležeći policajci na ulazu u svaki rumunski grad

117
2
Podelite sa prijateljima:

Predsednik Rumunije proglasio je niz amandmana na Zakon o bezbednosti saobraćaja. Među njima je i obaveza i zahtev upućen na adrese svih institucija koje upravljaju javnom putnom infrastrukturom.

Tako, prema novim propisima, na ulazu i izlazu iz naseljenih mesta moraju biti postavljeni ograničavači brzine, narodski rečeno „ležeći policajci“, iliti zvučne trake za upozorenje.

Upravnik konkretnog javnog druma, saglasno regulatornim ovlašćenjima i uz odobrenje saobraćajne policije, dužan je da pre ulaska u naseljeno mesto, na pešački i pružni prelaz uz zvučno upozorenje postavi poprečne rezonantne trake na kolovozu ili druge uređaje za usporavanje saobraćaja, oznake na putevima, kao i oznake za područja sa visokim rizikom od nezgoda, u slučajevima predviđenim važećim propisima, piše komšijski list Agerpres.

Zakonom je takođe propisano da je administrator javnog puta ili, u zavisnosti od slučaja, izvođač ili podizvođač radova dužan da u najkraćem mogućem roku propisno signalizira svaku prepreku ili radove koji se odvijaju na platformi puta, a koji dovodi u neugodnost ili ugrožavanje bezbednosti saobraćaja, prema tehničkim propisima određene privremene signalizacije i, naravno, preduzeti sve mere da ih uklone.

Prema novim zakonskim odredbama, lokalne javne vlasti dužne su da postave stanice sredstava javnog prevoza ljudi, opremljenih alveolama ili skloništima, uz odobrenje saobraćajne policije i u skladu sa odredbama posebnih tehničkih propisa.

Prema slovu zakona u Rumuniji, vozila koja obavljaju vangabaritni drumski prevoz, prateća, kao i ona koja prevoze opasne materije i/ili otpad, moraju imati ugrađenu specifičnu opremu predviđenu važećim propisima, kao i posebnu opremu. signale upozorenja žutim svetlom, a njihovi vozači moraju da ih drže u funkciji sve vreme kretanja na javnom putu.

U slučaju saobraćajnih nezgoda koje su za posledicu imale smrt ili, u zavisnosti od slučaja, telesnu povredu jednog ili više lica, policijski službenik kojem je poveren uviđaj na licu mesta je dužan da u zapisničkoj dokumentaciji navede postojanje ili nepostojanje načina saobraćajne signalizacije i njenog kvaliteta i da fotografskim snimkom evidentira postojanje ili nepostojanje putokaza ili njihovih kvarova.

U slučaju udesa u kojima je nastala samo materijalna šteta, ove obaveze ispunjava policajac kome je povereno njihovo rešavanje, samo ako bar jedan od učesnika zahteva utvrđivanje nepostojanja signalizacije ili njenog nedostatka.

Prema novoproglašenom zakonu, prekršaji javnog preduzeća zaduženog za održavanje puteva su:

  • nesignalizacija ili neadekvatna signalizacija prelaza javnog puta ili pruge, u skladu sa standardima i tehničkim propisima na snazi;
  • neuklanjanje prepreka koje ometaju preglednost vozača vozila na pružnim prelazima;
  • neispunjavanje obaveza postavljanja, primene i verifikacije putne signalizacije, kao i posebnih uređaja ove vrste.
Takođe je protivpravno ne signalizirati ili signalizirati neprikladno, u skladu sa standardima i tehničkim propisima koji su na snazi, prepreke ili radove koji se nalaze u zoni javnog puta i ne obezbeđuju održivost bilo kog elementa koji je sastavni deo saobraćajnice, prema važećim tehničkim propisima, kao i nepreduzimanje mera za uklanjanje prepreka na ovim elementima. Nepoštovanje obaveze administratora javnog puta ili, u zavisnosti od slučaja, izvođača ili podizvođača radova da po završetku radova preduzme sve mere za uklanjanje pokazivača i privremene putne signalizacije.

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Bas skoro bi vest da Bugarska i Rumunija imaju najveci br smrtnih slucaja u saobracaju.

Nije lep primer, valjalo bi poraditi na bezbednosti u saobracaju.

A ovi lezeci… Slaba vajda od njih, imaju svrhu samo 100m pre i posle izbočine 😁

igi

Onda ih staviti na svakih 99m 😉 Ne znam za Bugarsku, ali u Rumuniji zaista voze rizično.