1. Home
  2. Sajmovi
  3. Saloni automobila
  4. Nissan IMk daje uvid u budućnost Kei automobila
Nissan IMk daje uvid u budućnost Kei automobila

Nissan IMk daje uvid u budućnost Kei automobila

108
0
Podelite sa prijateljima:

Složićete se da je teško zamisliti Salon automobila u Tokiju bez fantastičnih konceptnih automobila, uglavnom domaće proizvodnje. U najvećem broju slučajeva, ti modeli nemaju budućnost, ali to nije zasmetalo Nissanu da najavi da će sa publikom podeliti svoje snove.

Glavna atrakcija na štandu ovog japanskog proizvođača, prema očekvianjima bi trebao da bude maleni hedžbek Nissan IMk koji bi vrlo lako mogao na proizvodne trake, odnosno za koji postoji mogućnost da pojača postavu malenih, Kei automobila Nissana. Ukoliko se to dogodi, elektromotor će ga pokretati, a ne uobičajeni za ove namene, odnosno tradicionalni benzinski agregat.

Nova dizajnerska filozofija marke se ogleda u nečemu što Nissan naziva “Bezvremeni japanski futurizam”. U stvari, ovde je u pitanju evolucija prethodnog stila uz primenu maske hladnjaka u obliku slova V, ali ovaj put uz koketiranje s minimalističkim stilom.

Znimljivo je da su dimenzije konceptualnog vozila prevazišle okvire zakonom zadate za pripadnike Kei segmenta automobila. Nissanov mališa je dug 3.434 milimetara (za 34 više od gornje granice), širok je 1.512 milimetara (opet za 32 više od ograničenja). Jedini gabarit koji je usklađen s (Kei) normom je onaj visinski (1.644 mm).

Informacije o serijskoj verziji su šture. Nissan nije izašao sa podacima o ostalim karateristikama vozila izuzev što je obelodanio da je zasnovano na novoj platformi namenjenoj električnim vozilima.

Enterijerom dominira tkanina koja se može pronaći čak i na prednjem panelu, dok su donji delovi vrata ukrašeni detaljima od prirodnog drveta. Umesto uobičajenih brojčanika i već viđenih ekrana, instalirana su dva projekciona displeja koji ne poseduju vidljive okvire, pa deluju kao da “vise” u vazduhu.

Dalje, retrovizore zamenjuje par LCD monitora koji su instalirani tako da vozaču omoguće pregled dešavanja iza vozila. Svi tasteri su osetljivi na dodir, uključujući čak i dugmad za otključavanje vrata.

Naposletku, Nissan IMk je opremljen autopilotom. Tu se ne radi o uređaju koji omogućava peti nivo autonomne vožnje, već o sistemu ProPilot 2.0 serije, koji je debitovao na sedanu Nissan Skyline. Ovaj moderan sistem olakšava kretanje vozila na deonicama autoputa, pri čemu s lakoćom održava istu saobraćajnu traku.

Pored toga, dostupna je i opcija autonomnog parkiranja, što je operacija koja podrazumeva samostalno pronalaženje dovoljnog prostora za parking od strane Sistema veštačke inteligencije kojim je vozilo opremljeno. Kada vozač to poželi, uz pomoć pametnog telefona može dozvati automobil na mesto na kome se nalazi.

Dodatne pojedinosti o modelu IMk, Nissan će predstaviti uskoro odnosno na Salonu automobila u Tokiju.

AutoRepublika

(108)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments