1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: New Sportscar eXperimental
AR pijaca klasika: New Sportscar eXperimental

AR pijaca klasika: New Sportscar eXperimental

76
0
Podelite sa prijateljima:

Model Honda NSX je predstavljen javnosti 1989. godine sa pričom, „Enco Ferari može biti zadovoljan što nikada nije dočekao da vidi ovaj japanski super-automobil“, jer bi shvatio koliko je superiorniji nego njegov Ferrari 328.

Na papiru, NSX (skraćenica od reči „New Sportscar eXperimental“ ili „Novi Sportski-automobilski Eksperiment“) možda i nije delovao toliko impresivno. Dizajn je bio tipičan među egzotičnim četvorotočkašima, a centralno postavljeni motor sa šest cilindara već viđen. Štaviše, sa „tek“ 270 konjskih snaga, NSX je na pravcu jedva bio brži nego daleko pristupačniji američki mišićavi automobili kao što su Ford Mustang ili Chevrolet Camaro.

Međutim, ono šta nije bilo vidljivo golim okom jeste njegova civilizovanost. Za razliku od konkurencije sa značkom Ferrarija ili Lamborghinija, NSX je bio lagan za vožnju kao i jeftina Honda Civic, a kao i svaki Japanac iz navedenog perioda, mogao se pohvaliti i sa velikom pouzdanošću. Nije retkost ni dan danas da vidimo prvu generaciju u originalnom stanju sa mnoštvo kilometara na satu.

Japanski proizvođač vozila će prodavati NSX pod značkom Honde na većini svetskih tržišta sa izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država. Tamo smo ga viđali sa značkom premijum brenda Acura, a baš takav primerak smo izabrali za današnju pijacu klasika.

I to ne bilo koju verziju NSX-a već onu sa oznakom Alex Zanardi Edition. Bila je dostupna samo 1999. godine sa ciljem da proslavi uspeh spomenutog italijanskog vozača u šampionatu CARS IndyCar, gde je osvojio titule u sezonama voženim 1997. i 1998. godine.

Alex Zanardi Edition je bio deo ponude samo na američkom tržištu, a napravljen je tek 51 primerak. Ovi primerci su pružali posebnu crvenu boju, modifikacije na račun ogibljenja, manju masu za 68 kg, aerodinamične dodatke i generalno više opreme.

Centralno postavljeni 3,2-litarski motor je razvijao 290 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,3 sekunde i maksimalnu brzinu od 278 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 84.745 dolara ili 156.883 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Automobil iz oglasa se nalazi u gradu Fišers unutar američke savezne države Indijane i do sada je prešao 129.600 km. Reč je o primerku sa brojem šasije 34, a u rukama sadašnjeg vlasnika je od 2019. godine. NSX je od tada dobio novi klima uređaj i zamenjeni su potrošni delovi, ali osim toga je baš kao kada je napustio fabriku.

Aukcija je donela dvanaest ponuda, a najviša je iznosila 108 hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(76)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments