1. Home
  2. Zelene strane
  3. Evropa razmatra uvoz zelenog vodonika iz Ukrajine?
Evropa razmatra uvoz zelenog vodonika iz Ukrajine?
6

Evropa razmatra uvoz zelenog vodonika iz Ukrajine?

90
6
Podelite sa prijateljima:

Evropske nacije ulažu velika sredstva u industriju zelenog vodonika kako bi smanjile zavisnost od uvoza ruskog prirodnog gasa, ali se pokazalo da je postizanje cilja proizvodnje EU do 2030. godine izazovno zbog visokih troškova, čak i uz subvencije. Međutim, Ukrajina je izašla sa potencijalnim rešenjem, koje zavisi od rešenja sukoba sa Rusijom.

Zeleni vodonik, proizveden elektrolizom iz struje dobijene iz obnovljivih izvora, nudi obećavajući put za dekarbonizaciju u različitim sektorima. Iako je u Evropi postignut napredak, pojavila se zabrinutost u vezi sa konkurentnošću troškova. Vodeći akteri kao što su Fortescue i ArcelorMittal izrazili su sumnju u izvodljivost korišćenja evropskog zelenog vodonika zbog ograničenja troškova.

Usred ovih izazova, Rusija je povećala svoj izvoz LNG-a (tečnog prirodnog gasa), popunjavajući prazninu koju su ostavile sankcije i prekidi u gasovodima. Uprkos naporima da se diversifikuju izvori energije, Evropa i dalje zavisi od ruskog gasa.

Ukrajina se predstavlja kao potencijalni dobavljač zelenog vodonika za Evropu, koristeći svoje bogate obnovljive izvore energije. Planovi za vodoničnu mrežu između Ukrajine i Evrope su u izradi, podržani inicijativama poput nemačkog Nacionalnog saveta za vodonik.

Zajednički napori između Ukrajine i evropskih nacija usklađeni su sa ciljevima organizacija poput Razom We Stand, koje se zalažu za zabranu uvoza ruskih fosilnih goriva i zeleni oporavak Ukrajine. Obnovljiva energija se smatra vitalnom za nacionalnu bezbednost i napore u izgradnji mira.

Prelazak Ukrajine na obnovljive izvore energije, uključujući proizvodnju zelenog vodonika, mogao bi poslužiti kao model za posleratni oporavak i klimatske akcije usredsređene na infrastrukturu. Međutim, uspeh ovih poduhvata zavisi od različitih faktora, uključujući rešenje sukoba sa Rusijom i pristupačnost tehnologija zelenog vodonika.

Nedavni događaji, kao što je donošenje paketa pomoći Ukrajini od strane američkog Kongresa, signaliziraju potencijalnu podršku naporima za oporavak Ukrajine.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Evropa i dalje zavisi od ruskog gasa.“ – Naravno, promene u energetici idu sporo jer su investicije ogromne i njihovo sprovodjenje zahteva vreme. Javna je „tajna“ da Amerikanci i dalje kupuju rusku naftu. 🙂

Sto se tice ukrajinskog vodonika mislim da ce to biti sarena laza za zelene. Moj zavrsni komentar za izvestaj pod naslovom „Automotive INNOVATIONS Report 2023“ zavrsava se sledecom recenicom koju sam uhvatio na nemackoj televiziji:

„Poznato je da u Evropi nemamo pustinje ali mnogi politicari i privrednici pronadju nacin kako da pred problemima zariju glavu u pesak!“ 🙂

Renault Terminator🇷🇺Z

Amerikani su postali i najveći kupac uranijuma od Rusa.

BB

🤒
Jedino što trebaju da uvezu iz Ukrajine je zelenskog vodnika, a ne zelenog vodonika.

Na čemu oni zasnivaju strategiju razvoja JevRopske Junije… Pa oni troše ostu robu kao i onaj zeleni što ne može nikako na zelenu granu… 💊

DOLF

Malo sam zabrinut za Ar, zašto? Pa ova vest je na nivou Njuzneta, tj. njima priliči ili za idiote.

BB

I ja sam stavio ? iznad glave…

k’o da je partijski zadatak…

s mile

Našli su još jedan razlog za podršku ukrajine, kao ona će evropu da snabdeva sa zelenom energijom, paz da neće, i da se sve ovo pokrene, min 10 god, a verovatno i bitno više je potrebno za realizaciju.