1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep specijalnim skupocenim izdanjem poslao Wrangler V8 u penziju
Jeep specijalnim skupocenim izdanjem poslao Wrangler V8 u penziju
1

Jeep specijalnim skupocenim izdanjem poslao Wrangler V8 u penziju

84
1
Podelite sa prijateljima:

Realno gledano, Jeep Wrangler sa osam cilindara ispod haube nikada ne bi ni ugledao serijsku proizvodnju da nije bilo Fordovog terenca Bronco. Jeep je znao da konkurent sprema rivala koji će biti u centru pažnje svojom pojavom, pa je odlučio da ugradi glomazni 6,4-litarski benzinac ispod haube i da na taj način publika priča o njemu.

I zaista je uspeo u tome, posebno zato što je Wrangler V8 debitovao istog dana kada i Bronco i to nekoliko sati ranije. Ponuda je bila ograničena na samo 3.700 jedinica, od čega je 3.300 primeraka rezervisano za domaće tržište, još 300 Wranglera za Kanadu, a preostalih sto jedinica za ostatak sveta.

Danas, tri godine kasnije, proizvodnji se približava kraj, a američki proizvođač vozila nam je spremio specijalno izdanje u tu čast. Sa 470 konjskih snaga, ovaj terenac je u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za 4,5 sekundi i značajno je moćniji nego i vrhunac ponude Broncoa. Ovo specijalno izdanje nosi jednostavno ime Final Edition i neće dobiti više snage, ali hoće ostale mehaničke modifikacije da opravda svoju veoma visoku cenu.

Koliko visoku? Pa ona će da iznosi čak 101.890 dolara što čini Final Edition najskupljim serijskim Wranglerom ikada napravljenim. Za navedenu sumu novca, kupac dobija spomenuti motor, zatim osmostepeni automatski menjač, pa i viši klirens oko za dva centimetra, veće i čvršće ploče ispod vozila za zaštitu tokom vožnje na teškim terenima, 17-inčne felne, 35-inčne pneumatike i još mnogo toga.

Kupac verovatno neće moći da primeti dizajnerske promene pošto ih gotovo i nema sa izuzetkom nekoliko značaka, ali svakako hoće po klirensu. Doživljaj je popunjen u enterijeru sa novim kožnim sedištima i standardnom opremom za koju je potrebno doplatiti kod ostatka ponude.

Za one kojima je to previše, Jeep će vam i dalje hteti da proda „obični“ Wrangler V8 po ceni od 93.440 dolara. Dobićete nešto manje pneumatike, niži klirens i po koju opciju manje u enterijeru, ali na kraju dana će verovatno biti u stanju da jednako dobro obavlja posao.

Korporacija Chrysler je na taj način ugasila još jedan model sa Hemijem V8 ispod haube. Ranije je to urađeno sa modelima Jeepom Wagoneerom kao i Dodgeom Chargerom i Challengerom, što nam ostavlja samo terence Jeep Grand Cherokee i Dodge Durango. Bilo je lepo dok je trajalo…

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Konkurentska borba vodi u bezumlje! Jedan ortodoksni terenski auto opremiti motorom koji mu daje supersportske performanse je sa stanovista tehnike i bezbednosti nerazumno. Sa jedne strane, na asfaltu su terenci a la Wrangler i Bronco nestabilni zbog visokog tezista i grubog profila guma koji lose prijanja za asfalt. Sa druge strane, terenskom automobilu nije potrebna velika snaga vec veliki obrtni momenat pri niskim obrtajima – znaci dizel.