1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Klon koji je nadmašio original
AR pijaca klasika: Klon koji je nadmašio original

AR pijaca klasika: Klon koji je nadmašio original

348
3
Podelite sa prijateljima:

Pontiac Firebird je često u senci jednog drugog poznatog modela ovog brenda unutar General Motorsa. To je naravno veliki GTO i mnogi će se složiti da je započeo celu revoluciju mišićavih automobila kada je debitovao 1964. godine.

Daleko od toga da Firebird nije imao svoje momente slave, i proizvodio se čak 25 godina kroz četiri generacije (od 1967. do 2002. godine), ali kao i svaki drugi američki automobil ovog vremena, jednostavno nikada nije stekao onaj kultni status kao GTO.


Ono što je manje poznato jeste informacija da je Firebird tokom cele svoje istorije zapravo bio prepakovani Chevrolet Camaro. General Motors nije imao finansijske mogućnosti da razvije dva nova automobila u istoj kategoriji, pa je prvo sklopio Camaro, i onda ga isporučio Pontiacu na „šminkanje“. Na sreću, svaka divizija General Motorsa je još uvek imala sopstvenu slobodu da razvija mehaniku i Firebird će uvek biti malo moćniji i bolje se ponašati u krivinama u poređenju sa rođakom.

Godina 1970. je bila prva za drugu generaciju i mnogi će se složiti da će Firebird još jednom nadmašio Camara.

Njihova generalna ideja je bila ista, ali je čuveni Džon Dilorijan dodao mnogo dizajnerskih detalja zahvaljujući kojima je ovaj Pontiac jednostavno bio agresivniji. Vrhunac njegove ponude je činila konfiguracija nazvana Trans Am po istoimenom takmičenju.

Kupac je u tom slučaju dobijao fantastični benzinac nazvan „Ram Air III“ radne zapremine 400 kubnih inča (6,6 litara). Zvanična fabrička dokumentacija kaže da je razvijao 345 konjskih snaga i maksimalnih 583 Nm obrtnog momenta, ali je konačna cifra bila za najmanje 15% moćnija. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje pet sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 190 km/h.

Originalno je posedovao četvorostepeni manuelni menjač, ali sada se u njemu nalazi onaj sa jednom brzinom više. Spomenućemo da je za ovakvo zadovoljstvo bilo potrebno izdvojiti 4.614 američkih dolara ili 35.403 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Paket Trans Am nije dodavao samo moćniji motor već i spomenuti menjač, modifikovano ogibljenje, otvor na haubi, 17-inčne felne i izmenjene branike. Ovaj konkretni automobil je originalno prodat preko izložbeno-prodajnog salona Kennedy Pontiac u gradu Riversajd unutar američke savezne države Kalifornije, a danas se nalazi u susednom gradu Rančko Kordova. Do sada je prešao tek 11.840 kilometara.


Najviša ponuda je iznosila 58.500 dolara, ali je vlasnik odlučio da ga zadrži pošto je smatrao da konačno postignuta cifra nije dovoljno visoka. Bilo kog drugog dana, vlasnik Trans Ama s motorom zvanim Ram Air III obično zahteva od kupaca da plate brojku sa šest cifara, pa ne sumnjamo da je odluka vlasnika ispravna.

Zoran Tomasović

(348)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Velik, lep, mocan – pravi musclecar! Rado bih ga imao!

Bungi

„Mali, štedljivi motorčić“ od 6600 kubika??? 🤔To samo amerikanac može da razumije.

Matija

Ne budi sitnicar, „think big“! 🙂