1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitantski nastup Audija Q6 E-Trona
Debitantski nastup Audija Q6 E-Trona
0

Debitantski nastup Audija Q6 E-Trona

218
0
Podelite sa prijateljima:

Pretpostavljalo se da će čisto električni SUV nazvan Audi Q6 e-tron biti premijerno razložen još 2023. godine, ali je ćerka firma Volkswagena ipak odlučila, usled softverskih problema, debi noviteta odloži na neko vreme. Ali, kako to isto vreme leti i gazi sve pred sobom, došao je trenutak lansiranja, pa ćemo odmah reći i da će se model nemačke marke s povišenim odstojanjem od tla u Evropi, naći u prodaji u trećem tromesečju ove godine. Na domaćem tržištu, u Nemačkoj, početna cena je na nivou od 74.700 evra.

Prvi tizer serijske verzije novog proizvoda na četiri točka je objavljen početkom ovog meseca, a sada je kompanija potpuno demistifikovala i „električni“ Q6 e-tron i njegovu „vrelu“ modifikaciju s oznakom Audi SQ6 e-tron.

Krosover Q6 e-tron se, u hijerarhiji Audija, nalazi jedan korak iznad Audija s indeksom Q4 e-tron. Oba nova proizvoda na četiri točka su dobila utikače, po obliku i dizajnu napravljene u obliku kompanijske rešetke hladnjaka „četvoroprstenaste“ marke. Ovi modeli takođe poseduju „dvodelnu“ rasvetu na nosu vozila, sa svetlima za dnevnu vožnju postavljenim pri vrhu, i glavnim farovima ispod. Veliki usisnik vazduha složenog oblika integrisan je u donji deo prednjeg branika.

Novi baterijski pseudo terenci pružaju tradicionalne kvake na vratima i spoljašnje retrovizore, krovne šine i antenu u obliku peraja ajkule, a koje se mogu videti na krovu vozila. Originalni točkovi s naplacima od 18 inča se nude kao deo serijske opreme, dok verzija s indeksom S line nudi felne prečnika 19 cola. Modifikaciji s oznakom SQ6 e-tron ugrađuju naplatke od 20 inča. Na vrhu poklopca prtljažnika se nalazi lakonski spojler; svetla se protežu sve do zadnjih blatobrana i međusobno su povezana širokom svetlećom trakom.

Ukupna dužina noviteta je 4.771 milimetara, širina je 1.993 mm, visina je 1.648 mm, dok je rastojanje između osovina na nivou od 2.899 mm. U poređenju sa aktuelnim Q4 e-tronom, ova električna vozila su za 180 mm duža i poseduju 137 mm impresivnije međuosovinsko rastojanje. Zapremina prtljažnika je 526 litara, dok je s preklopljenim sedištima u drugom redu ona na nivou od 1.529 litara. Drugi tovarni prostor se nalazi ispod haube, i taj nudi 64 litra zapremine.

Nemački proizvođač je prošle godine pokazao unutrašnjost vozila. Predmetni krosoveri su dobili digitalni prednji panel, a koji se sastoji od virtuelne instrument table dijagonale 11,9 inča, kao i informativno-zabavnog sistema s monitorom osetljivim na dodir od 14,5 inča. Dodatno, dostupni su ekran proširene stvarnosti i displej koji je osetljiv na dodir od 10,9 inča za suvozača. Taj ima funkciju koja omogućava putniku da gleda filmove bez ometanja vozača. Dostupan je opcioni muzički sistem sa 22 zvučnika. Nosi amblem Bang & Olufsena.

Krosoveri kojima su nadenuta imena Audi Q6 i SQ6 e-tron su zasnovani su na platformi PPE (Premium Platform Electric), poput nedavno debitovalog Porschea Macana EV-a. Opremljeni su litijum-jonskom baterijom kapaciteta 100 kWh, uz maksimalni raspoloživi domet od 625 kilometara (kada se izračunava pomoću pravila iz ciklusa WLTP). Globalna verzija u paleti sadrži i osnovnu verziju s jednim elektromotorom koji se nalazi na zadnjoj osovini, njegova snaga je 387 KS. Ovoj verziji je potrebno 5,9 sekundi da ubrza od nule do 100 km/h, a maksimalna brzina je 210 km/h.

„Nabrijana“ varijanta nosi indeks „SQ6 e-tron“ i poseduje moć od 489 konjskih sanga (uz sistem za najbrži mogući elektronski kontrolisani start je dostupno i svih 517 konjskih snaga). Ovaj krosover dobacuje do “sto na sat” za 4,3 sekundi, dok je ograničenje najviše brzine kretanja postavljveno na 230 km/h.

Na početku naznačismo datum početka prodaje noviteta u matičnoj zemlji i u Evropi, dok je ideja da Audi Q6 e-tron na nivou od 74,7 hiljada evra za „običnu“ varijantu i 93,8 hiljada evra za namunjenu i snažniju.

AutoRepublika

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments