1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najbrži serijski pikap kamionet
AR pijaca klasika: Najbrži serijski pikap kamionet

AR pijaca klasika: Najbrži serijski pikap kamionet

82
0
Podelite sa prijateljima:

Iako će se Ford pohvaliti da je apsolutni svetski kralj po pitanju komercijalnih vozila, posebno onih na američkom tlu, divizija Ram unutar korporacije Chrysler je bila ta koja je često „kršila pravila“. Pretežno mislimo na predstavljanje suludih konfiguracija visokih performansi za koje su se mnogi pitali „šta im je palo na pamet da tako nešto urade“.

Slučajeva je bilo mnogo, uključujući i današnji Ram 1500 TRX sa svoje 702 konjske snage i performansama u samom rangu s egzotičnim modelima od pre svega desetak godina.

Ali model koji je stavio kompaniju na mapu sveta je onaj sa značkom SRT-10. Proizvodio se samo od 2004. do 2006. godine i u tom periodu je pronašao 10.143 kupca. U spomenuto vreme Ram je još uvek bio model Dodgea dok je kasnije odvojen kao zaseban brend.

I šta ga je onda učinilo toliko specijalnim? Pa ono šta se krilo ispod haube. Tu smo mogli da vidimo 8,3-litarski benzinac s deset cilindara iz modela Dodge Viper, za raspoloživih 507 konjskih snaga i maksimalnih 712 Nm obrtnog momenta.

I ne samo to, već se takođe mogao naručiti i sa šestostepenim manuelnim menjačem, mada će većina američkih kupaca da izabere stariji četvorostepeni automatski menjač. SRT-10 je do današnjeg dana najbrži serijski pikap kamionet na svetu i mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 4,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 248 km/h. Nije loše vreme za atmosferski benzinac u komercijalnom vozilu teškom preko 2,4 tone, zar ne?

SRT-10 se nudio sa dve kabine u izboru. Većina kupaca je birala onu sa četvoro vrata, ali je bilo moguće naručiti ovaj kamionet i sa dvoje vrata po početnoj ceni od 50.095 američkih dolara (oko 81.790c„zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Primerak iz današnje priče je iz 2004. godine i nalazi se u gradu Simpson unutar američke savezne države Pensilvenije. Pruža baš onu najpoželjniju kombinaciju pošto je napustio fabriku sa kabinom sa dvoje vrata i manuelnim menjačem.

Ono što ga takođe čini jako posebnim je informacija da se na satu nalazi brojka od samo 816 milja (1.306 km). Ram SRT-10 je inače bio bogato opremljen već kao primerak koji je izašao direktno iz fabrike, i pružao je sve što se moglo poželeti u spomenuto vreme, a ovaj primerak nije izuzetak. Nismo sigurni zašto je prešao tako malo tokom poslednje dve decenije, a u većini slučajeva takva vozila služe izložbeno-prodajnim salonima za promocije i nemaju privatne kupce.


Aukcija je trenutno u toku, a za sada najveća od trinaest ponuda iznosi 51 hiljadu dolara.

Zoran Tomasović

(82)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments