1. Home
  2. Vesti
  3. IAA Minhen 2023 – Predstavljen enterijer Audija Q6 E-Trona za 2025.
IAA Minhen 2023 – Predstavljen enterijer Audija Q6 E-Trona za 2025.
1

IAA Minhen 2023 – Predstavljen enterijer Audija Q6 E-Trona za 2025.

1.19K
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač luksuznih automobila koji posluje unutar velike grupacije Volkswagen, marka Audi je za modelnu 2025. godinu predstavila enterijer modela Q6 E-Tron. Ono što odmah upada u oči jeste to da isti nudi displej i za suvozača. Prva platforma Audija razvijena isključivo za električna vozila nosi skraćenicu PPE, razvijena je u koprodukciji s Porscheom i obiluje tehnološkim novotarijama. Predstavljanje enterijera Audija je nastupilo nakon što je proizvođač dao rani uvid u to kako će izgledat spoljašnost Q6 e-trona, što se zbilo tokom jula.

Audi Q6 E-Tron je britno električno vozilo za marku iz najmanje dva razloga. Najpre, po veličini je sličan popularnom ugljenovodoničnom modelu Q5, i kao takav se smešta između dueta nazvanog Q4 e-tron i Q8 e-tron. Sve to su odlični preduslovi za uspeh na tržištu. Drugo, to je prvi model Audija utemeljen na arhitekturi PPE (Premium Platform Electric) koju maločas pomenusmo, i prvi je s novom elektronskom arhitekturom po imenu E3.

Sudeći po prvim fotografijama iz putničke kabine noviteta i čitajući o implementiranim tehnološkim rešenjima, poprilično je jasno da je upravo nova kabina još jedan, treći po redu razlog zbog kog je ovo izrazito važan model za bavarski brend s prstenovima.

Audi tvrdi da je unutrašnjost više nego ikada prilagođena potrebama korisnika i da je ponovo osmišljena imajući taj cilj na umu. Arhitektura PPE i E3 služe kao osnova za preispitivanje dizajna enterijera i raspona funkcija, pri čemu su tehnologija, estetika i održivost „u savršenom balansu“, kako skromno iznosi u Audi za budući Q6 e-tron. Sve je u kabini trodimenzionalno, počevši od osobina, visoko konrastnih postavki i namerno istaknutih elemenata u pozadini ili onih koji su istureni. Na taj način je dobijena trodimenzionalna arhitektura s jasno vidljivo željom za dobrom ergonomijom i funkcionalnošću.

Kabinom preovladava ono što četiri prstena nazivaju „digitalnom fazom“ a što uključuje plutajući panormski displej nazvan Audi MMI i isto takav MMI namenjen kopilotu. Poslednje naveden promoviše zakrivljen dizajn i tehnologiju OLED-a, a sastoji se iz virtuelnog kokpita dijagonale 11,9 inča i monitora MMI dijagonale 14,5 inča koja je osetljiva na dodir.

Suvozač takođe dobija ekran od 10,9 inča koji se dobro uklapa u stil kontrolne table. Zahvaljujući aktivnom režimu privatnosti sa tehnologijom onemogućavanja praćenja pod drugačijim uglom od pravog, saputnik može neometano da gleda filmove bez da odvlači pažnju vozača ili može čak i pomoći vozaču, na primer u tumačenju navigacionih uputstava.

Audi nudi i proširenu realnost (augmented reality – AR) utemeljenu na projekcionom ekranu (HUD) za model Q6 e-tron, a koji reflektuje veliku sliku s natpisom preko cele šoferšajbne, u zoni pažnje vozača, pokazujući važne informacije, poput brzine kretanja, saobraćajnih znakova, sistema pomoći i navigacionih sličica.

Koktel tehnoloških novotarija se nastavlja s interaktivnom rasvetom (Interaction light – IAL), a koja je implementirana u kabini i u kokpitu sa zakrivljenom LED trakom s tri glavne funkcije: status vozila, bezbednosni aspekt (donosi sliku migavaca), i statusom dopune.

Nova elektronska platforma E3 takođe omogućava Q6 e-tronu da ponudi potpuno povezanu digitalnu unutrašnjost, sa različitim funkcijama koje su inteligentno konektovane. Na primer, korisnici mogu da kontrolišu mnoge funkcije vozila pomoću Audijevog glasovnog asistenta koji samostalno uči, i koji je po prvi put predstavljen avatarom na kontrolnoj tabli i projekcionim ekranom s proširenom realnošću.

Aktivirate ga izgovorom fraze „Hej Audi,“ i tada digitalni pomoćnik kreće s neprekidnim učenjem o navikama vozača i putnika, nudeći im najbolju moguću podršku, proaktivne sugestije, pametne rutine i inteligentno sačinjene liste mogućnosti. Istovremeno, novi električni SUV donosi i novu multimedijalnu platfromu utemeljenu na operativnom sistemu Android Automotive, a koji je razvijen od strane Cariada, Volkswagenove softerske firme.

Budući Q6 e-tron će biti još više praktičan zahvaljujući platformi PPE, pa će nuditi prostraniji enterijer s mnogobrojnim ostavama za sitnice i pregradama. Tako centralna konzola poseduje držače za dve čaše, konektore za dopunu baterija dva telefona i slično. Centralnog tunela nema, pa je više mesta za noge putnika, dok je središnje mesto u drugom redu opisano kao „veoma komforno“.

Zapremina prtljažnika će biti 527 litara, a uz spuštena sedišta nazad se bezmalo utrostručuje. Zadnja klupa poseduje deljiv naslon u proporciji 40:20:40. Napred je na raspolaganju još jedan manji prtljažnik zapremine 65 litara. Dovoljno za odlaganje kablova za dopunu baterijskog pakovanja i manje putne torbe.

Audi je čuven po kvalitetu izrade enterijera, pa ni Q6 e-tron ne bi trebalo da je izuzetak po ovom pitanju. Konstruktor tvrdi da s upotrebljeni materijali takvi da garantuju održivost i funkcionalnost, i poziva se na korišćenje recikliranih materijala, tipa mikrofibera Dinamica, tekstila nazvanog Elastic Melange i Econyla.

Kabina će moći da bude opremljena, zavisno od izbora opreme, klasičnim materijalima, onim koji se obično stavljaju u luksuzna vozila, a to je koža tipa Nappa (s dijamantskim štepom), brušeni aluminijum i kvalitetne gumirane supstance. Audi očekuje da će spremiti Q6 E-Tron za premijeru negde tokom 2024. godine i da će ga tada predstaviti za modelnu 2025.

AutoRepublika

(1187)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sasa

Nadam se moj sledeci automobil. Unutrasnjost Audija je uvek bila daleko losija od npr. mercedesa, ali su sa ovim modelom i to ispravili do toga da je sada prihvatljivo. S druge strane, nadao sam se da ce A6 bili lepsi kada sam gledao render, ali mi se ne svidja, pogotovo je lose odradjen zadnji deo sa onim ruznim svetlima tako da cekam ovaj model.

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Sasa